Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z marginesami
Autor Wiadomość
azo 
Początkujący

Wysłany: 25 Czerwiec 2009, 07:41   Problem z marginesami

ustawiam sobie format A6 - ustawiam w corelu zeby na A4 wyszly mi 4 uzytki i wszystko gra... do momentu jak wezme wydrukuj - wydrukuje sie i druk jest obciety z jeden strony tak jakby marginesy z prawej strony ustawiony byl na kilk cm. dlatego reszta jest poaz obsarem zadruku i sie nie drukuje.... moze ktos wie gdzie jest powrot do ustawien standardowych lub jak zaradzic temu problemowi ????

JarekDRAW 

Wysłany: 25 Czerwiec 2009, 08:04   

No i zawsze obetnie ponieważ to jest margines drukarki.W górnym menu masz zakładkę Widok tam wybierz Pokaż/Obszar Drukowany i zobaczysz pole druku.

Pozdrawiam

azo 
Początkujący

Wysłany: 25 Czerwiec 2009, 08:25   

ale jak zawsze obetnie jak drukuje na niej od 2 lat i wszystko bylo dobrze czy to A5 czy A6 (zawsze sie wszystko miesilo pasery itd) a teraz sie cos "przestawilo" i nie moge nic zrobic....
na podgladzie wydruku wszystko wyglada tak jak powinno byc, a po wydrukowaniu jest zalozny jakis dziwny (nie wiem skad margnies z jeden strony i zonk)....

tu plik podgladowy:

a po wydruku nie jest wysrodkowany druk, tylko przesunirty o jakies kilka centymetrow w prawo... moze teraz cos ci bardziej to wyjasni...

JarekDRAW 

Wysłany: 25 Czerwiec 2009, 08:28   

Dobra wal F8 przy uruchomieniu corela to jest reset ustawień .

azo 
Początkujący

Wysłany: 25 Czerwiec 2009, 09:23   

Nic a nic nie pomogło.... nadal ejst tak samo a czasmi jeszcze gorzej bo drukuje 1,5 materiału... jesacze jedna wskazówka.. jak wchodzę w drukarkę i patzre co obecnie drukuje to jest ze ilosc stron NIEDOSTEPNA - moze to ma jkis cholerny zwiazek z drukowaniemi

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 25 Czerwiec 2009, 09:35   

Czy ten problem wystepuje tylko przy druku spod tego stolu montazowego czy tez jesli drukujesz bezposrednio z Corela bez uzycia tych skladek?

azo 
Początkujący

Wysłany: 25 Czerwiec 2009, 11:13   

czy wybiore jedna A6 i odrazu wezme drukuj czy 2 uzytki nadal jest to samo, dziwne przesuniecie w bok.... obojetnie co bym teraz nie drukowal tak sie dzieje... czasmi potrafi wydrukwoac jedynie 1/5 calego materialu.... z kolei na innej drukarce wszystko jest ok... ale nie wiem co sie z tamta dzieje .. :-?

corel pokazuj mi ze strony sa automatycznie przeskalowane.. bo niby nie mieszcza sie w formacie...

JarekDRAW 

Wysłany: 25 Czerwiec 2009, 13:36   

A nie masz w opcjach drukowania pozmieniane Układ/Położenia i rozmiar drukowania ?

rafakow 
Praktyk

Wysłany: 1 Lipiec 2009, 15:42   

Dzieje się tak tylko spod Corela? Wydruk z innych programów jest OK?
Miałem podobnie tzn. wydruk który miał być na środku, był przesunięty w jedną stronę, nieważne czy spod Corela, InDesign'a czy Word'a. Okazało się że "wysypał" się sterownik drukarki. Odinstalowanie i czyszczenie rejestru, oraz ponowna instalacja sterowników drukarki pomogła.
PS. Mój problem dotyczył drukarki PostScript'owej i wydruku lustrzanego.

Odpowiedz do tematu