Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pochylenie boków kwadratu
Autor Wiadomość
Mmm. 
Początkujący

Wysłany: 30 Sierpień 2010, 14:46   Pochylenie boków kwadratu

Problem raczej banalny, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi. Jak pochylić boki kwadratu do środka, bądź na zewnątrz (symetrycznie). Pamiętam, że kiedyś robiłam to za pomocą "rozciągnij i skaluj węzły", ale teraz nijak nie chce się udać, boki pochylają się jedynie razem w jedną lub drugą stronę.

roland 

Wersja CorelDRAW: X6
Wysłany: 30 Sierpień 2010, 18:19   

Po przekształceniu w krzywe, wybierz narzędzie Kształt, a następnie zaznacz sąsiadujące ze sobą węzły. Później na pasku właściwości kliknij przycisk Rozciągnij lub skaluj węzły. Pojawią się uchwyty jak przy zwykłym wskazaniu obiektu. Złap za uchwyt w pobliżu zaznaczonego węzła i trzymając Shift przeciągnij go w inne położenie.

Mmm. 
Początkujący

Wysłany: 31 Sierpień 2010, 06:46   

Nie działa. Nadal przesuwają się w jedną stronę. Może to wina tego, że działam na laptopie, może coś jest inaczej z klawiaturą?

miszcz301 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: 9
Wysłany: 31 Sierpień 2010, 06:59   

może błędnie łapiesz za węzły, chwyć za ten punkt jak przy zwykłym wskazaniu , albo skalowaniu obiektu... jak napisał Roland :)

Mmm. 
Początkujący

Wysłany: 31 Sierpień 2010, 08:14   

Chyba faktycznie łapałam za węzeł zamiast kwadracik zaznaczenia. Teraz boki się pochylają, ale kwadrat (trapez) równocześnie robi się niższy. Chodzi mi o to, że jeśli pochylam boki do środka, to górny bok kwadratu się obniża. Czy nie jest możliwe, aby pozostał na miejscu?

miszcz301 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: 9
Wysłany: 31 Sierpień 2010, 08:26   

może poprostu narysuj trapez z narzędzia kształty podstawowe, i zanim zamienisz na krzywe użyj narzędzie kształt. dopasujesz odpowiednio boki, później zamień na krzywe i dopracuj resztę

Mmm. 
Początkujący

Wysłany: 31 Sierpień 2010, 08:33   

Masz rację, sprawdziłam i to będzie najwygodniejsze. Wcześniej pracowałam w wersji, w której nie było tej opcji, więc na to nie wpadłam. Dzięki za wszystkie podpowiedzi!

roland 

Wersja CorelDRAW: X6
Wysłany: 31 Sierpień 2010, 08:34   

Podczas przeciągania uchwytu trzymaj Shift+Alt lewy. Co prawda wtedy zmieniasz swobodnie wysokość kwadratu, ale jeżeli masz włączone przyciąganie do obiektów, to możesz to wykorzystać do zachowania wysokości.

Mmm. 
Początkujący

Wysłany: 31 Sierpień 2010, 08:39   

Rzeczywiście, wreszcie działa, o to mi chodziło. O trzymaniu Alt nie pamiętałam. Dzięki!

Odpowiedz do tematu