Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Nie mogę dokończyć bannera bo wszystko mi się wiesza
Autor Wiadomość
kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 18 Maj 2011, 07:28   

my najchętniej przyjmujemy pdf-y w skali 1:10 z zamienionymi na krzywe tekstami, bez sensu jest robienie takiego pliku z bitmapy tzn.: zamiana pracy na bitmapę i wysłanie jej jako pdf. Wtedy wystarcza jpg. Ripy do druku wielkofarmatowgo "specjalizują" się niejako w powiększaniu a caldera jest genialna wczoraj drukowałem obrazek 1,5 x 3.5 m z obrazka mniejszego niż A4 mającego 300dpi i wyszło super.

chezare 

Wysłany: 18 Maj 2011, 08:30   

Kula, to wszystko prawda, tylko znasz Buncha :-) na tym jego banerze jest pełno cieni, przezroczystości i tym podobnych wynalazków.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 18 Maj 2011, 10:05   

chezare napisał/a:
Kula, to wszystko prawda, tylko znasz Buncha :-) na tym jego banerze jest pełno cieni, przezroczystości i tym podobnych wynalazków.

Aby wyglądał trochę lepiej niż inne proste graficzki. Moja wina że drukarki nie umieją takich rzeczy poprawnie wydrukować? Zinterpretować projektu jak należy?

A możecie mnie poinstruować jak się tworzy projekt takiego bannera w skali 1:10?
Jest do tego jakaś opcja automatyzująca czy musze sam ręcznie przeliczać? Bo w Photo-Paintcie można to zrobić w opcjach "rozdzielczości obrazka" i tam gdzie mamy 100% wklepać 10 chyba. A jak w Drawie?

kula69 

Wysłany: 18 Maj 2011, 21:55   

Najlepiej zacząć robić w tej skali, albo zaznaczyć wszystko i zmniejszyć do 10%. Jak masz dużo bitmap, cieni, przeźroczystości itp. to zamień na bitmapę z 300dpi (2,5x5m w skali 1:10 w cmyk jakieś 70mb) zapisz jako jpg a będzie poniżej 1mb jak nie dasz kompresji będzie dobrze. Jeśli już robisz w 1:1 to nie zwiększaj sztucznie rozdzielczości przy tym rozmiarze 96 jest aż nadto.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 20 Maj 2011, 22:31   

kula69 napisał/a:
Najlepiej zacząć robić w tej skali, albo zaznaczyć wszystko i zmniejszyć do 10%.
No ale jak? Oto jest pytanie. Bo w PP wiem gdzie się zmniejsza rozdzielczość.
W Drawie się z takim menu nie spotkałem.

kula69 

Wysłany: 21 Maj 2011, 06:59   

Bunch, mapy bitowe->przekształć w mapę bitową, ciut na okrętkę ale jest to chyba najlepszy sposób. Jak chcesz jak w PP to mapy bitowe->zmień rozmiar rozdzielczość

Odpowiedz do tematu