Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Małe problemy
Autor Wiadomość
vising 
Początkujący

Wysłany: 17 Wrzesień 2010, 20:15   Małe problemy

Hej,
Na początku chciałbym wszystkich przywitać gdyż dopiero zawitałem na forum :)

Podczas wykonywania projektów napotkałem się na małe problemy :( Może ktoś będzie wiedział jak mi pomóc :)

Problem pierwszy:
Podczas tworzenia tekstu po jakiejś krzywej np. jak na obrazku. Tekst po wybraniu opcji "dopasuj tekst do ścieżki", owszem bardzo ładnie się układa.. Ale jeśli chcę usunąć tą krzywą bo jest mi zbędna, muszę wcześniej wybrać opcję Rozmieszczenie--> Rozłącz tekst (jeśli ją wybiorę to tekst wraca do poprzedniej wersji :((

Problem drugi:
Jak mam zrobić logo jak w linku:
http://www.google.pl/imgr...=1t:429,r:5,s:0

Bo mam wieki problem stworzyć ten dolny tekst aby był dobrze napisany, za chiny nie mogę dojść :(

POMOCY!!

michw
[Usunięty]

Wysłany: 17 Wrzesień 2010, 21:06   

Po napisaniu i dopasowaniu tekstu możesz zmienić całość na krzywe, następnie rozdzielić grupę i wyrzucić to co Ci nie potrzebne... Jedyny minus to taki że nie będziesz mogł edytować tekstu po przekształceniu w krzywe.

vising 
Początkujący

Wysłany: 17 Wrzesień 2010, 21:22   

A ktoś pomoże z tym napisem w kształcie okręgu? Bo tekst tylko wychodzi mi na górze okręgu.. A już na dole nie potrafię wykonać tekstu..Żeby znajdował się pod linią okręgu. A nie w środku okręgu.

Powyższy sposób faktycznie działa i bardzo dziękuje :) Bo przedtem robiłem grubość linii na 0, i okrąg był nie widoczny a tekst zostawał :) Ale ten sposób jest lepszy.. Przynajmniej dla mnie.

roland 

Wersja CorelDRAW: X6
Wysłany: 18 Wrzesień 2010, 06:49   Re: Małe problemy

vising napisał/a:

Problem pierwszy:
Podczas tworzenia tekstu po jakiejś krzywej np. jak na obrazku. Tekst po wybraniu opcji "dopasuj tekst do ścieżki", owszem bardzo ładnie się układa.. Ale jeśli chcę usunąć tą krzywą bo jest mi zbędna, muszę wcześniej wybrać opcję Rozmieszczenie--> Rozłącz tekst (jeśli ją wybiorę to tekst wraca do poprzedniej wersji :((

Po wybraniu opcji Rozmieść > Rozłącz tekst, napis powinien zostać niezmieniony, a krzywą powinno się dać usunąć. Jeżeli jednak coś u Ciebie dzieje się innego, to możesz jeszcze spróbować kliknąć na krzywą prawym przyciskiem myszy i wybrać kontu przezroczysty. Wtedy nie będziesz musiał nawet rozłączać tekstu od ścieżki.

roland 

Wersja CorelDRAW: X6
Wysłany: 18 Wrzesień 2010, 07:27   Re: Małe problemy

vising napisał/a:

Problem drugi:
Jak mam zrobić logo jak w linku:
Bo mam wieki problem stworzyć ten dolny tekst aby był dobrze napisany, za chiny nie mogę dojść :(

Zerknij pod adres:
http://corel.wodip.opole....pasowywanie.htm

A gotowe logo masz do pobrania pod adresem:
http://corel.wodip.opole....ploads/LOGO.cdr

Czcionka nie jest dokładnie taka sama jak w Twoim logo, a na dodatek nie miałem "Ś", więc kreseczkę musiałem dorobić. Zostawiłem jednak tekst na kole (zmieniłem dla niego kontur na przezroczysty). Możesz więc zaznaczyć tekst i wybrać własną czcionkę.

vising 
Początkujący

Wysłany: 20 Wrzesień 2010, 20:10   

Dziękuje za pomoc :) Akurat logo było przykładowe ale dzięki za fatygę ;)

Pracując dzisiaj w corelu spotkałem się z drugim problem.. Jeżeli mam np. dwa prostokąty obok siebie, albo jakieś inne symbole jak na rysunku poniżej :) Mogę przy pomocy jakiegoś narzędzi ustawić odległość pomiędzy symbolami? Tzn. żeby zaznaczyć środek symbolu X i drugiej X i wpisać moją odległość. Np. 20mm?

X ---> X

Odpowiedz do tematu