Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wyszparowane... i co dalej?
Autor Wiadomość
drozd 
Znawca

Wysłany: 26 Czerwiec 2010, 15:41   Wyszparowane... i co dalej?

Witam! Sporo czasu zmarnowałem na poszukiwanie odpowiedzi i nie znalazłem. Jedyna szansa w tym forum. Chodzi o szparowanie zdjęcia. Spoko, wiem jak zrobić obrys i wyciąć interesujący fragment. Problem w tym co dalej, bo program (ver. X3) SCALA mi wycięty obiekt z tłem (nawet z przezroczystością) i w efekcie mam wycięty obiekt w białym prostokącie, którego NIE CHCĘ, bo potrzebuję dalej zajmować się tylko obiektem, a nie całym prostokątem? (chodzi o wyszparowanie foty i oblanie jej tekstem akapitowym, który niestety oblewa prostokąt). Pomocy!!! i z góry WIELKIE dzięki ;)

PS. mam nadzieję, że jest coś prostszego niż dopasowanie tekstu do linii, którą trzeba samemu narysować przy wyciętej fotce (nie wiem zresztą czy to się da zrobić, jeszcze tego nie próbowałem, szykuje się sporo zabawy, mam nadzieję, że jest prostsza droga)

IdCzarek 
Doradca
Czę100chowa

Wysłany: 27 Czerwiec 2010, 09:12   

czyli rozumiem ze szparujesz w PhotoPaincie tak i potem wrzutka do drawa tak ??

i teaza pytanie w jkim formacie zapisujesz po szparowaniu ?? i czy szparujesz na warstwie czy na tle .

Ja proponuje szparować na warstwie przeźroczystej zapis do cpt i w drawie import foty w cpt

chociaż pomysł z linia wydaje się tez dobry - aczkolwiek nie próbowałem tak jeszcze

drozd 
Znawca

Wysłany: 27 Czerwiec 2010, 10:05   

Tak, szparuję w PPaincie, pracuję na tle, zapisuję w różnych typach plików (także CPT) i... nic. Dziś doszedłem, że pomocna może być GUMKA! Wystarczy zaimportować do CDrawa fotkę i bezpośrednio w tym programie pobawić się gumką, a tekst sam obleje to co zostanie ze zdjęcia. Niestety, gumka nie jest tak dokładna jak różdżka (no, może prawie, ale wymaga to sporo cierpliwości i dłubaniny), ale zawsze coś! Niemniej, wątek wciąż otwarty - czekam (jak i wielu użytkowników CDrawa, bo często o to pytają) na podpowiedzi, jak szybko i łatwo po szparowaniu pozbyć się nieszczęsnego białego prostokąta. Pozdro!

s-p-i-n 

Wysłany: 27 Czerwiec 2010, 13:34   

Nie tędy droga. Wrzuć fotkę do Corela Draw pożniej prawy przycisk myszy i dajesz "edytuj mape bitowa" polecenie to otworzy Ci fotkę w Corelu PP. Teraz szparujesz według uznania, czyli pozostawiasz obiekt na przezroczystym tle, reszte usuwasz. Nastepnie zamykasz Corela PP -> pyta sie czy zapisac... dajesz tak - i w Corelu Draw masz już wyciety z fotki obiekt bez tła.

drozd 
Znawca

Wysłany: 27 Czerwiec 2010, 14:25   

Tak powinno być najprościej i najbardziej logicznie, ale nic z tego (przynajmniej u mnie). Owszem tła wizualnie nie ma (nie widać, bo jest białe znaczy przezroczyste), ale prostokącik pozostaje i tekst zamiast oblewać TYLKO wycięty kawałek fotki oblewa CAŁY biały prostokąt z umieszczonym w nim wyciętym kawałkiem fotki.

s-p-i-n 

Wysłany: 27 Czerwiec 2010, 14:32   

załącz ów plik i zobaczymy co tam jest nie tak

drozd 
Znawca

Wysłany: 27 Czerwiec 2010, 14:51   

Przesyłam dwie fotki, zrzuty. Na pierwszej - efekt po szparowaniu (z wyrzuconym tłem) i nieszczęsny biały prostokąt. Na drugiej fotce - efekt, który chcę osiągnąć (na razie robię to za pomocą gumki, ale może jest prostszy sposób).

tak_ma_byc.jpg
a taki efekt chcę osiągnąć
Pobierz Plik ściągnięto 568 raz(y) 58.89 KB

tak_jest.jpg
tak wygląda po szparowaniu
Pobierz Plik ściągnięto 531 raz(y) 53.16 KB

JarekDRAW 

Wysłany: 27 Czerwiec 2010, 18:09   

Po co gumka i po co w PP ?Wszystko robisz w DRAW!!!
http://corel.wodip.opole....opic.php?t=632.

Pozdrawiam

drozd 
Znawca

Wysłany: 27 Czerwiec 2010, 19:08   

Krzywe Beizera dają radę! Wiedziałem, że musi być jeszcze jakiś inny sposób... (jedna z zalet programu, że jeden efekt można osiągnąć na kilka sposobów). Teraz już wiem jaki. Dzięki.

Portnoy 
Bywalec

Wysłany: 29 Czerwiec 2010, 13:33   

Chyba wiem co robisz nie tak. Jeśli jeszcze zależy ci na wstępnej obróbce w PP, lub na przyszłość to zrób tak: po kliknięciu w Drawie EDYCJA MAPY BITOWEJ i przejściu do PP musisz po prawej stronie w oknie obiekty zamienić domyślne tło na warstwie. Ja zawsze robię prawy przycisk i DUPLIKUJ ZAZNACZONE. Potem usuwam Tło. Teraz przy działaniu różdżką czy gumką zamiast białego tła będziesz miał szaro biała kratkę. Po zapisaniu zmian w Drawie powinieneś mieć to co chciałeś.

chezare 

Wysłany: 25 Grudzień 2010, 00:08   

Od Corela w wersji X3 bitmapy zachodzą w reakcję z obiektami wektorowymi w taki sam sposób jak obiekty wektorowe z wektorowymi. Można krzywymi czy figurami przycinać, ustalać wspólne fragmenty bitmapy i krzywej.
Oczywiście te możliwości nie przydadzą się jeśli obrazek w jakimś fragmencie ma być np. przezroczysty. Nie wszystkie też efekty dotyczące map bitowych dostępne z poziomu CorelDraw dadzą się zastosować do wyciętego fragmentu obrazka, niektóre ciągle działają na cały obrazek, ale generalnie można śmiało powiedzieć, że gumka w CD to przeżytek :-)

Odpowiedz do tematu