|
Grafika rastrowa na wektro |
| Autor |
Wiadomość |
deviancer
Początkujący

|
Wysłany: 14 Sierpień 2010, 09:42 Grafika rastrowa na wektro
|
|
|
Witam!
Mam pytanie gdyż srednio sobie z tym radzę, uzywam corela x5, mam zrobić ze zdjęć przez trasowanie grafike wektorowa, jednak muszę usunąć wypełnienie elementów, elementy mam na białym tle, każde zdjęcie to tylko element nic poza nim. Czy ktoś mógłby napisac jak zostawić dokładny sam obrys bez konturu? Bo opcja obrys średnio daje radę. |
|
|
|
 |
roland

Wersja CorelDRAW: X6
Pomógł: 58 razy Wiek: 59 Dołączył: 15 Mar 2006 Posty: 607 Skąd: Opole
|
|
|
|
 |
deviancer
Początkujący

|
Wysłany: 14 Sierpień 2010, 12:01
|
|
|
| Wielkie dzięki, pomocne, ale nie do wszystkich elementów moge to zastosować gdyż nie robie to obrys zewnętrzny a jak np. mamy pierśnień ? |
|
|
|
 |
roland

Wersja CorelDRAW: X6
Pomógł: 58 razy Wiek: 59 Dołączył: 15 Mar 2006 Posty: 607 Skąd: Opole
|
Wysłany: 14 Sierpień 2010, 12:32
|
|
|
| Daj przykładowy plik i opisz co chcesz osiągnąć |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7700 Skąd: Gdynia
|
|
|
|
 |
deviancer
Początkujący

|
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 14 Sierpień 2010, 16:00
|
|
|
Mając takie równomierne i kontrastowe tło nie musisz nic robić po za trasowaniem później rozgrupujesz obiekt i skasujesz tło. Będzie to wyglądało mniej więcej tak .Niebieskie tło które jest na spodzie dodałem żeby było bardziej czytelnie .
Można pozbyć się tła podczas trasowanie, ale postanowiłem podać najprostsze dla Ciebie rozwiązanie
Jeśli chcesz mieć tylko kontur bez wypełnienia klikasz po zaznaczeniu obiektu prawym klawiszem myszy na np czarnym kolorze a następnie lewym na samej górze palety barw w kwadrat zaznaczony X
http://corel.wodip.opole..../wybieranie.htm |
|
|
|
 |
deviancer
Początkujący

|
Wysłany: 18 Sierpień 2010, 15:55
|
|
|
Dziekuje za wcześniejszą pomoc, bardzo się przydała.
Mam pytanie w jaki sposób mogę zrobić obrys bardziej skomplikowanego elementu tak żeby ?
z góry dziękuje za pomoc. link |
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 19 Sierpień 2010, 08:34
|
|
|
Mam pytanie w jaki sposób mogę zrobić obrys bardziej skomplikowanego elementu tak żeby ?
Tak żeby co?
Są dwie metody Trasowanie ale to nie zawsze daje pożądany efekt , lub narysowanie Krzywymi Beziera -w opcji Widok zaznaczasz Szkieletowy i obrysowujesz element krzywymi . |
|
|
|
 |
valdex
Początkujący

|
Wysłany: 19 Sierpień 2010, 08:56
|
|
|
| w sumie można spróbować w photoshopie przy użyciu filtrów mapowych. lub właśnie krzywe beizera i potem zamienić w krzywe i dać gładkie krawędzie. |
|
|
|
 |
renelagh
Początkujący zielony

|
Wysłany: 29 Sierpień 2010, 12:59
|
|
|
Wita mam do ciebie pytanie odnosnie siatki mesh jak i rozdzielczości druku reklama ma 264 m2 i jest oglądana prostopadle z odległości max 40 m, i z ukosa to max 200 m a ile drukarni tyle opinii każdy chce wydrzeć jak najwięcej kasy.
Tak na boku to jeszcze spytam jakie są standardy w tym biznesie czyli jakich siatek się używa mam na myśli taka średnia półeczka no i czy są laminowane i ubezpieczone ??
Pozdrawiam i czekam na rychłą odpowiedź |
|
|
|
 |
1cm
Profesjonalista

Pomógł: 16 razy Dołączył: 23 Lip 2008 Posty: 331 Skąd: Opole
|
Wysłany: 29 Sierpień 2010, 14:50
|
|
|
renelagh co Cię skłoniło do tego by pytać o siatkę akurat w tym wątku, tego działu?
pzdr. |
|
|
|
 |
|
|