Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
usuwanie poszczzególnych elementów z okręgu
Autor Wiadomość
piotr.pan
Początkujący

Wysłany: 24 Styczeń 2011, 00:45   usuwanie poszczzególnych elementów z okręgu

Hej. jestem poczatkującym uzytkwonikiem corela i nowym forumowiczem. proszę o wyrozumiałość. mam problem któy opisałem z załączonym pliku jpeg. Prosze o pomoc

chezare 

Wysłany: 24 Styczeń 2011, 07:21   

Twój problem bierze się z tego, że nie połączyłeś obydwu okręgów (można też tym wewnętrznym przyciąć większy i usunąć ten mniejszy).

piotr.pan
Początkujący

Wysłany: 24 Styczeń 2011, 09:52   

coś to nie pomaga, jak łącze prostokąt z pierścieniami i biorę przytnij. to włacza mi się Kreator odzyskiwania aplikacji. a ponadto jak chce aby ten z okrą z tą niby "podstawką" był przezroczyste. no a jak juz mi się uda przyciąc to i tak i tak ciagle mi sie przycina tylko ten pierscien mniejszy a ten wiekszy dalej zostaje

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 24 Styczeń 2011, 13:28   

Zaznacz obydwa okręg i z górnego memu wybierz opcje " Rozmieszczanie - Połącz "
a następnie nałóż na wierzch prostokąt i przytnij

Rysunek1.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 252 raz(y) 20.07 KB

piotr.pan
Początkujący

Wysłany: 24 Styczeń 2011, 14:20   

dzieki. teraz poskutkowało :) no i mam kolejny problem. zaimportowałem do cdr żubra (clipart) jpeg. strasowałem go. teraz rozłączyłem z nim wszystkie grupy aby zmienić mu kolor. po zmianie koloru chce go zgrupować (połączyć) ale za żadne skarby nie mogę tych elementów w tym żubrze połączyć.

chezare 

Wysłany: 24 Styczeń 2011, 15:22   

Najgorzej jak ktoś zadaje pytanie, nie czyta odpowiedzi i krzyczy, że się nie da. Gdzie ja napisałem żeby prostokąt łączyć z tymi okręgami? Prostokąt miał służyć do przycięcia figury złożonej z połączonych dwóch okręgów. Przy przycinaniu istotna jest kolejność zaznaczania obiektów, najpierw zaznaczamy ten, którym chcemy przyciąć inny. Nieistotne jest to czy figura przycinana jest pod spodem czy na wierzchu. Pisałeś, że nie mogłeś wymazać gumką jednego z okręgów, a wszystko dlatego, że go nie zaznaczyłeś. Żeby użyć gumki, to trzeba wcześniej zaznaczyć obiekt, który chcemy tą gumką potraktować, a jak byś połączył obydwa okręgi, to gumka wycierałaby obydwa na raz.

Odpowiedz do tematu