|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Nietypowy kontur-jak zrobić coś takiego? |
| Autor |
Wiadomość |
takietam
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: 9, x5
Pomógł: 36 razy Dołączył: 11 Cze 2008 Posty: 286 Skąd: z gór...
|
Wysłany: 12 Czerwiec 2009, 19:02 Nietypowy kontur-jak zrobić coś takiego?
|
|
|
A więc jak w temacie, jak w corelu 9 zrobić taki kontur:
???
Próbowałem już na różne sposoby, niektóre nawet dają taki efekt, ale nie nadają się do tworzenia dłuższych linii łamanych, a niestety potrzebuję tego właśnie do długich i czasem skomplikowanych linii...
Aha, żeby nie było za prosto, to tło pod tym musi być przezroczyste, tzn, potrzebuję samej ząbkowanej linii tak, aby były pod nią widoczne inne obiekty, nie wiem czy się dobrze wyraziłem...
Wie ktoś, czy da się to zrobić? |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 12 Czerwiec 2009, 21:14
|
|
|
Pewnie do mapy ta linia jest potrzebna...;-)
2 sposoby mi przychodza na mysl, choc nie do konca idealne.
1. Zrobic to mozna z 2-ch lini jednej ciaglej a drugiej ktora powstaje jako obrys tej pierwszej ust. do srodka i tej drugiej po rozlaczeniu dajemy styl lini przerywanej.
Troche tak jak linia ozn. kolej
2. Rysujemy zwykla ciagla linie i obok wpisujemy czcionka ktora mozna samemu zrobic o wygladzzie kwadratu (to beda te zabki) i ta czcionka piszemy jedna dluga linie ktora bedzie wygladac w przyblizeniu tak IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII bez spacji. Odstepy definiujemy nie jako spacje tylko ustawiajac odstepy miedzy znakami.
Nast. krok to dopasowanie tego tekstu do sciezki.
Ta lina z tekstem bedzie uzyta do kazdej takiej zebatej lini...wiec trzeba ja powielac.
Nie wiem ile takich lini bedzie ale jesli to rzeczywiscie mapa, to z tego co pamietam to nie uzywalo sie jej zbyt czeso...ale to tez zalezy od przeznaczenia.
pozdr. |
|
|
|
 |
tlomiej
Bywalec

|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.09 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|