Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
X5 ... wymuszone pisanie pod kątem 270 stopni PROBLEM
Autor Wiadomość
RomB 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X5
  Wysłany: 17 Sierpień 2010, 10:38   X5 ... wymuszone pisanie pod kątem 270 stopni PROBLEM

Witam!
Proszę "starych wyjadaczy" o poradę .... przypadkiem podczas pracy nacisnąłem jakiś klawisz łokciem i ..... od tej pory gdy chcę pisać i stawiam kursor (w tekście akapitowym również) kursor pojawia się w pozycji poziomej i piszę z góry na dół (literki są obrócone pod kątem 270 stopni). Próbowałem już wpisać 0 stopni i zapisać ustawienia jako domyślne, ale nie pomaga ... czy ktoś wie jak powrócić do normalnego pisania w poziomie?
(oczywiście mogę postawić kursor, potem zatwierdzić 0 enterem, ale podczas całego dnia pracy w corelu takich niepotrzebnych operacji są setki - nie wspominając np. że żeby przeskoczyć do początku wyrazu zamiast ctrl+left arrow muszę wcisnąć ctr+up arrow :p)

pozdrawiam @ll

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 17 Sierpień 2010, 10:47   

F8 podczas startu powrót do ustawień fabrycznych

dihe 
Praktyk

Wysłany: 29 Marzec 2011, 08:29   

To mi przypomina poradę, nie działa Ci przegladarka ie. sformatuj partycję i zainstaluj jeszcze raz windowsa. Ehh

Polecam ten sposób:
uruchom>regdit

wejdź:
HKEY_CURRENT_USER\Software\Corel\CorelDRAW\13.0\CorelDRAW\ApplicationPreferences\FarEastText Options\

znajdź i zamień:
set VerticalText to 0

dihe 
Praktyk

Wysłany: 29 Marzec 2011, 08:34   

ew.: Go to Tools - Customization and go down to Documents and expand. Go to Styles. Select Default Artist Text. Near where it says 'latin text' click the edit button. On the Character tab is a setting to adjust text rotation (Bottom Right) in degrees. See if it is set to 270° and reset it to zero. If not then see number 1. After resetting this angle go back up to Document in the Options tree and check the Styles box and then the "Save Options as Defaults for new documents" box. Click OK. See if it works. If not see number 1.

chezare 

Wysłany: 29 Marzec 2011, 09:57   

dihe, radzenie komuś niedoświadczonemu żeby pogrzebał w rejestrach to mniej więcej to samo co formatowanie partycji :-)
Restauro ma rację, najprostsze metody są najskuteczniejsze i najszybsze. W większości przypadków.
Przy okazji, gdzie jest up-arrow? Mam strzałkę do góry ale nigdzie nie mogę znaleźć tej up-arrow.

dihe 
Praktyk

Wysłany: 29 Marzec 2011, 22:08   

Poczym wnosisz że osoba z problemem w corelu nie zna się na systemie operacyjnym? Nie można mieć ludzi za głąbów. Jest jeszcze trzecia opcja najlepsza :) ctrl + . i ctrl + , (kropka i przecinek) easy.

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 30 Marzec 2011, 12:13   

Wszystko zależy od sytuacji ,nie każdy ma ustawienia których nie chciałby się pozbyć, ja na przykład takich nie mam i zawsze jeśli są problemy zaczynam od najprostszego sposobu F8 .

chezare 

Wysłany: 30 Marzec 2011, 14:38   

dihe, po tym wnoszę, że nie może sobie dać rady z prostym problemem, a Corela używa od rana do wieczora. Pomijam fakt, że zmianę tego zapisu w rejestrze Windowsa można zrobić z Corela o czym przecież wspomniałeś.

Odpowiedz do tematu