Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Błąd instalacji CDGS X5
Autor Wiadomość
albion65 
Początkujący

Wysłany: 24 Luty 2011, 14:02   Błąd instalacji CDGS X5

Siemanko!

Od pewnego czasu miałem problem z paskiem bocznym systemu. Teraz gdy się z tym uporałem, chciałem zainstalować Corela w wersji X5 (oryginał BOX), a tym czasem ZONK! Instalator podaje po 53% instalacji komunikat, że ... (jak w zrzucie ekranu). Klikam OK i instalator za chwilę znowu wyświetla ten komunikat, a następnie kolejne okno (zrzut2) i PORAŻKA. Instalacja kończy się z powodu błędu.

I co z tym fantem zrobić, skoro wcześniej nic nie instalowałem? Jedynie Corel w wersji X3 mam cały czas zainstalowany.

zrzut2_CDGSX5.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 290 raz(y) 29.71 KB

zrzut_instalki.jpg
zrzut ekranu podczas instalki
Pobierz Plik ściągnięto 261 raz(y) 25 KB

maroQ 
Doradca

Wysłany: 24 Luty 2011, 15:09   

Spróbuj odinstalować X3 i może wtedy się uda. Napewno warto byś zamknął Corela X3 na czas instalacji. Najlepiej zrestartuj komputer przed instalacją. System windows domyślnie chroni wszystkie swoje biblioteki przed ich nadpisaniem. Napewno dla windows XP można było to obejść przerabiając instalator windowsa w Nlite. W Windows Vista i 7 nie próbowałem tego robić ale pewnie też się da. Jeśli jakikolwiek plik jest w użyciu lub ma znacznik że jest w użyciu to nie da się go nadpisać. Nie wiem co dokładnie programiści skopali w X5 ale przy instalacji Corela Designera X5 (zawiera w sobie Corel Draw X5) bywają problemy jeśli nie usunie się starszej wersji Corela. Dodatkowo musisz mieć .Net framework 3.5 inaczej będą problemy z dezinstalacją Corela.

albion65 
Początkujący

Wysłany: 27 Luty 2011, 12:07   

maroQ napisał/a:
Spróbuj odinstalować X3 i może wtedy się uda. Napewno warto byś zamknął Corela X3 na czas instalacji. Najlepiej zrestartuj komputer przed instalacją. System windows domyślnie chroni wszystkie swoje biblioteki przed ich nadpisaniem. Napewno dla windows XP można było to obejść przerabiając instalator windowsa w Nlite. W Windows Vista i 7 nie próbowałem tego robić ale pewnie też się da. Jeśli jakikolwiek plik jest w użyciu lub ma znacznik że jest w użyciu to nie da się go nadpisać. Nie wiem co dokładnie programiści skopali w X5 ale przy instalacji Corela Designera X5 (zawiera w sobie Corel Draw X5) bywają problemy jeśli nie usunie się starszej wersji Corela. Dodatkowo musisz mieć .Net framework 3.5 inaczej będą problemy z dezinstalacją Corela.

Niestety nie dało się zainstalować powtórnie X5. Wobec tego, Corel zalecił deinstalację i usunięcie wpisów z rejestru wg swojego przepisu i tak postąpiłem. I tu znowu ZONK! Mam zainstalowane najnowsze netframework (3.5 SP1) i dalej te same błędy. Instalacja postępuje jak poprzednio, ale potem wyskakuje ten sam błąd... Nie ma nic na ich stronie, żeby usunąć najpierw poprzednie wersje Corel, a dopiero później dokonać najnowszej instalacji.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 27 Luty 2011, 21:22   

Produkt ktorego nie mozna zainstalowac, coraz ciekawsze rzeczy czytam o tej X5. :shock: :shock: :shock: Gdyby Adobe wprowadzilo teraz np. produkt typu crossgrade (upgrade dla uzytkownikow corela do np. AI) to podejrzewam ze zyskaloby niejednego nowego uzytkownika.
pozdr.

Odpowiedz do tematu