Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Maska obcinania
Autor Wiadomość
Bunch 
Ekspert

Wysłany: 16 Marzec 2009, 12:55   Maska obcinania

Czasami można uaktywnić taką opcję jak "zastosuj do maski obcinania". Np. podczas malowania pędzlem przeźroczystości. Czym jest owa maska obcinania bo kurczę nie mogę się doszukać...

Highflyer 
Praktyk

Wysłany: 6 Kwiecień 2009, 09:32   

Witka! Nic prostszego jak w PP wcisniesz F1 by uruchomic pomoc i wpisac na zakladce index "maski obcinania". Opisano bardzo dobrze ten temat, zreszta uwazam, ze programy Corela maja najlepsza pomoc na swiecie. Zawsze mozna znalezc odpowiedz na kazde pytanie, bynajmniej tak jest w przypadku moich wszelakich watpliwosci:)

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 7 Kwiecień 2009, 21:29   

Nic mi to nie mówi...
Wiem co to jest MASKA czy też zwana inaczej - MASKĄ OBCINANIA. Ale co robi ta funkcja na podanym przeze mnie przykładzie?

Highflyer 
Praktyk

Wysłany: 8 Kwiecień 2009, 09:11   

Nie wiem czego nie rozumiesz, przeciez bardzo jasno jest to napisane (patrz cytat zywcem z pomocy;) Postaram sie go rozjasnic...

Cytat:
Maska obcinania jest maską dołączoną do obiektu. Umożliwia ona zmianę przezroczystości obiektu, nie powodując jednocześnie jego trwałej modyfikacji.

No tego to chyba wyjasniac nie musze, bo wyjasnienie jest ponizej...

Cytat:
Po utworzeniu maski obcinania wszystkie zmiany będą stosowane wyłącznie do maski obcinania, a nie do samego obiektu. Maskę obcinania można modyfikować w taki sam sposób jak przezroczystość obiektu. Przezroczystość staje się trwała tylko wtedy, gdy maska zostanie połączona z obiektem.

Najperosciej mowiac, jesli bedziesz nakladal filtry stosujac maske obcinania i okaze sie ze efekt koncowy nie jest zadowalajacy, to ta maske obcinania mozesz usunac, a obiekt bedzie wygladal jak przed modyfikacja (w punkcie wyjsciowym). Poza tym...

Cytat:
Przezroczystość maski obcinania można chwilowo wyłączyć lub trwale usunąć.

...wiec mozna taka maske wylaczyc, zmienic wlasciwosci samego obiektu, po czym ponownie wlaczyc maske i stosowac efekty juz na masce nie na obiekcie. Moznaby stwierdzic, ze dzieki masce obcinania mamy dwie niezalezne od siebie drogi modyfikacji obiektu, przy czym mozna je ze soba powiazac. Teraz jest jasniej? :)

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 8 Kwiecień 2009, 15:20   

To wiem - jasna sprawa. Wiem, że nakładając jakiś kształt maski na jakiś obiekt powodujemy to, ze w trakcie jakiejkolwiek obróbki obiektu naa którym widnieje maska - wszelkie zmiany będą obejmowały tylko zakres maski. Bardzo pomocne narzędzie. To jest zrozumiałe i o tym wiem. Ale pytałem się o nieco inną rzecz...
O co innego.

Co powoduje opcja w pędzlu przeźroczystości o nazwie "zastosuj do maski obcinania". Włączam to/Wyłączam to ale nic się nie dzieje. Chodzi mi o tą funkcję, co ona czyni a nie o to czym jest maska i jakie ma zastosowanie. Chyba źle mnie zrozumieliście.

Poza tym...

Highflyer napisał/a:
Cytat:
Po utworzeniu maski obcinania wszystkie zmiany będą stosowane wyłącznie do maski obcinania, a nie do samego obiektu. Maskę obcinania można modyfikować w taki sam sposób jak przezroczystość obiektu. Przezroczystość staje się trwała tylko wtedy, gdy maska zostanie połączona z obiektem.

Najperosciej mowiac, jesli bedziesz nakladal filtry stosujac maske obcinania i okaze sie ze efekt koncowy nie jest zadowalajacy, to ta maske obcinania mozesz usunac, a obiekt bedzie wygladal jak przed modyfikacja (w punkcie wyjsciowym).

Po utworzeniu maski obcinania wszystkie zmiany będą stosowane wyłącznie do maski obcinania, a nie do samego obiektu - nie prawda. Zmiany stosowane są na obiekcie do granic maski.

- u mnie takie coś się nie dzieje. Zmiany zastosowane na obiekcie nawet po usunięciu maski są widoczne. Chodzi o to, że obszar edycji danego obiektu zawężam, wyznaczam maską.
Można utworzyć punkt odniesienia bo maska nie funkcjonuje w ten sposób, jak to jest możliwe? Co - u mnie działa inaczej jak u Was?

Nie wiem o co chodzi.
Chyba, że pojęcie "MASKA OBCINANIA" mylę z czymś innym, jak to jest? Pomóżcie :)

Highflyer 
Praktyk

Wysłany: 8 Kwiecień 2009, 18:31   

Heh, dobra jeszcze inaczej;)

Otworz sobie plik z zalacznika i spojrz, ze do obiektu jest dodana maska obcinania. Pomiedzy tym obiektem a maska jest znak plus i jesli go kliknac tak aby zniknal bedziesz mogl zmieniac wlasciwosci samej maski, ot powiedzmy przesunac ja bez ruszania kwiatow. Jesli zaznaczysz kwiaty przy rozlaczonej masce, to mozesz przesunac sobie te kwiaty lub zrobic cokolwiek innnego z nimi. Tak wiec jak mozesz zauwazyc sa to dwa oddzielne elementy, ktore mozna ze soba powiazac o czym wspomnialem wczesniej.

Temat pedzla przezroczystosci i "zastosuj do maski obcinania"... Otworz sobie w PP doker obiekty i zauwaz, ze po wybraniu tej opcji dla tego narzedzia przy obiekcie pokaze sie ikona maski obcinania, gdy bedzie malowal. Bedzie to znaczylo tyle, ze gdy efekt pociagniecia pedzlem ci sie nie spodoba, to bedzie mogl smialo usunac ta maske obcinania, a pozostawic obiekt nie poddany edycji.

A co do maski samej w sobie to masz racje, ze wyznacza ona nam obszar do edycji i nic wiecej. W takim przypadku efekt zostanie zastosowany do obiektu na danym obszarze w przeciwienstwie do maski obcinania, ktora jest "nakladana" z efektem w niej zastosowanym na obiekt. Uff, moze teraz sie cos rozjasnilo, bo jakos nie potrafie tego inaczej Tobie wyjasnic:)

maska.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 441 raz(y) 69.15 KB

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 9 Kwiecień 2009, 00:02   

Tworząc taką maskę obcinania...
Klikam prawym myszki na obiekcie, mam do wybrania kilka opcji. Co odpowiada za co?

Cytat:
Bedzie to znaczylo tyle, ze gdy efekt pociagniecia pedzlem ci sie nie spodoba, to bedzie mogl smialo usunac ta maske obcinania, a pozostawic obiekt nie poddany edycji.

Dziękuję Ci za pomoc, powiedz mi tylko...
jak się usuwa samą maskę obcinania?! :shock:
Mogę usunąć tylko wszystko, maskę obcinania wraz z obiektem.
Rozłączam ją tak by znak "+" zniknął i gdy usuwam to usuwa wszystko a chcę by oryginalny obrazek został. Jak usunąć samą maskę obcinania?

A czy nie wydaje Ci się, że jest to bezużyteczne narzędzie? Po co ta maska obcinania?
Wystarczy użyć punktu przywracania bądź zduplikować uprzednio edytowany obiekt i po edycji któa wg nas wypadła źle, po prostu go usunąć. Po co tak komplikować sprawe jakimiś "dziwnymi" narzędziami, co? Co o tym sądzisz Highflyer?

Highflyer 
Praktyk

Wysłany: 9 Kwiecień 2009, 09:50   

No to po kolei...

Zeby usunac maske obcinania najprosciej jest w dokerze obiekty kliknac prawym przyciskiem na ikonie tej maski i wybrac "usun maske". Prosta sprawa:)

Wyjasnie teraz poszczegolne opcje dla maski obcinania:
1. Z maski - tworzysz najpierw zwykla maske by okreslic obszar do edycji a nastepnie wybierasz ta opcje. W ten sposob maska obcinania przejmie powierzchnie zwyklej maski i bedzie sie poruszac razem z obiektem przy zmnianie np. jego polozenia. Oczywiscie pod warunkiem ze bedzie polaczona z nim.

2. Z dopelnienia - dokladnie to samo co w pkt. 1. tylko odwrotnosc maski

3. Z przezroczystosci obiektu - jesli na danym obiekcie zastosujesz przezroczystosc, to wlasnie z tego efektu zostanie utworzona maska obcinania. Mowiac inaczej przejmie wlasciwosci tego efektu, wiec bedzie mozna ja usunac a obiekt pozostanie niezmieniony. Bardzo praktyczna rzecz wedlug mnie:)

I ostatnia kwestia uzytecznosci. Mysle, ze jest to dobre rozwiazanie, bo po pierwsze nie trzeba tworzyc kopii obiektow zeby plik nie wazyl za duzo (jesli bedzie ich kilka z roznymi efektami). A po drugie u mnie punkt przywracania ma to do siebie, ze po wykonaniu powiedzmy 20 kolejnych zmian w jakims pliku i checi powrotu do punktu przywracania, PP sie dlawi. Nie potrafi odtworzyc punktu przywracania i efekt mojej pracy mam, ze tak powiem "uszkodzony";) Dlatego tez uwazam maske obcinania za wygodne narzedzie, bardziej praktyczne niz wspomniane kopie:)

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 9 Kwiecień 2009, 17:39   

O, dziękuję!

Odpowiedz do tematu