|
pytanko |
| Autor |
Wiadomość |
gunner4life
Początkujący

|
Wysłany: 13 Lipiec 2010, 15:52 pytanko
|
|
|
Witam wszystkich. mam pytanie z serii : czym to się je?
Czy ktoś może mi wyjaśnić jak w załączonym logo zmienić jego kolor na białe i ustawić przezroczyste tło? Czy jeśli nie ma wogóle tła prrzezroczystego da się to wkleić, dajmy na to na tło brązowe?
Proszę o konstruktywne sugestie i pozdrawiam:)
Robert
home_1_01[1].jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 250 raz(y) 19.88 KB |
|
|
|
|
 |
global
Praktyk

Pomógł: 3 razy Wiek: 56 Dołączył: 01 Lut 2010 Posty: 68 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 13 Lipiec 2010, 16:02
|
|
|
Coś tam się da z przejrzystym tłem.
Bardzo na szybko robiłem i bez wektoryzacji. Tylko się nie zdziw, że nic nie ma po kliknęciu. Bo jest białe na białym tle Kliknij prawym klawiszem w górnym lewym rogu białości i zapisz obrazek.
znp_png.png
|
Pobierz Plik ściągnięto 278 raz(y) 33.11 KB |
|
|
|
|
 |
gunner4life
Początkujący

|
Wysłany: 13 Lipiec 2010, 17:02
|
|
|
no właśnie się zdziwiłem :D. i nie do końca rozumiem Twoje instrukcje- jak próbuje zapisać normalnie pod plikiem nie ma możliwości zapisu jako jpeg czy bitmap. a na białości też mi nie wyskakuje opcja zapisz??? sorry za moją prostotę ale dopiero się ucze! i byłbym wdzięczny gdybyś w prosty sposób wyjaśnił jak zmieniłeś kolor.
Dziękuje i pozdrawiam:) |
|
|
|
 |
global
Praktyk

Pomógł: 3 razy Wiek: 56 Dołączył: 01 Lut 2010 Posty: 68 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 13 Lipiec 2010, 18:12
|
|
|
W fotoszopie zmieniłem. Ale jednak spróbuj kliknąć w róg tego "pustego" i wduś prawy klawisz. I zapisz obrazek - tam NAPRAWDĘ jest logo ZNP. Jeśli się nie da zapisać, że obrazek może być *.png, to kuku. Spróbuj zrestartować kompa i ponów próbę.
Prosto można zrobić wektora z tego logo. Ale przepraszam, nie mam czasu. |
|
|
|
 |
s-p-i-n

Pomógł: 192 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1484 Skąd: opolszczyzna
|
Wysłany: 13 Lipiec 2010, 18:29
|
|
|
| Otworz ten plik co zrobił global w Corelu Draw, następnie kliknij na niego prawym przyciskiem myszy i daj edytuj mape bitowa. Plik otworzy ci sie w Corelu PP jako obiekt bialy bez tla. Tam mozesz zmienic mu kolor i zapisac jako PNG bez tla (tylko musisz narysowac pod nim tlo najlepiej zblizone do bialego - lekko szare). |
|
|
|
 |
gunner4life
Początkujący

|
Wysłany: 13 Lipiec 2010, 19:18
|
|
|
global-dzięki za pomoc! zapomniałem tylko dodać, że w pracy nie mamy fotoszynka tylka wdrażamy się w corela...o
spin- dzięki, już próbuje! |
|
|
|
 |
gunner4life
Początkujący

|
Wysłany: 13 Lipiec 2010, 19:30
|
|
|
Panowie, dziękuje za pomoc- wszystko pięknie działa:)
prośba: jak takie coś zrobić w corelu bądź w photopaincie? jak już wspomniałem firma przerzuciła się na te pakiety...
dziękuje jeszcze raz:) |
|
|
|
 |
Stawe
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X5, X6
Pomógł: 5 razy Dołączył: 28 Sie 2006 Posty: 214 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 14 Lipiec 2010, 08:13
|
|
|
Jeżeli jakość obrazka logo jest wystarczająca to można z poziomu CorelDraw zmienić logo na na TRYB/CZARNO-BIAŁY (1-BIT). Oczywiście należy starannie wybrać METODĘ PRZEKSZTAŁCENIA - ja zwykle wybieram Floyd-Steinberg. Po przekształceniu prawym klawiszem myszy można nadać wtedy kolor znaku a lewym można ustawić (lub usunąć) kolor tła.
Generalnie unikam jak ognia bitmap w logach - jeżeli taki znak będzie wykorzystany więcej niż jeden raz to warto się pomęczyć i zmienić logo na rysunek wektorowy. Tego konkretnego rysunku nie da się po prostu zwektoryzować - jest za mały. Większość pracy trzeba wykonać rysując ręcznie na wzorze. |
|
|
|
 |
|
|