Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Blade kolory po zmianie na CMYK
Autor Wiadomość
scarlet 
Początkujący

Wysłany: 19 Marzec 2010, 15:25   Blade kolory po zmianie na CMYK

Witam, pierwszy raz jestem na tym forum. Mam pewien problem. Chodzi o przygotowanie do druku zdjęć w Corel photo-paint. Jeszcze w październiku jak robiłam reklamę to zdjęcia tam obrabiałam (zmiana na CMYK) i potem w Corel draw składałam i pięknie wychodziło w druku. Ostatnio jednak co bym nie zrobiła i obojętnie w jakim formacie to zapisała to zdjęcia i tak są matowe blade, pastelowe) po otwarciu ich w corel draw czy indesign... Dodam, że jeszcze w CPP kolory widać normalnie, ale po otwarciu tego pliku w CDraw są blade i pastelowe.
Nic z tego nie rozumiem

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 19 Marzec 2010, 16:45   

Sprawdz zarzadzanie kolorem, profile kolorow.
pozdr.

scarlet 
Początkujący

Wysłany: 19 Marzec 2010, 17:02   

Chciałabym, żeby rozwiązanie tego problemu było takie proste... niestety nie w tym rzecz, z F8 też próbowałam ;)

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 19 Marzec 2010, 17:51   

Zalacz screeny z zarzadzania kolorem z photo-painta, corel draw, i ID, oraz profil icc, ktorego uzywasz do konwersji oraz samo zdjecie.
I jeszcze pytanie czy wartosci kolorow w pp sa takie same jak np. w draw?
pozdr.
ps
Tymczasem mozna konwertowac do cmyka poza pp ;-)

scarlet 
Początkujący

Wysłany: 20 Marzec 2010, 12:30   

Zabijcie mnie - dziś jest już wszystko pięknie i ładnie... znów nie wiem co się stało, choc coś czuję, że problem będzie się powtarzał.
Nie wiem o co chodzi z profilem icc ??? zwykle zapisuje zdjęcie eps, tiff i potem wrzucam do corela draw czy indd
A jak inaczej i prościej przygotować zdjęcie do druku ( na Cmyk) i pod wymiar.?
I dzięki za zainteresowanie tematem!
pozdrawiam

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 20 Marzec 2010, 14:38   

W oparciu o profil icc zdjecie jest konwertowane z rgb do cmyk.
I to jak ono bedzie potem wygladalo zalezy wlasnie od niego.
Inny profil bedzie uzyty dla papieru powlekanego inny dla gazetowego inny dla prac przygotowywanych w USA inny dla tych w Europie itd, itp. Wiele gazet ma wlasne profile, badz w informacji dot. przygotowania mat. podaje to co dot. profilu. np. TIL.

Konwertowac mozna rowniez w Draw - zmiana modelu do cmyk, mozna w Draw na wyjsciu przy publikuj do pdf, w ID wiem ze rowniez mozna przekonwertowac do cmyk i wpiac profil w zdjecie przy wyjsciu (export do pdf).
Format pdf jest obecnie standardem przy oddawaniu prac, wiec nie powinno to byc jakims problemem.

Kadrowac mozna rowniez poza pp bo oba w/w programy moga to zrobic.

pozdr.

scarlet 
Początkujący

Wysłany: 20 Marzec 2010, 16:47   

A gdzie dokładnie ustawia się ten profil icc? W zarządzaniu kolorami? Może nawet to robię a o tym nie wiem...

Niby można zmieniać na CMYK przy zapisie do pdfa, ale z reguły tak się nie robi, przynajmniej mnie tak uczyli, że lepiej wcześniej obrobić zdjęcie, żeby mieć pewność niż dawać do druku coś co nie wiadomo do końca jak się zapisało. Ale szkoły są rożne. Ja jestem ostrożna, bo druk drogi.

pzdr

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 20 Marzec 2010, 21:37   

scarlet napisał/a:
A gdzie dokładnie ustawia się ten profil icc? W zarządzaniu kolorami?

Tak.
Profil ktory bedzie uzyty w pdf to ten sam ktory jest w pp, ta sama biblioteka.
Wiec mozna tez przygotowywac wersje w rgb z ustawionym podgladem cmyk (aby wiedziec jak to bedzie wygladac po konwersji) a profil wpiac dopiero na wyjsciu w pdf.
Zreszta zauwazylem ze pracujac ze zdjeciem w cmyku w pp 12 po jego korektach zdjecie gubi np. til. Dlatego wpiecie profilu cmyk na ost. etapie (gdy wiemy ze juz nic z nim nie bedziemy robic) chyba bedzie najlepsze.
pozdr.

scarlet 
Początkujący

Wysłany: 31 Marzec 2010, 20:16   

Ponieważ problem mi się ponawia to wysyłam podgląd z zarządzania kolorami. jak je ustawić?

I miałeś racje jak eksportuje do pdf z corelaD i tam dopiero zmieniam na cmyk to jest super, tylko, że gdy mam jeszcze to zamienić na mape bitową to katastrofa - temat wrzuciłam też do kategori corel draw

PP.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 696 raz(y) 125.98 KB

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 31 Marzec 2010, 21:25   

I jak widac na tych screenach zarzadzanie w draw i pp jest inaczej ustawione.
Jesli robisz do druku to powinnas miec podglad z drukarki offsetowej na monitor (i nie patrz na ten watek z draw bo tam chodzilo o cos troche innego)
W tej chwili to to zarzadzanie wlasciwie nie jest ustawione, zobacz co sie dzieje z kolorami na palecie kolorow po prawej jak sie swieca - nigdy nie uzyskasz takich jaskrawych kolorow w druku w cmyku. Zreszta nawet jesli pracujesz w rgb a chcesz widziec jak to bedzie w cmyku to ten podglad z drukarki cmyk trzeba ustawic.
Profil monitora tez powinien byc wpiety wlasciwy - chyba ze nie ma, no to moze zostac ogolny. Tam w srodku tez moze lepiej ustawic Adobe RGB. I najwazniejsze to tam gdzie jest profil ogolny dla druku offsetowego wrzucasz profil wlasciwy z drukarni, wydawnictwa lub jakas euroscale pod konkretny papier.

Przy eksporcie do jpg tez trzeba wpiac profil i ogladaj ten plik w programie ktory ma odpowiednie zarzadzanie kolorami czyli albo pp albo corel, lub ID, itp. Wlasciwie wszystkie programy do dtp to maja nawet darmowy Scribus w tym podglad profili cmyk.
Profil wpinasz przy eksporcie i tez warto zobaczyc w zarzadzaniu kolorami tu na screnie nie widac bo trzeba nacisnac te strzalki z lewej zeby zobaczyc czy tam tez to jest ustawione.

I na koniec jesli robisz cos na monitor to w rgb, jesli do druku to w cmyku, bo inaczej po konwersji z modelu do modelu kolory moga sie roznic bo przestrzenie tych modeli kolorow sa rozne. Jesli wysylasz komus do obejrzenia zdjecie w cmyku to lepiej wyslac w pdf - bo w Acrobacie to wyswietli sie poprawnie, a jesli to bedzie jpg to ktos kto nie ma odpowiedniego programu z zarzadzaniem kolorem to kolory zobaczy zupelnie inne.
pozdr.

scarlet 
Początkujący

Wysłany: 2 Kwiecień 2010, 09:14   

Wawel - naprawdę wielkie dzięki za rady, niestety cały czas mam takie jaskrawe kolory w palecie, bez względu na to co zrobię. Postanowiłam odinstalować pakiet i zainstalować jeszcze raz. Tylko pytanko, może naiwne, ale chce się upewnić - nie będzie problemu z wpisaniem ponownie tego samego numeru seryjnego? chcę zachować licencję itp.
pozdrawiam i wesołych Świąt :)

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 3 Kwiecień 2010, 08:58   

Zanim zainstalujesz to moze wklej screena z tego zarzadzania jak to masz ustawione teraz po tym wszystkim...instalacja na nowo to ostatecznosc - ale czasem chyba nie ma innego wyjscia. Mozna instalowac po raz drugi, program przyjmie kod, gdyby bylo inaczej to byloby to niezrozumiale...Bo wowczas program bylby tylo do jednokrotnego zainstalowania a co wypadku awarii systemu, zmiany sprzetu itp?
Wesolych Swiat - wazajemnie :-)
pozdr.

Odpowiedz do tematu