Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Tło a zdjęcia, znaki, logotypy.... Pomóżcie, doradźcie!!!
Autor Wiadomość
rem 
Początkujący

Wysłany: 26 Wrzesień 2009, 12:13   Tło a zdjęcia, znaki, logotypy.... Pomóżcie, doradźcie!!!

Witam wszystkich serdecznie!!

Mam do wszystkich pytanie a w zasadzie wielką prośbę!!

Przygotowuje katalog kilkustronnicowy. Cały katalog ma jedno tło, które mam w jpg'u. Nakładam to tło dopasowując na każda stronę, po czym tekst, tabelki, itd..
Problem w tym, że to tło nie jest jednolitej barwy. jest to tło przypominające stary papirus, tak więc są pewne załamania światła, odcienie, itp..
problem:
Posiadam kilkadziesiąt zdjęć (produktów) również w większości w jpg'ach, już wycięte na białym tle.
Importuje zdjęcia, lecz są na białym tle. czy jest jakieś narzędzie, albo jakie jest najlepsze którym mogę "wtopić" dany produkt w tło??
Jeszcze gorsza kwestia ze znakami firmowymi i logotypami, w których jest wiele kreseczek, kształtów itd. Te znaki i loga mam również w jpg'ach a chce uzyskać to wszystko "wtopione" w tło - tak jakbym miał rysować te wszystkie logotypy i znaki na tym tle...

PROSZĘ o pomoc i wskazówki - musi być na to jakiś sposób, jeśli jest dużo jakichś produktów, znaków, itp w katalogach to zapewne nikt nie obrabia każdego z nich odobno i to jeszcze dla różnego miejsca tła..

Z góry DZIĘKUJE!!!!!!

1cm
Profesjonalista

Wysłany: 26 Wrzesień 2009, 13:23   

Ciężka praca przed Tobą. Szparowanie za pomocą narzędzi dostępnych w PHOTO-PAINT typu różdżki, maski, lassa. Potem wygładzanie krawędzi. Ewentualnie przy mniej skomplikowanych kształtach za pomocą krzywych w DRAW. Najwygodniej chyba będzie wszystko zrobić w rastrach na warstwach i tak przygotowane 'aple' zaimportować do DRAW i tam już dodawać teksty czy tabele.

jeden z tematów na forum

pzdr.

ps. nie zdobędziesz znaków w formie wektorowej?

rem 
Początkujący

Wysłany: 26 Wrzesień 2009, 14:45   

Dzieki bardzo za objaśnienia... Tak myślałem że będzie z tym problem!

Spróbuje zdobyć wszystko co mi potrzebne w formie wektorowej, czyli mam rozumieć - prosić o pliki .cdr

próbuje "wycinać" każdy produkt w Photoshop'ie (różdżka, itp.) lecz w jaki sposób zapisać aby później importować plik na tło w COREL'u tak zaimportowało się już wycięte, bez białego tła?
Kopiując zaznaczony obiekt różdźką i przy wklejaniu w nowe okno zaznaczam wypełnienie - przeźroczyste; tryb - Bitmapa lub CMYK lub RGB i zapisuje w formacie - PNG, JPG, PSD , ale jak później importuje ten plik w COREL'u to i tak mam to samo - z białym tłem, a potrzebuje wkleić w tło sam obiekt... Więc jak zapisać obiekt wyciety "różdżką" by później zaimportować taki plik jako sam obiekt bez tła?

Z GÓRY WIELKIE DZIĘKI 1cm

Kate 
Praktyk

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 26 Wrzesień 2009, 18:09   

To w takim razie może całość zrób w photoshopie, zapisz np do tiff i zaimportuj do corela.
Nie wiem jak w starszych wersjach corela ale w x3 można otworzyć plik photoshopa w corelu, każda warstwa będzie wtedy tworzyć osobny obiekt w corelu, i nie będzie białego tła, jeśli jest coś wycięte.

1cm
Profesjonalista

Wysłany: 26 Wrzesień 2009, 18:25   

Eksportuj do PNG które zachowują informację o przezroczystości (kanał alpha). Możesz także importować pliki psd z przezroczystością bezpośrednio do corela. Myślę, że dobra jest propozycja Kate z importem gotowca do Corela.

pzdr.

x3user
Początkujący

Wysłany: 28 Wrzesień 2009, 07:12   

Kate napisał/a:
To w takim razie może całość zrób w photoshopie, zapisz np do tiff i zaimportuj do corela.
Nie wiem jak w starszych wersjach corela ale w x3 można otworzyć plik photoshopa w corelu, każda warstwa będzie wtedy tworzyć osobny obiekt w corelu, i nie będzie białego tła, jeśli jest coś wycięte.

No tak, tylko jeśli koleś nie ma psa to nic z tego. Skąd weźmie teraz nowy progs? C hyba że pobawi się w Gimpie, ale tam też będzie musiał się najpierw tego nauczyć.

1cm
Profesjonalista

Wysłany: 28 Wrzesień 2009, 11:45   

przeczytaj co kolega pisał wyżej

pzdr.

PrintX
Początkujący

Wysłany: 28 Wrzesień 2009, 14:19   

jesli robisz w photoshopie to zapisz w gifie i bedziesz mial bez tla w corelulecz jakosc obramowki zdjecia pozostaje do wygladzenia zalezy z jakim obrazkiem masz doczyniena

Highflyer 
Praktyk

Wysłany: 2 Październik 2009, 11:42   

Przydatne moze byc narzedzie Przezroczystosc kolorow:)

Odpowiedz do tematu