Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomocy, obrys rysunku
Autor Wiadomość
andrzejmal 
Początkujący

Wysłany: 25 Maj 2011, 10:06   Pomocy, obrys rysunku

cześć wszystkim, jestem nowym użytkownikiem corela i nie bardzo umiem go obsługiwać. Muszę obrysować rysunek z załącznika, jednak nie wiem jakim narzędziem to zrobić. Czy ktoś miły mógłby mi pomóc i opisać w kilku krokach co należy zrobić. Dziękuję z góry

spodenki.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 450 raz(y) 7.74 KB

roland 

Wersja CorelDRAW: X6
Wysłany: 25 Maj 2011, 10:20   

Przydałaby się lepsza jakość. Ale na tyle, na ile widać, to masz w załączniku.

Najlepiej jeżeli chcesz zrobić samodzielnie, to wybierz narzędzie Prostokąt. Później zaokrąglij mu narożniki - masz to na pasku właściwości, gdy jest wybrany prostokąt.
Przekształć prostokąt w krzywe wybierając Rozmieść>Przekształć w krzywe.
Wybierz narzędzie Kształt i poprzesuwaj węzły tak by uzyskać pochylone boki.
Później narysuj dwie elipsy i odpowiednio pozesuwaj - na górę i na dół. Zaznacz górną elipsę oraz prostokąt i wybierz na pasku właściwości Część wspólna. A po zaznaczeniu dolnej elipsy i prostokąta - Przytnij. Skasuj zbędne elipsy.

spodenki.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 411 raz(y) 24.12 KB

andrzejmal 
Początkujący

Wysłany: 25 Maj 2011, 10:24   

super o to mi chodziło:) dziekuję, a jak to zrobiłeś?

roland 

Wysłany: 25 Maj 2011, 10:26   

Zmodyfikowałem powyższą odpowiedź.

andrzejmal 
Początkujący

Wysłany: 25 Maj 2011, 12:53   

dziekuję, a mam jeszcze jedno pytanko, jak np zrobić taką koszulkę, dziękuję z góry za pomoc:)

koszulka.JPG
Pobierz Plik ściągnięto 411 raz(y) 17.93 KB

roland 

Wysłany: 25 Maj 2011, 13:13   

Napiszę tak: opisałem Ci inny sposób (łatwiejszy) na zrobienie spodenek, choć ja zrobiłem je inaczej. W przypadku tej koszulki chyba bardziej odpowiedni będzie właśnie ten drugi sposób.

Skopiuj i wklej do Corela rysunek koszulki. Wybierz narzędzie Rysunek odręczny. Narysuj jeden bok koszulki robiąc "klik" tworząc początek linii i "klik" na zakończenie linii. Dokładnie w miejscu gdzie zakończyłeś poprzednią linię zrób znowu "klik", aby rozpocząć nową linię. I tak dalej, aż obrysujesz całą koszulkę. Ostatni "klik" zrób w punkcie w którym rozpocząłeś rysowanie pierwszej linii. Oczywiście rysuj to, mając w tle rysunek koszulki. Tutaj może Ci nie wyjść za pierwszym razem, bo potrzeba trochę doświadczenia. W razie czego zerknij pod adres:
http://corel.wodip.opole....wanie_linii.htm
http://corel.wodip.opole.pl/ksztalt/ksztalt.htm
Obrys koszulki masz gotowy, choć trochę kanciasty. Wybierz narzędzie Kształt. Zaznacz nim wszystkie węzły obrysu koszulki. Wybierz Okno>Palety dokowane>Wyokrąglenie, wyżłobienie, ścięcie (starsze wersje Corela nie mają tego polecenia). W oknie dokowanym wybierz Wyokrąglenie i doświadczalnie dobierz Promień.
Zaokrąglenie pod szyją proponuję zrobić dużą elipsą elipsą i przyciąć nią koszulkę. Tą czarną metkę (?) już opisałem wcześniej.

andrzejmal 
Początkujący

Wysłany: 25 Maj 2011, 13:41   

super sprawa:) dzięki za pomoc, Pozdrawiam

andrzejmal 
Początkujący

Wysłany: 25 Maj 2011, 13:46   

a do instrukcji mebli są jakieś pomocne gotowe przedmioty typu gwoździe, uchwyty? przepraszam że odbiegam:)

roland 

Wysłany: 25 Maj 2011, 13:50   

Może coś będzie na płytce Corela (tej z cipartami). Możesz też poszukać czegoś w googlu, wstawić do Corela i przekształcić to w wektor (nazywa się to trasowaniem i cała masa postów była o tym na forum). W przypadku prostych elementów, trasowanie się całkiem dobrze sprawdzi.

Odpowiedz do tematu