|
Pasek właściwości -rozmiar obiektu i współczynnik skalowania |
| Autor |
Wiadomość |
grusza
Początkujący

|
Wysłany: 15 Kwiecień 2011, 12:34 Pasek właściwości -rozmiar obiektu i współczynnik skalowania
|
|
|
Witam.
Mam następujący problem. Jak ustawić dokładność współczynnika skalowania, tzn. podawaną ilość miejsc po przecinku?
CorelX4 podaje ją z dokładnością jednego miejsca po przecinku. Np. Szerokość obiektu wynosi 10.101mm i współczynnik skalowania 100.0%, przy zmianie szerokości na 10.102 ten współczynnik również wynosi 100.0%. Jak ustalić dokładną zmianę w procentach?
pozdr |
|
|
|
 |
roland

Wersja CorelDRAW: X6
Pomógł: 58 razy Wiek: 59 Dołączył: 15 Mar 2006 Posty: 607 Skąd: Opole
|
Wysłany: 15 Kwiecień 2011, 13:00
|
|
|
| Jeżeli chodzi Ci o to, by w okienku Współczynnika skalowania była wyświetlana wartość z dwoma miejscami po przecinku, to chyba się nie da tego zrobić. Jednak jeżeli zamierzasz zmienić rozmiar obiektu, np. o 100,02% to wpisz tę wartość po prostu do okienka Współczynnika skalowania. |
|
|
|
 |
grusza
Początkujący

|
Wysłany: 15 Kwiecień 2011, 17:29
|
|
|
W Corel12 mam 4 miejsca po przecinku a w X4 tylko jedno i stąd pytanie.
Może wyjaśnię dokładnie o co chodzi. Mam rysunek z wieloma elementami w postaci svg. W nim jest linia (pozioma), która w rzeczywistości ma 100 mm. Po zaimportowaniu do Corela ma ona 925 mm. Chciałbym jednak wyskalować wszystkie elementy z rysunku ale tak żeby ta linia miała właśnie 10 cm, czyli cały rysunek musi się powiększyć o dany procent.
Założenie jest następujące: linię powiększam do 100 mm i patrzę o jaki procent się zmieniła, cofam operację i o taki procent powiększam cały rysunek w pionie i poziomie.
Problem w tym że mając jedno miejsce po przecinku wymiar jest nie dokładny.
Może istnieje jakieś inne rozwiązanie skalowania rysunku na podstawie jednego z elementów?
pozdr |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 15 Kwiecień 2011, 19:25
|
|
|
1. Nie wiem czy w tej wersji ktorej uzywasz jeszcze to jest ale dokladnosc rysowania i losc miejsc po przecinku mozna ustawic
w opcjach -> edycja - dokladnosc rysowania i tu mozna wpisac np 3.
2. Mozna tez powalczyc o to aby corel nie skalowal tego pliku svg przy otwieraniu, - mozna probowac poprzepisywac ten format svg do pdf, ps, eps i zobaczyc czy tez te formaty beda przeskalowane.
pozdr. |
|
|
|
 |
grusza
Początkujący

|
Wysłany: 15 Kwiecień 2011, 22:20
|
|
|
Niestety "edycja - dokładność rysowania" nic nie daje i współczynnik skalowania pozostaje z jednym miejscem po przecinku.
pozdr. |
|
|
|
 |
eMeS
Początkujący

|
Wysłany: 15 Kwiecień 2011, 22:51
|
|
|
| Jest jakaś pomyłka z wartościami w twoim pytaniu, ale zakładająć ze masz 92,5 i chcesz powiększyć do 100, to powinieneś (powinnaś) powiększyć o 108,(108)%, czyli w przybliżenu 108,19, albo jak tam chcesz sobie udokładnij. Na kalkulatorze policzone. |
|
|
|
 |
grusza
Początkujący

|
Wysłany: 15 Kwiecień 2011, 23:15
|
|
|
Chodzi o to żeby X4 pokazał mi dokładnie powiększenie w % a nie kalkulator. Od tego właśnie jest (powinien być) współczynnik powiększenia, który pokazując jedno miejsce po przecinku zaokrągla wartości i je przekłamuje. Pytanie dotyczy ilości miejsc po przecinku (%), które pokazuje X4.
pozdr. |
|
|
|
 |
|
|