Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
pytanko
Autor Wiadomość
gunner4life 
Początkujący

Wysłany: 13 Lipiec 2010, 15:52   pytanko

Witam wszystkich. mam pytanie z serii : czym to się je?

Czy ktoś może mi wyjaśnić jak w załączonym logo zmienić jego kolor na białe i ustawić przezroczyste tło? Czy jeśli nie ma wogóle tła prrzezroczystego da się to wkleić, dajmy na to na tło brązowe?

Proszę o konstruktywne sugestie i pozdrawiam:)

Robert

home_1_01[1].jpg
Pobierz Plik ściągnięto 250 raz(y) 19.88 KB

global 
Praktyk

Wysłany: 13 Lipiec 2010, 16:02   

Coś tam się da z przejrzystym tłem.
Bardzo na szybko robiłem i bez wektoryzacji. Tylko się nie zdziw, że nic nie ma po kliknęciu. Bo jest białe na białym tle :-D Kliknij prawym klawiszem w górnym lewym rogu białości i zapisz obrazek.

znp_png.png
Pobierz Plik ściągnięto 278 raz(y) 33.11 KB

gunner4life 
Początkujący

Wysłany: 13 Lipiec 2010, 17:02   

no właśnie się zdziwiłem :D. i nie do końca rozumiem Twoje instrukcje- jak próbuje zapisać normalnie pod plikiem nie ma możliwości zapisu jako jpeg czy bitmap. a na białości też mi nie wyskakuje opcja zapisz??? sorry za moją prostotę ale dopiero się ucze! i byłbym wdzięczny gdybyś w prosty sposób wyjaśnił jak zmieniłeś kolor.

Dziękuje i pozdrawiam:)

global 
Praktyk

Wysłany: 13 Lipiec 2010, 18:12   

W fotoszopie zmieniłem. Ale jednak spróbuj kliknąć w róg tego "pustego" i wduś prawy klawisz. I zapisz obrazek - tam NAPRAWDĘ jest logo ZNP. Jeśli się nie da zapisać, że obrazek może być *.png, to kuku. Spróbuj zrestartować kompa i ponów próbę.
Prosto można zrobić wektora z tego logo. Ale przepraszam, nie mam czasu.

s-p-i-n 

Wysłany: 13 Lipiec 2010, 18:29   

Otworz ten plik co zrobił global w Corelu Draw, następnie kliknij na niego prawym przyciskiem myszy i daj edytuj mape bitowa. Plik otworzy ci sie w Corelu PP jako obiekt bialy bez tla. Tam mozesz zmienic mu kolor i zapisac jako PNG bez tla (tylko musisz narysowac pod nim tlo najlepiej zblizone do bialego - lekko szare).

gunner4life 
Początkujący

Wysłany: 13 Lipiec 2010, 19:18   

global-dzięki za pomoc! zapomniałem tylko dodać, że w pracy nie mamy fotoszynka tylka wdrażamy się w corela...o

spin- dzięki, już próbuje!

gunner4life 
Początkujący

Wysłany: 13 Lipiec 2010, 19:30   

Panowie, dziękuje za pomoc- wszystko pięknie działa:)

prośba: jak takie coś zrobić w corelu bądź w photopaincie? jak już wspomniałem firma przerzuciła się na te pakiety...

dziękuje jeszcze raz:)

Stawe 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X5, X6
Wysłany: 14 Lipiec 2010, 08:13   

Jeżeli jakość obrazka logo jest wystarczająca to można z poziomu CorelDraw zmienić logo na na TRYB/CZARNO-BIAŁY (1-BIT). Oczywiście należy starannie wybrać METODĘ PRZEKSZTAŁCENIA - ja zwykle wybieram Floyd-Steinberg. Po przekształceniu prawym klawiszem myszy można nadać wtedy kolor znaku a lewym można ustawić (lub usunąć) kolor tła.
Generalnie unikam jak ognia bitmap w logach - jeżeli taki znak będzie wykorzystany więcej niż jeden raz to warto się pomęczyć i zmienić logo na rysunek wektorowy. Tego konkretnego rysunku nie da się po prostu zwektoryzować - jest za mały. Większość pracy trzeba wykonać rysując ręcznie na wzorze.

Odpowiedz do tematu