Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Obiekt wzdłuż linii b-sklejanej
Autor Wiadomość
Piotrek 
Początkujący

Wysłany: 28 Maj 2016, 19:42   Obiekt wzdłuż linii b-sklejanej

Cześć.
Z góry przepraszam jeżeli taki temat już był,(dopiero raczkuje w corelu, ale nie mogę poradzić sobie z takim zadaniem:
Utworzone obiekty narzędziem prostokąt (jest ich kilkanaście), połączone poleceniem grupuj obiekty potrzebuje dopasować do linii b-sklejanej jako ścieżki. Szerokość i długość obiektu, odstępy miedzy obiektami muszą pozostać takie same.

Problem.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 191 raz(y) 1.01 MB

DoluDesign 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 28 Maj 2016, 20:55   

O to chodziło ?

Problem v11.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 271 raz(y) 29.12 KB

Piotrek 
Początkujący

Wysłany: 29 Maj 2016, 09:13   

Dokładnie!!! A możesz napisać jak to się robi? W ten sposób muszę też inne linie (wcześniej stworzone z obiektów) ustawić wzdłuż linii b-sklejanej. Z góry bardzo dziękuj.

DoluDesign 
Profesjonalista

Wysłany: 29 Maj 2016, 10:28   

To co wyżej, zrobiłem "środkami artystycznymi" (I)
ale jeszcze 2 sposoby bym znalazł
najprostszy - pióro konturu > styl

Piotrek 
Początkujący

Wysłany: 29 Maj 2016, 11:52   

Interesuje mnie to narzędzie "środki artystyczne".
Jest szansa na wyjaśnienie krok po kroku (wersja dla laika) na tym moim przykładzie.
:poklon

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 29 Maj 2016, 12:37   

Piotrek napisał/a:
środki artystyczne

Moim zdaniem są zbyt nieprzewidywalne. Faktycznie najprościej wspomniany efekt uzyskać przez Styl Konturu, chociaż kontrola nad nim niewielka, chyba, że np. wielkość i rozmieszczenie "kresek" nie ma takiego znaczenia i mogą być tak "mniej więcej". Jeśli ma, jeśli muszą być takie-a-takie, w odległości takiej-a-takiej to moim zdaniem najlepiej sprawdza się do tego Metamorfoza z Dopasowaniem Do Ścieżki.

Piotrek 
Początkujący

Wysłany: 29 Maj 2016, 13:50   

Te linie muszą być takie-a-takie, w odległości takiej-a-takiej.
Potrzebuję tego, ponieważ tworzę w celach dydaktycznych rożnego rodzaju skrzyżowania drogowe. Rysując fragmenty prostych nie miałem problemu. Stworzone wcześniej (w odpowiedniej skali i proporcjach) znaki poziome, czyli linie na jezdni wklejałem na odcinkach prostych. Ale teraz chciałem narysować np. łuk drogi i musiałbym każdy fragment linii przerywanej na jezdni rysować osobno. Dlatego szukam narzędzia, którym mógłbym przygotowaną wcześniej linie składającą się z kilkunastu obiektów (lub jako jeden obiekt, lub krzywa) wpisać w linie b-sklejana, która jest ścieżką dla linii na drodze.
Coś w stylu jak drogowcy malują najpierw cienką linie wzdłuż której potem malują właściwe linie, pasy na drodze.
Jeżeli jest to możliwe, to potrzebuję opisu krok po kroku jak to zrobić. Dziękuje.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 29 Maj 2016, 14:37   

jest taki font,wlasciwie zestaw do symulacji drogowych napisany jako ttf (tanszy) i otf(drozszy) wyzszosc tego pakietu nad improwizacja jest taka ze masz do dyspozycji funkcje ukladania po sciezce,ale nie wiem czy o to kaman :-)

Piotrek 
Początkujący

Wysłany: 29 Maj 2016, 16:11   

A gdzie te fonty znajdę?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 29 Maj 2016, 20:44   

na necie :-) nie wiem np motorcity czy chociazby seria routes itd np tutaj sa ale jak sie postarasz to i darmowe zamienniki tez sa ,tylko ze gorszej jakosci :-) https://www.myfonts.com/fonts/fontfont/routes/ tam w linku po0klikaj w plejer lub poczekaj na slajdy to bedzie pokazywac co mozna zrobic

Piotrek 
Początkujący

Wysłany: 30 Maj 2016, 06:47   

Dzięki za linka. Nie do końca o to chodzi. I cena jest za duża. Pozostanie mi rysować kawałek po kawałku każdą linie.

zyzio 
Praktyk

Wysłany: 30 Maj 2016, 11:51   

Można także użyć narzędzia "Metamorfoza" z określoną ilością kroków ułożonych na całej długości tego łuki, z uwzględnieniem kąta.

Metamorfoza.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 189 raz(y) 16.11 KB

Odpowiedz do tematu