Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Tworzenie szrafur - podstawy
Autor Wiadomość
Ebenezer
Początkujący

Wysłany: 19 Listopad 2009, 13:58   Tworzenie szrafur - podstawy

Witam, jestem użytkownikiem Corela od niedawna i znam tylko podstawę podstaw działania tego programu. Wcześniej posługiwałem się głównie MapInfo. Muszę się nauczyć robić szrafy np. prostopadłe linie, znaki rozmieszczone równomiernie. Jak to porządnie zrobić? Proszę o "łopatologiczne" wytłumaczenie tematu... (jak krowie na rowie) Wdzięczny będę bardzo...

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 19 Listopad 2009, 15:08   

Desen (dzieki ktoremu utworzysz szraf) mozna definowac samemu na bazie wykonanego rysunku moga to byc np linie rownolegle, krzyzujace itp. i nast. Narzedzia -> utworz -> desen. Tak utworzony desen mozna wrzucic do folderu custom data/patterns w Corelu.
A wypelniamy ksztalt wektorowy przez wybranie wypelnienia deseniem np: wielokolorowym i w oknie dialogowym wskazujemy zapisany desen, ustawimy tez tam wielkosc i kat pochylenia np: lini.
pozdr.

Ebenezer
Początkujący

Wysłany: 19 Listopad 2009, 22:08   

Prosto i logicznie. Dzięki za pomoc. Nie ma to jak społeczność internetowa - na Was zawsze można liczyć. Pozdrawiam

Stawe 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X5, X6
Wysłany: 24 Listopad 2009, 09:22   

Ja wolę "szraf" wektorowy. Należy narysować np. linie pochyłe i równoległe oraz połączyć (NIE grupować) taki zestaw w jeden obiekt - można to na wszelki wypadek gdzieś zapisać.
Taki szraf można wstawić we właściwy obiekt przy pomocy narzędzi przycinania albo narzędziem "szybie kadrowanie" - ja wolę tę pierwszą metodę.
Wektorowy szraf jest lepszy niż "deseń" ponieważ niezależnie od powiększenia jego elementy mają ciągle tą samą (zadaną) grubość.
Desenie (pattern) mogą nas zaskoczyć niemile pikselozą...

skowroma 
Praktyk
corel9

Wysłany: 16 Kwiecień 2010, 08:06   linie rozszerzające

Witam drodzy koledzy
Mam pytanie dotyczące również linii mianowicie chodzi mi o uzyskanie jak by to powiedzieć równomiernie rozszerzających się pasków tzn np dół kolor czarny i stopniowo przechodzący w górę w dowolny inny np przeźroczysty ?
Jak wykonać równomierność . w załączniku ręczne ustawienie ale to nie to samo
pozdrawiam

linie.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 555 raz(y) 135.75 KB

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 16 Kwiecień 2010, 08:12   

Sprobuj matamorfozy od ksztalu a do b.

changela 
Znawca

Pomogła: 14 razy
Wysłany: 16 Kwiecień 2010, 10:51   Re: linie rozszerzające

skowroma napisał/a:
Witam drodzy koledzy
Mam pytanie dotyczące również linii mianowicie chodzi mi o uzyskanie jak by to powiedzieć równomiernie rozszerzających się pasków tzn np dół kolor czarny i stopniowo przechodzący w górę w dowolny inny np przeźroczysty ?
Jak wykonać równomierność . w załączniku ręczne ustawienie ale to nie to samo
pozdrawiam

pasy - metamorfoza.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 492 raz(y) 10.26 KB

tomkce
Początkujący

Wysłany: 16 Listopad 2010, 23:05   wypałnianie wykresu szrafem

Witam,

Musze stworzyć czarnobiałe wykresy, w których "słupki" poszczególnych wartości będą wypełnione szrafem (np linie ukośne, kratownica, szachownica, linia pozioma itp.)

Chciałbym sam stworzyć te szrafy a później tylko wypełniać prostokąty gotowymi deseniami?

Jednak mam problem ponieważ gdy tworze deseń i później wypełniam nim prostokąt to traci on na jakości (widać piksele).
Chciałbym się zapytać jak zrobić szraf aby w prostokącie nie tracił on na jakości? Jeżeli to możliwe proszę o instrukcje krok po kroku.

dihe 
Praktyk

Wysłany: 17 Listopad 2010, 14:36   

do prostych wypełnień jak te o których piszesz to wypełnienie postscriptowe. Tam musisz się pobawić. Ew. stosuje też opcję ze stworzeniem sobie deseniu z krzywych, a potem przycinaniu go do kształtu obiektu. Wypełnienie post scriptowe wydaje się jednak lepszym rozwiązaniem.

Opis wyp. postscr.
wybierz kubełek z farbą, a raczej wypelni9enie postscr. i ustaw opcje Voila.

tomkce
Początkujący

Wysłany: 20 Listopad 2010, 13:23   

Dzięki dihe, nie wiedziałem ze istnieje taka opcja wypełniania postscriptowego, jest dobra, ale ma mało ciekawych szrafów (poza liniami i kratownicą, dużo szrafów ozdobnych których nie mogę wykorzystać w rycinie którą zamieszczę w artykule).
Postanowiłem skorzystać z opcji tworzenia własnego szrafu i późniejsze przycinania go do odpowiednich kształtów. Metoda pracochłonna, trudniejsza ale bardziej efektywna.
Czy można ściągnąć z internetu gotowe szrafy do wypełniania postscriptowego?

Odpowiedz do tematu