Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak dodać JEDEN tylko kolor do palety?
Autor Wiadomość
Bunch 
Ekspert

Wysłany: 16 Kwiecień 2010, 00:15   Jak dodać JEDEN tylko kolor do palety?

Jak dodać JEDEN tylko kolor do palety?
Chce np. dodać złoty zdefiniowany kolor do swej palety. Ale gdy klikam w menu wyboru "dodaj do palety" to nie wiem co się dzieje, bo program dodaje nie ten jeden wybrany kolor tylko prócz niego jakieś inne kolory tylko ze znanego sobie powodu. Głupstwo.
Na dołączonym obrazku zobrazowałem to, jak wygląda paleta po dodaniu.
Jak do standardowej palety dodać tylko jeden kwadracik koloru?

psuje.png
Kolor
Pobierz Plik ściągnięto 644 raz(y) 55.88 KB

graver 
Bywalec
α

Wysłany: 16 Kwiecień 2010, 08:42   

Spróbuj tak:
Otwórz pustą kartkę, pozamykaj wszystkie palety oprócz tej podstawowej. Potem wklej do pustego rysunku jakiś kształt z tym właśnie wypełnieniem (wcześniej skopiowanym do schowka). Kolor sam powinien poawić się w palecie. Potem wystarczy zapisać paletę.
Chyba... :)

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 16 Kwiecień 2010, 18:17   

graver napisał/a:
Spróbuj tak:
Otwórz pustą kartkę, pozamykaj wszystkie palety oprócz tej podstawowej. Potem wklej do pustego rysunku jakiś kształt z tym właśnie wypełnieniem (wcześniej skopiowanym do schowka). Kolor sam powinien poawić się w palecie. Potem wystarczy zapisać paletę.
Chyba... :)

Ale ja mam TYLKO podstawową paletę, tam po prawej.
No ale GDZIE niby się pojawia w palecie?
Nawet nie sprawdzam, bo wiem, że takie rzeczy się nie dzieją.
To co? Za miesiąc pracy, moja paleta auytomatycznie by się rozszerzała każdym wybranym przeze mnie kolorem? No nie... to tak nie działa. Dziwna rada.

s-p-i-n 

Wysłany: 16 Kwiecień 2010, 19:05   

mi sie wydaje ze te kolory tam byly i nic ci nie dodalo, poproastu ich wczesniej nie zauwazyles

graver 
Bywalec
α

Wysłany: 17 Kwiecień 2010, 21:45   

Wziąłem się poważniej za ten problem.
Paleta (CMYK default) którą zmodyfikowałem w CorelDraw, działa również w CorelPhotoPaint

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 7 Kwiecień 2011, 03:24   

Nie da się tego zrobić. Jak sobie wtedy poradziłem (i podziękowałem za pomoc), tak teraz nie potrafię.
Interfejs jest inny. U mnie paleta znajduje się w: Okno - Palety kolorów - Edytuj palety.
I gdy tam wchodzę, widzę tylko Paletę domyślną i jakieś osiem kolorów. Co prawda jak pierwszy raz tam wszedłem to ujrzałem kolory z domyślnej, ale coś się stało i nie wiem jak tam wrócić.
Ale to nie ważne!

Jak dodać kolor do palety? Bo dalej nie wiem. I teraz jak uaktywnię na pasku byle jaką paletę, to gdy wchodze w jej edycję, czyli w edytor palet to nadal widze do modyfikacji tylko jedną paletę. NIe wiem jak zrobić by się pokazały kolory tej co mam ją widoczną po boku.

DOBRA - PROBLEM ROZWIĄZANY.
A wiecie jak? Chwyciłem kolor widniejący po lewej stronie i PRZECIĄGNĄŁEM go do palety po prawej. A nie... jakieś niepotrzebne kombinowanie bez sensu.
Pytanie więc zmieniam na inne: Dlaczego jak uaktywnie jakąkolwiek paletę i wchodze potem w jej edycję, to nie widze tej palety, tylko widzę jakieś standardowe 8 kolorów a i do wybrania nie mam żadnej innej palety z rozwijanej listy?
Na obrazku przedstawiłem co i jak. W rozwijanej liśćie widnieje mi tylko "paleta obrazka".

dupa.jpg
asddsa
Pobierz Plik ściągnięto 573 raz(y) 249.53 KB

chezare 

Wysłany: 7 Kwiecień 2011, 06:07   

Pewnie to nie jest najprostszy sposób, ale z całą pewnością działa.

Dodany kolor jest na końcu palety kolorów.
Bunch, przeczytaj co masz napisane na swoim obrazku?
Paleta obrazka czyli tylko te kolory, które masz w swoim obrazku.

Jak dodajesz kolor, to zwróć uwagę do jakiej palety :-)

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 7 Kwiecień 2011, 06:51   

W x5 możesz otworzyć paletę obrazka i zapisać ją wtedy wszystkie kolory których użyłeś w 1 pracy będziesz miał widoczne (po jej otworzeniu oczywiście) i w cd i w pp. Chezare ma racje i czytaj go :)

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 8 Kwiecień 2011, 00:58   

Eno. No przecież napisałem wyraźnie o co mi chodzi...

chezare napisał/a:

Bunch, przeczytaj co masz napisane na swoim obrazku?
Paleta obrazka czyli tylko te kolory, które masz w swoim obrazku.

Ale jak wciskam "edytor palet" to widzę TYLKO i wyłącznie "palete obrazka" a nie "domyślną paletę".

Jak sprawić bym zobaczył te kolory w edytorze palet, które posiada domyślna paleta? Bo jak wchodzę w edytor palet to widzę, jak już pisałem, tylko kolory z palety obrazka a nie z domyślnej palety.

chezare 

Wysłany: 8 Kwiecień 2011, 06:28   

Bunch, tylko zacząłeś i już popsułeś. Palety kolorów zapisane są w plikach z rozszerzeniem cpl. Jak znajdziesz coreldrw.cpl to będziesz miał CMYK.
Jak już będziesz wiedział gdzie masz wspomniany plik, to:

Razem z coreldrw.cpl jest jeszcze paleta RGB (corelpnt.cpl), a w podkatalogu kilkadziesiąt innych.
Obojętnie jaką paletę będziesz miał wyświetloną na ekranie, to i tak zawsze możesz wybrać dowolny kolor z dowolnej innej.

Bunch, przestań psocić, bo za chwilę będę musiał napisać o F8 przy uruchamianiu Corela, a nie chciałbym :-)

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 8 Kwiecień 2011, 22:31   

Dzięki za pomoc i obrazki.

Tym razem wczytała mi się paleta, ale to chyba dlatego, że jestem świeżo po reinstalacji. Musiałem to zrobić bo się Framweworki zaczęły psuć. Powodowały błędy podczas instalacji i tak dalej a sam program na drugi dzień mi się już nie uruchamiał.

No dodałem coś do palety, musiałem tylko zapisać ją jako nową i taką też uaktywnić do pokazania. A kolor dodałem już z tego menu edytora palet.

Wiesz co jest zastanawiające? Wczoraj pisałem, że chwyciłem kolor z lewego menu i przeciągnąłem go do palety po prawej stronie. Dziś chciałem zrobić to samo - nie da się! Nie wiem dlaczego wtedy mi się udało a dziś nie.

done 
Bywalec

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 7 Październik 2014, 11:34   

Witam
Przepraszam za "odgrzewanie kotleta" ale też szukałem sposobu na dodanie jednego koloru.
Można w ten sposób w katalogu C:\Program Files\Corel\CorelDRAW Graphics Suite X5\Color\Palettes
odnajdujemy plik plik defcmyk.xml
po linii 104: <color name="C100 M100 Y100 K100" cs="CMYK" tints="1,1,1,1"></color>
dodajemy nasz kolor
<color name="przykladowy_kolor" cs="CMYK" tints="100,0.99,1,1"></color>

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu