Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak wprowadzić jednolity kolor w strasowany obiekt?
Autor Wiadomość
sonep 
Praktyk

Wysłany: 26 Marzec 2016, 17:58   Jak wprowadzić jednolity kolor w strasowany obiekt?

Witam
Strasowałem sobie mape Krakowa, i chciałbym, aby mapa ta była w jednolitym kolorze, jednak wewnątrz powstały widoczne kontury, których nie wiem jak sie pozbyć. ScreenScreen

I druga rzecz: Czy istnieje jakiś sposób na automatyczne zamknięcie obiektu? Na screenie od prawej strony widocza jest strasowana mapa bez wypełnienia, ktory chciałbym nadać, ale nie moge, właśnie przez to, ze obiekt jest niedomknięty.

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 26 Marzec 2016, 18:21   

Jeśli chodzi o to jak pozbyć się wewnętrznych konturów, to możesz albo SPAWAĆ wszystkie obiekty (w tym przypadku chyba gminy) ALBO możesz utworzyć GRANICĘ czyli obrys zaznaczonych obiektów. Efektem jest nowy obiekt.

A co do zamykania krzywych to zaznacz obiekt i wtedy...

sonep 
Praktyk

Wysłany: 26 Marzec 2016, 20:46   

Ok dzięki. A czy istnieje taka możliwość, aby po przytnięciu obiektu nie powstawała dodatkowa linia zamykająca, tylko żeby obiekt pozostawał otwarty?

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 26 Marzec 2016, 21:05   

Zaznacz narzędziem kształt węzeł i go rozłącz .

Rysunek A.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 187 raz(y) 20.13 KB

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 26 Marzec 2016, 23:15   

Restauro, mam wrażenie, że kolega pyta o to, czy przy normalnym przycinaniu obiekty mogłyby się z automatu nie zamykać. Z tego co pamiętam to niestety nie, jeśli tniemy innym obiektem. Gdzieś chyba nawet szukałem do tego makro, bo też mnie to odrobinę wkurzało.

Jeśli jednak użyjesz Noża...

Żeby odpowiednio wymierzyć punkty cięcia dodaj sobie prowadnice i tnij na przecięciu. Na screenie pokazałem cięcie w węzły, ale można to w dowolnym miejscu krzywej. Najpierw klikasz raz - figura się "otworzy, jak po dodaniu i rozłączeniu węzła; następnie klikasz drugi raz w innym miejscu - obiekt rozdziela się automatycznie na dwa nowe, otwarte! Tylko musisz odznaczyć opcję jak na screenie.

sonep 
Praktyk

Wysłany: 27 Marzec 2016, 01:14   

Pierwszy sposób zadziałał dobrze, a co do tego z nozem, to niby też działa, ale nie na tą linie,którą chcialem usunąć. Zaznaczając ją zostaje dodany nowy obiekt. klik

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 27 Marzec 2016, 21:58   

Nóż akurat do usuwania pojedynczych linii to może się średnio nadaje. To raczej sposób przycięcia całego obiektu, zanim zrobiłeś to co widać. Wcześniej było całe województwo, prawda? Brakuje dołu. No to ja miałeś całe, tow tedy wystarczyło położyć prowadnicę w miejscu, gdzie chcesz przyciąć i użyć noża w miejscach przecięcia obrysu i prowadnicy. Dostałbyś dwa obiekty - górę i dół, bez tej linii.

chezare 

Wysłany: 30 Marzec 2016, 08:36   

To że prostokąt po przycięciu boku dalej jest prostokątem zupełnie mnie nie dziwi, zdziwiłbym się gdyby było inaczej, choć inaczej jak widać niżej może być. :-)

Odpowiedz do tematu