Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
1. Powtarzanie ostatniej operacji
Autor Wiadomość
F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
Wysłany: 5 Czerwiec 2011, 11:53   1. Powtarzanie ostatniej operacji

1.

Czy jest opcja w Corel DRAW aby "powtórzyć ostatnią czynność na nowym obiekcie"?
Takie "CTRL + F" z Photo-Painta.

Np. zrobię wypełnienie obiektu "A", potem klikam (zaznaczam) obiekt "B" i wciskam jakiś skrót i wtedy zastosowuje do obiektu "B" czynność, którą wcześniej zrobiłem na obiekcie "A".
Jest na to jakiś skrót? Da się tak?

2.

Jak mogę wyeksportować jedną, wskazaną wyciętą grafikę do formatu PNG z przeźroczystością? Kurdę! Nie da się tego zrobić :-x

s-p-i-n 

Wysłany: 5 Czerwiec 2011, 12:24   

1. Raczej nie, jedyne co możesz zrobić to użyć kopiowania właściwości.
2. Zaznaczasz grafike i dajesz eksport, przy nazywaniu pliku dajesz "tylko zaznaczenie", następnie zaznaczasz "przezroczyste tlo" i ustawiasz "obszar maski" wraz z dopełnieniem maski

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 5 Czerwiec 2011, 12:39   

AD 1. jest control+R

chezare 

Wysłany: 6 Czerwiec 2011, 05:00   

To nie powtarza ostatniej operacji, ale pozwala skopiować i zastosować do innego obiektu właściwości konturu i wypełnienia. Powtórzenie operacji w Draw to Ctrl+R, polecenie to działa np. przy operacji kopiowania.
Odnośnie drugiego. Jak się nie da, jak się da :-) .

Wiem, wiem, jaka maska jak żadnej maski nie rysowałeś, ale wystarczy przeprowadzić parę prostych eksperymentów, które zajmą na pewno mniej czasu niż wołanie o ratunek :-)
To działa i na wektory i bitmapy. Żeby było bardziej śmiesznie i bez sensu, nie działa wybieranie koloru przezroczystego na obrazku, obojętnie czy wektorowym czy rastrowym. Przynajmniej w X3.
Kod:
Sub przez_png()
    Dim OrigSelection As ShapeRange
    Set OrigSelection = ActiveSelectionRange
    Dim expflt As ExportFilter
    naz = InputBox("Wpisz nazwę katalogu i pliku", "", "c:\")
    Set expflt = ActiveDocument.ExportBitmap(naz, cdrPNG, cdrSelection, cdrRGBColorImage, , , , , cdrNormalAntiAliasing, False, True, False, False, cdrCompressionNone)
    With expflt
        .Interlaced = True
        .Transparency = 2 ' FilterPNGLib.pngMaskedArea
        .InvertMask = False
        .Finish
    End With
End Sub

To prymitywne makro zapisze każdy zaznaczony obrazek do png z przezroczystością.
Musi istnieć katalog, do którego będziesz zapisywał. Jak sobie to wkleisz do GlobalMacro i wyciągniesz ikonkę na pasek, to będziesz miał całą operację na jedno kliknięcie myszą i wpisanie nazwy pliku. Makro nie sprawdza poprawności wpisanej ścieżki do pliku i jego nazwy, nie zawraca sobie d głowy obsługą błędów itp. To tak na wszelki wypadek żeby się zabezpieczyć przed klątwą Szamana i wbijaniem igieł w mój nick :-)

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 6 Czerwiec 2011, 09:59   

Chezarre, dzięki za to info - sprawdzę niebawem.
Ale wiedz też, że sposób z pipetą nie działa, bo ona jedynie kopiuje kolor i może go przenieść na inny obiekt a nie kopiuje całego wypełnienia jakie zostało nałożone. Klikam na obiekt z wypełnieniem tonalnym, klikam potem z SHIFTEM na inny obiekt i dostaję tylko jednolity kolor a nie jego tryb wypełnienia. proszę, rozwiń swa myśl...

roland 

Wersja CorelDRAW: X6
Wysłany: 6 Czerwiec 2011, 10:21   

Bunch napisał/a:
Chezarre, dzięki za to info - sprawdzę niebawem.
Ale wiedz też, że sposób z pipetą nie działa, bo ona jedynie kopiuje kolor i może go przenieść na inny obiekt a nie kopiuje całego wypełnienia jakie zostało nałożone. Klikam na obiekt z wypełnieniem tonalnym, klikam potem z SHIFTEM na inny obiekt i dostaję tylko jednolity kolor a nie jego tryb wypełnienia. proszę, rozwiń swa myśl...

Jak chcesz skopiować wypełnienie (dowolne), to złap za oryginalny obiekt PRAWYM przyciskiem myszy i upuść na obiekcie docelowym. Pojawi się menu z kilkoma pozycjami, m.in. pozwalającymi skopiować wypełnienie.

Jack237 
Początkujący

Wysłany: 6 Czerwiec 2011, 14:28   

ad. 1
Ctrl + R - tzw. tips Corela - ukryte skróty programu. Działa od bardzo dawna na starszych wersjach.

chezare 

Wysłany: 6 Czerwiec 2011, 20:57   

Tutaj raczej słabo ukryli :-)

Artur Miernik 

Wysłany: 6 Czerwiec 2011, 21:38   

Podstępni oszuści z Corela skrycie i tajnie ukryli ukrytą opcję... na samym wierzchu, tylko po to, żeby nikt nie mógł jej odnaleźć głęboko!
Łotry!

PS.
Takie łatwe ułatwienie to okrucieństwo i podłość!

PS. PS.
Na dodatek R podstępnie jest skrótem od angielskiego słowa Repeat!
A powinno być П jak Повторите!

chezare 

Wysłany: 6 Czerwiec 2011, 21:43   

Roland ma oczywiście rację, ale ja Bunch, dopóki siedzę przed swoim X3, też mam rację. Z tego co pamiętam Ty masz X4 albo X5 i jeśli to u Ciebie nie działa, to śmiało możesz ogłosić, że znalazłeś nowy błąd w Corelu, który właśnie popsuł to co dobrze działało w 12, X3, nie wiem jak we wcześniejszych wersjach (czy w ogóle była pipeta). W X3 pipeta działa na wszystkie rodzaje wypełnienia, od jednolitego koloru po postscriptowe. Ba, przenosi nawet wypełnienie siatkowe. Jeśli nie wierzysz możesz obejrzeć to na filmiku, który znajduje się TU
Nie bawiłem się w kompresje itp. i dlatego film ma 13 MB.

chezare 

Wysłany: 6 Czerwiec 2011, 21:56   

Artur, przez to Ctrl+R, to ja się tu na forum najadłem wstydu :-)
Z całym przekonaniem kłóciłem się z Rolandem, że operację powtarza Ctrl+D. Takiego skrótu używałem setki razy i z tego co widziałem na ekranie wywnioskowałem, że to jest powtórzenie operacji :-)
Najpierw sprawdziłem, że jednak nie mam racji, choć chwilę wcześniej głowę bym dał, że ją mam, a chwilę później dowiedziałem się, że uczyłem autora paru książek o Corelu i właściciela serwisu co jaki skrót robi :-)
Od tamtej pory stałem się ostrożniejszy. Jak człowiek robi coś przez długi czas, to w pewnym momencie pojawia się automatyzm. Wciskasz jakąś kombinację klawiszy, a ktoś obok, kto się przygląda pyta, co wcisnąłeś? Wtedy pada odpowiedź, a bo ja wiem? :-) Albo ktoś się pyta jak zrobić to czy to i nie potrafisz mu wytłumaczyć, a przy komputerze robisz to w pół sekundy.
Swoją drogą, całkiem niedawno "zemściłem" się całkiem przypadkowo zresztą, na Rolandzie za tamto upokorzenie, nawet o tym nie wie :-)

Artur Miernik 

Wysłany: 6 Czerwiec 2011, 22:49   

chezare napisał/a:
(...) Wciskasz jakąś kombinację klawiszy, a ktoś obok, kto się przygląda pyta, co wcisnąłeś? Wtedy pada odpowiedź, a bo ja wiem? :-) (...)

Dopadło mnie w dopiero gdy weszła dziesiątka. Nie polubiłem tego momentu... toteż walczę z tym, do dziś i zmuszam się, żeby pamiętać.

Wątek nabiera nuty kombatanckiej. Jest może ktoś spod Waterloo?

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 18 Czerwiec 2011, 18:10   

Witam wszystkich i bardzo dziękuję każdemu za radę.

Problem rozwiązany a jego "winą" była WERSJA CORELA!

X5-tka, proszę.... Rzućcie okiem i wszystko stanie się jasne... (załącznik)

A na deser po obejrzeniu załącznika mamy jeszcze dodatkowe opcje jak:
http://zapodaj.net/d3399c39a158.png.html

roll.png
Pobierz Plik ściągnięto 310 raz(y) 194.83 KB

Odpowiedz do tematu