|
usuwanie poszczzególnych elementów z okręgu |
| Autor |
Wiadomość |
piotr.pan
Początkujący

|
Wysłany: 24 Styczeń 2011, 00:45 usuwanie poszczzególnych elementów z okręgu
|
|
|
Hej. jestem poczatkującym uzytkwonikiem corela i nowym forumowiczem. proszę o wyrozumiałość. mam problem któy opisałem z załączonym pliku jpeg. Prosze o pomoc |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 24 Styczeń 2011, 07:21
|
|
|
Twój problem bierze się z tego, że nie połączyłeś obydwu okręgów (można też tym wewnętrznym przyciąć większy i usunąć ten mniejszy).
 |
|
|
|
 |
piotr.pan
Początkujący

|
Wysłany: 24 Styczeń 2011, 09:52
|
|
|
| coś to nie pomaga, jak łącze prostokąt z pierścieniami i biorę przytnij. to włacza mi się Kreator odzyskiwania aplikacji. a ponadto jak chce aby ten z okrą z tą niby "podstawką" był przezroczyste. no a jak juz mi się uda przyciąc to i tak i tak ciagle mi sie przycina tylko ten pierscien mniejszy a ten wiekszy dalej zostaje |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7699 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 24 Styczeń 2011, 13:28
|
|
|
Zaznacz obydwa okręg i z górnego memu wybierz opcje " Rozmieszczanie - Połącz "
a następnie nałóż na wierzch prostokąt i przytnij
Rysunek1.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 251 raz(y) 20.07 KB |
|
|
|
|
 |
piotr.pan
Początkujący

|
Wysłany: 24 Styczeń 2011, 14:20
|
|
|
| dzieki. teraz poskutkowało :) no i mam kolejny problem. zaimportowałem do cdr żubra (clipart) jpeg. strasowałem go. teraz rozłączyłem z nim wszystkie grupy aby zmienić mu kolor. po zmianie koloru chce go zgrupować (połączyć) ale za żadne skarby nie mogę tych elementów w tym żubrze połączyć. |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 24 Styczeń 2011, 15:22
|
|
|
| Najgorzej jak ktoś zadaje pytanie, nie czyta odpowiedzi i krzyczy, że się nie da. Gdzie ja napisałem żeby prostokąt łączyć z tymi okręgami? Prostokąt miał służyć do przycięcia figury złożonej z połączonych dwóch okręgów. Przy przycinaniu istotna jest kolejność zaznaczania obiektów, najpierw zaznaczamy ten, którym chcemy przyciąć inny. Nieistotne jest to czy figura przycinana jest pod spodem czy na wierzchu. Pisałeś, że nie mogłeś wymazać gumką jednego z okręgów, a wszystko dlatego, że go nie zaznaczyłeś. Żeby użyć gumki, to trzeba wcześniej zaznaczyć obiekt, który chcemy tą gumką potraktować, a jak byś połączył obydwa okręgi, to gumka wycierałaby obydwa na raz. |
|
|
|
 |
|
|