Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Monogram czy tez nie?
Autor Wiadomość
martuuha 
Początkujący

Wysłany: 2 Czerwiec 2010, 17:50   Monogram czy tez nie?

Witam, wszystkim!
Oto moje pierwsze "działo" i mam pytanie czy mogę to zaliczyć do monogramu? i jak w podobny sposób zrobić znak... Jestem nowa ze tak to nazwę, dziś pierwszy dzień usiadłam do CorelDRAW X3 Mistrzem nie jestem... :/
Pan biegający :P został znaleziony kiedyś w necie i trochę go zmieniłam. Może jakieś sugestie :) będę bardzo wdzięczna.
oto moje dzialo... hihi

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 2 Czerwiec 2010, 18:21   

Martuuha, słownik powiada: "monogram [gr. mónos ‘jedyny’, grámma ‘litera’], znak utw. z jednej lub kilku ozdobnie powiązanych". Tak więc, jak widzisz Twoja praca nie jest monogramem. Ale może być np. logo cyklu festiwali reaggae (jeśli taki istnieje).
Można zastanowić się nad zakomponowaniem napisów (zostańmy przy kroju Arial dla ustalenia uwagi). Tak więc pobaw się trochę kombinacją napisów POLSKIE, FEASTWALE, REGGAE. W końcu kompozycja dzieła plastycznego (typu plakat) jest zajęciem fascynującym, zwłaszcza dla "nowych", z których - jak powiadasz - jesteś... :-)

martuuha 
Początkujący

Wysłany: 2 Czerwiec 2010, 18:46   

Trurl Dzięki mnie się wszystko mój myli bo mam zrobić znak,monogram i logo... :/ pojawiają mnie się pomysły ale głupie się z różnicach cechami w/w bajerów.

graver 
Bywalec
α

Wysłany: 2 Czerwiec 2010, 20:26   

Ja bym te paski trochę wychudził, tak żeby pan biegał po wszystkich trzech. No i odpowiednio wyrównał napisy. Będzie czysto i przejrzyście... całkiem, całkiem jak na pierwszy raz :)

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 2 Czerwiec 2010, 20:58   

Hmm... Co to znaczy "mam zrobić"? Czy tego od Ciebie wymaga zleceniodawca (klient), czy też chesz powiedzieć "mam ochotę zrobić monogram i logo"?
I napisz - jaki monogram, tj. jakie litery, i jaki jest temat logo.

martuuha 
Początkujący

Wysłany: 2 Czerwiec 2010, 21:21   

Dzięki! Próbuje stworzyć pierwsza prace na zaliczenie "projektowania graficznego"... Miotam się strasznie po programie, chciałabym iść na kurs jakiś ale w Poznaniu chyba nic pożadnego nie ma. A nie chce iść na coś co tylko na kurs corela w nazwie a nic to za sobą nie niesie... Temat przewodni mam własnie taki rastamański :D muszę zrobić wizytówkę biznesowa, gdzie ma byc monogram wizytówke osobistą i tu ma być znak. Wszystko ma być wydrukowane na osobnych karteczka a oprocz tego na płytce :)

Czy znakiem może być "biegacz" i dodać do nich jakieś detale albo coś?

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 3 Czerwiec 2010, 10:32   

Aaa, jeśli tak to wpadnij na kurs do mnie... :-) Prowadzę kursy Corela m.in. w szkole komputerowej, ale, niestety, dość daleko od Poznania.
A tak poważnie: chętnie Ci pomogę. Daj mi tylko dokładne wytyczne dot. pracy zaliczeniowej, ew. przyślij pliki na d2o@o2.pl. Jeśli chcesz, poprowadzimy na Forum dyskusję, z której, mam nadzieję, skorzystasz tak, że zaliczenie zrobisz na ocenę celującą...

martuuha 
Początkujący

Wysłany: 3 Czerwiec 2010, 10:39   

Trurl powiem szczerze ze chyba tam zrobię że pojadę do innego miast ale to za miesiąc dwa bo wyszłam za maż 10 kwietnia i jeszcze nie zdążyliśmy się podnieść po wydatkach weselnym. Jedyne jakie są wytyczne przez mojego wykładowce to fakt ze ma być to wpisane w kwadrat (znak, monogram). Ja wybrałam temat rastamański ze względu na jak że lubię tą muzyczkę i fajnie się uczyć na podstawie zainteresowań. Moge tez podjać inny temat jesli masz jakies sugestie. Oto moja wizytówka biznesowa :P z monogramem który okazał się mim nie być.

biznesowa.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 365 raz(y) 69.38 KB

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 3 Czerwiec 2010, 23:50   

Obejrzałem wizytówkę. Oto moje uwagi:
1. Brak spacji w adresie - piszesz: ul.K.Żegockiego, a powinno być: ul. K. Żegockiego - po kropkach, jak zwykle, musi być spacja.
2. Łączysz dwa kroje czcionek: Ariala i Timesa, a takie połączenie nie jest szczęśliwe - stara zasada redakcji technicznej mówi, żeby nie łączyć krojów bezszeryfowych (Arial)z szeryfowymi (Times).
3. Imię i nazwisko piszesz kursywą, a resztę - prostym. Nie jest to najszczęśliwsze, bo kursywy używa się w konkretnych przypadkach (np. cytaty, zwroty obcojęzyczne). Owszem, na wizytówkach można użyć kursywy, ale raczej we wszystkich napisach wizytówki, a jeśli nie we wszystkich, to np. w tytułach (choć tego nie pochwalam), np. mgr, dr itp.
4. Funkcja, którą piastujesz powinna być złożona mniejszym stopniem, no i bez skrótów, tj. zamiast: spec. do spraw promocji daj: specjalista do spraw promocji.
5. Logo jest moim zdaniem nieco za duże, zwłaszcza, że Arial w napisie Polskie Festiwale Reggae jest półgruby, a więc dominuje nad pozostałymi napisami.
6. Wbrew moim sugestiom nie zakomponowałaś napisu w logo. Spróbuj przynajmniej rozmieścić napisy na środku wysokości pasków odpowiednio zielonego, żółtego i czerwonego. Można by też przemyśleć poziomą ich kompozycję (dać je np. do prawego?).
7. Żółty element ma czarny obrys - zrezygnuj z tego obrysu, bo ten element jest na spad z góry, z dołu i z prawej, tak więc trzy czarne krawędzie zostaną obcięte, a zostanie tylko czarny łuk.
8. Pamiętaj, żeby czarny kolor w logo i ew. w obrysie żółtego elementu miał opcję nadruku - co to jest nadruk, po co się go stosuje i jak go się robi wyjaśnię później.

Poza tym nie dałaś obrysu wizytówki, dlatego nie wiadomo, gdzie się kończy. Założę się, że wizytówka jest mniejsza od rozmiaru strony, którą zadałaś w Corelu. Zrób więc tak: zadeklaruj stronę o wymiarach wizytówki (np. 10x5 cm) i pracuj na stronie wielkości wizytówki - to ważne, a dlaczego, to powiem Ci przy okazji...
Wszystkie elementy, które dochodzą do krawędzi strony (być może czerwona, pozioma linia i żółty element po prawej stronie - nie wiem, bo nie zaznaczyłaś gabarytów wizytówki) muszą być wyciągnięte "na spad", tj. przynajmniej 3 mm poza gabaryt strony - chodzi o to, żeby po cięciu gilotyną całego stosu wizytówek, każda z nich miała elementy do samej krawędzi, a nie np. 0,3 mm bliżej, a jak wiadomo, nawet najlepsza gilotyna "rzuca" i nie przytniesz całego stosu idealnie.

Potraktuj to jako twórczą dyskusję, a nie jako moje wymądrzanie się... :-)

martuuha 
Początkujący

Wysłany: 4 Czerwiec 2010, 17:57   

Czy możesz mi zaproponować coś na monogram? Bo to co zrobiłam to logo=znak?

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 4 Czerwiec 2010, 18:18   

Twój monogram składa się z liter M i T. Trzeba je pięknie skomponować i użyć pięknego kroju pisma (pasującego do reszty wizytówki). Być może w prezencie ślubnym dostałaś np. komplet sztućców (srebrnych albo złotych) zaopatrzonych w Twój monogram. Jeśli tak, to go po prostu zerżnij, a jeśli nie (i nie masz pomysłów na monogram), idź do jakiegoś grawera i poproś o pomoc. Z pewnością od ręki przedstawi Ci kilka propozycji monogramu - z kompozycji monogramów przecież żyje...

martuuha 
Początkujący

Wysłany: 4 Czerwiec 2010, 20:02   

oki a mogę do tego wykorzystać narzedzie "srodki artystycznych" ?? i zrobic to do tła jak w logo?

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 5 Czerwiec 2010, 09:02   

Ja bym nie wykorzystywał. Weź projekt monogramu (np. skan monogramu uzyskanego u grawera, ew. zeskanuj monogram z widelca :-) ) zaimportuj do Corela i odrysuj krzywymi (powiem Ci, jak, jeśli będziemy mieli ten skan).

martuuha 
Początkujący

Wysłany: 8 Czerwiec 2010, 19:31   

poprawiłam wszystko według Pana wyższych wzkazówek. Teraz pojawił się nowy problem: ehh... Chce:
- w kwadracie gdzie będą moja inicjały M,T pisane czcionka "gigi" chciałabym stworzyć efekt "cienia" tzn tak ażeby jeden kolor (czerwień lub żółć) przechodził z ciemnego do jaśniejszego. Nie umiem tego zrobić, próbowałam to zrobić interaktywnymi metamorfozami wyszło okropnie. Proszę o pomoc lub jesli ktoś moze o jakiegoś gotowca chociaż czesciowego... bo natłok egzanimów powoduje ze nie daje rady usiasc do corela. A ze wzgledu na to ze sie ucze to zajmuje mi 2 razy wiecej czasu.... :-/

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 8 Czerwiec 2010, 23:31   

Przyślij plik Corela i czcionkę. Robi się to tak:
1. Odpalasz Corela, otwierasz plik z inicjałami (nie muszą być gotowe, wystarczy, że rozmieścisz je mniej więcej tak, jak mają być).
2. Plik/Przygotuj dla biura usług poligraficznych, i postępuj zgodnie z pojawiającymi się instrukcjami. Jak się zapytają, czy dołączyć czcionki, powiedz, że tak.
W efekcie tego dostaniesz nowy folder z plikiem corelowskim i wszystkimi używanymi w nim fontami.
Przyślij go na d2o@o2.pl (to mój mail). I poczekaj na odpowiedź... :-)
Aha: niech plik będzie z Corela co najwyżej dwunastego.

gleba 
Fachowiec
gleba

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 9 Czerwiec 2010, 13:00   

fajna zabawa

regae_1.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 407 raz(y) 146.07 KB

reggae.jpg
może coś takiego
Pobierz Plik ściągnięto 382 raz(y) 122.29 KB

monogram.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 404 raz(y) 67.69 KB

martuuha 
Początkujący

Wysłany: 9 Czerwiec 2010, 16:44   

gleba dziękuje a czy mogę to wykorzystać no i mam jeszcze pytanko jak to zrobić by dwa pierwsze pliki były tez wpisane w kwadrat.
a drugie moje pytanie: jak przerobić to na plik corela?

gleba 
Fachowiec
gleba

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 10 Czerwiec 2010, 07:18   

Możesz wykorzystać, zrobiłam to w photoshopie, ale moge przerobić na wektory, w razie czego pisz tylko było by fajnie gdybyś sama spróbowała nie jest trudne w razie czego pomogę

Odpowiedz do tematu