|
X5 ... wymuszone pisanie pod kątem 270 stopni PROBLEM |
| Autor |
Wiadomość |
RomB
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X5
|
Wysłany: 17 Sierpień 2010, 10:38 X5 ... wymuszone pisanie pod kątem 270 stopni PROBLEM
|
|
|
Witam!
Proszę "starych wyjadaczy" o poradę .... przypadkiem podczas pracy nacisnąłem jakiś klawisz łokciem i ..... od tej pory gdy chcę pisać i stawiam kursor (w tekście akapitowym również) kursor pojawia się w pozycji poziomej i piszę z góry na dół (literki są obrócone pod kątem 270 stopni). Próbowałem już wpisać 0 stopni i zapisać ustawienia jako domyślne, ale nie pomaga ... czy ktoś wie jak powrócić do normalnego pisania w poziomie?
(oczywiście mogę postawić kursor, potem zatwierdzić 0 enterem, ale podczas całego dnia pracy w corelu takich niepotrzebnych operacji są setki - nie wspominając np. że żeby przeskoczyć do początku wyrazu zamiast ctrl+left arrow muszę wcisnąć ctr+up arrow :p)
pozdrawiam @ll |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7699 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 17 Sierpień 2010, 10:47
|
|
|
| F8 podczas startu powrót do ustawień fabrycznych |
|
|
|
 |
dihe
Praktyk

|
Wysłany: 29 Marzec 2011, 08:29
|
|
|
To mi przypomina poradę, nie działa Ci przegladarka ie. sformatuj partycję i zainstaluj jeszcze raz windowsa. Ehh
Polecam ten sposób:
uruchom>regdit
wejdź:
HKEY_CURRENT_USER\Software\Corel\CorelDRAW\13.0\CorelDRAW\ApplicationPreferences\FarEastText Options\
znajdź i zamień:
set VerticalText to 0 |
|
|
|
 |
dihe
Praktyk

|
Wysłany: 29 Marzec 2011, 08:34
|
|
|
| ew.: Go to Tools - Customization and go down to Documents and expand. Go to Styles. Select Default Artist Text. Near where it says 'latin text' click the edit button. On the Character tab is a setting to adjust text rotation (Bottom Right) in degrees. See if it is set to 270° and reset it to zero. If not then see number 1. After resetting this angle go back up to Document in the Options tree and check the Styles box and then the "Save Options as Defaults for new documents" box. Click OK. See if it works. If not see number 1. |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 29 Marzec 2011, 09:57
|
|
|
dihe, radzenie komuś niedoświadczonemu żeby pogrzebał w rejestrach to mniej więcej to samo co formatowanie partycji
Restauro ma rację, najprostsze metody są najskuteczniejsze i najszybsze. W większości przypadków.
Przy okazji, gdzie jest up-arrow? Mam strzałkę do góry ale nigdzie nie mogę znaleźć tej up-arrow. |
|
|
|
 |
dihe
Praktyk

|
Wysłany: 29 Marzec 2011, 22:08
|
|
|
| Poczym wnosisz że osoba z problemem w corelu nie zna się na systemie operacyjnym? Nie można mieć ludzi za głąbów. Jest jeszcze trzecia opcja najlepsza :) ctrl + . i ctrl + , (kropka i przecinek) easy. |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7699 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 30 Marzec 2011, 12:13
|
|
|
| Wszystko zależy od sytuacji ,nie każdy ma ustawienia których nie chciałby się pozbyć, ja na przykład takich nie mam i zawsze jeśli są problemy zaczynam od najprostszego sposobu F8 . |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 30 Marzec 2011, 14:38
|
|
|
| dihe, po tym wnoszę, że nie może sobie dać rady z prostym problemem, a Corela używa od rana do wieczora. Pomijam fakt, że zmianę tego zapisu w rejestrze Windowsa można zrobić z Corela o czym przecież wspomniałeś. |
|
|
|
 |
|
|