Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przeźroczystość obiektów
Autor Wiadomość
Bunch 
Ekspert

Wysłany: 15 Maj 2011, 20:08   Przeźroczystość obiektów

1.

Czy można w DRAWIE zmniejszać przeźroczystość obiektów?
Wtapiać z przeźroczystością można. A jak zmniejszyć widoczność całego obiektu?

2.

I jak jeszcze mogę JASNOŚĆ zwiększać albo NASYCENIE tak fajnie jak to się w PP robiło?
W PP wciskałem CTRL+SHIFT+U i miałem te opcje. Czy mogę sobie w DRAWie np. wypełnić obiekt z dwoma kolorami przechodzącymi przez siebie a PÓŹNIEJ bawić się nasyceniem kolorów?
Ostatnio zmieniony przez Bunch 15 Maj 2011, 20:14, w całości zmieniany 1 raz  

takietam 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: 9, x5
Wysłany: 15 Maj 2011, 20:12   

w 9tce można, przy zastosowaniu przezroczystości pojawia się w górnej belce suwak którym procentowo sobie ustawiasz stopień przezroczystości. Więc pewnie w wyższych wersjach corela tym bardziej można.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 15 Maj 2011, 20:16   

takietam napisał/a:
w 9tce można, przy zastosowaniu przezroczystości pojawia się w górnej belce suwak którym procentowo sobie ustawiasz stopień przezroczystości. Więc pewnie w wyższych wersjach corela tym bardziej można.

No to ja mogę ale tylko tak robić ze WTAPIANIEM. A gdzie jest suwak do zmniejszania przeźroczystości CAŁEGO obiektu? Poza tym 9-tka to już przeszłość.

miszcz301 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: 9
Wysłany: 16 Maj 2011, 06:57   

;-)

prz.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 5858 raz(y) 234.11 KB

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 17 Maj 2011, 10:55   

Dzięki mistrzu, faktycznie. Pomogłeś mi. Ale oczywiście znów natrafiłem na nowy bubel i nie wiem jak to rozwiązać.

Dlaczego tylko RAZ mogę zastosować przeźroczystość? Mówię tu teraz o tej LINIOWEJ. Zastosuję, klikam drugi raz na obiekt by wtopić jego inną częśc a tam się nie da i moge tylko ruszać/ustawiać tą wcześniejsza co ustawiłem. Jak się tego pozbyć?

miszcz301 
Profesjonalista

Wysłany: 17 Maj 2011, 11:04   

zastosuj taki myk

-ustaw 1 przeźroczystość (np. liniową)
-przekształć w mapę bitową
-ustaw 2 przeźroczystość

innego wyjścia nie znam ;-)

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 17 Maj 2011, 15:00   

miszcz301 napisał/a:
zastosuj taki myk

-ustaw 1 przeźroczystość (np. liniową)
-przekształć w mapę bitową
-ustaw 2 przeźroczystość

innego wyjścia nie znam ;-)

A jak NIE MOGĘ bo to "Krzywa z Soczewką"?
Strasznie dziwny jest ten program...

Zapomniałeś, że program nie pozwala przekształcić obiektu z cieniem w mapę bitową.

Cysorz 

Wysłany: 17 Maj 2011, 16:46   

No to go rozdziel ;)

miszcz301 
Profesjonalista

Wysłany: 18 Maj 2011, 07:22   

Malutki napisał/a:
No to go rozdziel ;)

x2

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 5 Czerwiec 2011, 12:14   

Jak rozdzielę to chyba ZNIKA DOSZCZĘTNIE ten efekt i powstaje co innego, wcześniejsza, wypełniona jednolicie krzywa.

Co wy z takimi radami uderzacie? Nie pisz z pamięci, tylko sprawdź, bo to tak nie działa.

Czyli jak rozumiem, albo nie da się tego zrobić albo nie wiesz jak?

miszcz301 
Profesjonalista

Wysłany: 6 Czerwiec 2011, 06:31   

zamieść jakiś przykład którego sprawia ci problemy, jest łatwiej wtedy naprawdę.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 18 Czerwiec 2011, 19:19   

miszcz301 napisał/a:
zamieść jakiś przykład którego sprawia ci problemy, jest łatwiej wtedy naprawdę.

Sprawdź załącznik.

I dalej...
Nie da się w Corelu DRAW tak zrobić. Bo gdy po zastosowaniu przeźroczystości liniowej, znów wejdziesz w przybornik i wybierzesz przeźroczystość, to będziesz mógł tylko modyfikować tą co już ustawiłeś, a DRUGIEJ takiej nie będziesz mógł dodać.

Więc... Jak dodać drugą?

Jeżeli natomiast mam nie bitmapę (jak w załączniku pokazaną) a obiekt z soczewką to tego nie mogę zrobić. Bo jak rozdzielam te dwa obiekty (co radziliście) to przecież ZNIKA ten obiekt, a ten rozdzielony dostaje innych właściwości - znika mu oczywiście też ta przeźroczystość.

Dać Wam projekt? Tam mam zrobiony obiekt (krzywa), który posiada wtapianie (stopniowo zanika). I nie da się dodać kolejnego (np. w innym kierunku) wtapiania na ten obiekt. A jak - przypominam - rozdzielę ten obiekt z cieniowaniem to on już nie jest cieniowany bo wraca do oryginalnych, poprzednich rozmiarów i swej zawartości, więc znika także i jego przeźroczystość.

tentutam.png
Pobierz Plik ściągnięto 722 raz(y) 131.78 KB

Cysorz 

Wysłany: 18 Czerwiec 2011, 22:57   

Zamień obiekt na bitmapę, zastosuj efekt i znowu zamień na bitmapę jeżeli chcesz stosować następne efekty. I powtórka jeżeli znowu to samo (uwaga, jakość się pogorszy z każdym następnym efektem!).
Draw to nie Photoshop, nie można z bitmapami zrobić wszystkiego co się zamarzy. Od razu dopowiem, że Draw nie wyprasuje koszuli ani nie wypełni formularza podatkowego. Tak samo jak Word nie stworzy interakcyjnej soczewki, Excel nie "zedytuje" PostScriptu a PhotoPaint nie zimpozycjonuje książki. To aplikacja do ogólnie rozumianego DTP, nie do wszystkiego. Im wcześniej to zrozumiesz, tym mniej będziesz miał problemów ;)

chezare 

Wysłany: 19 Czerwiec 2011, 08:05   

Co do Excela, to nie byłbym taki pewny :-)
Poważnie, to nie ma Bunch takiego programu, który wszystko umie. Bawiłeś się do tej pory Photo-Paintem, a teraz próbujesz to samo robić w Draw. NIE DA SIĘ. Te programy są do różnych zadań. Nie wszystko co można zrobić z bitmapą da się zrobić z obiektem wektorowym i odwrotnie. Choćby taki cień albo faza w Draw, to przecież nic innego jak bitmapa.
CorelDraw od zawsze był programem do edycji i tworzenia grafiki wektorowej.
Od zawsze w tym pakiecie był też Photo-Paint, jak myślisz, po co? Po drodze programiści z Corela mieli różne pomysły i różne elementy raz były innym razem nie. Raz w pakiecie był program do grafiki 3D teraz np. do flasha. To jest tak jak z klejem, jak jest do wszystkiego, to jest do niczego, choć trochę klei :-) . Niektórzy porównują Corela do produktów Adobe. To tak jak porównywać ferrari z dajmy na to volkswagenem. I to i to samochód. Gdybyś Bunch zapoznał się z tym co potrafi PS i jakiej jest to jakości, to za nic miałbyś Photo-Painta, a przecież są specjalizowane programy, które pewne rzeczy robią od sławnego PS lepiej, czy to znaczy że PS jest do bani? Chyba nie? Pomijam taki drobiazg jak to, że może być uzbrojony w tysiące wtyczek, podobnie jak Corel.
Jak chcę narysować parę tabel, to wygodniej będzie mi to zrobić w Wordzie niż w Corelu czy Ilustratorze chociaż przecież się da. Jak zacznę pisać książkę, to nie będę klikać w ikonę Corela choć też można. Połącz Bunch to co umiesz w P-P i w CD i będziesz miał mniej powodów do niezadowolenia.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 21 Czerwiec 2011, 10:29   

No ja rozumiem Chezarre, ale tylko dociekam. Zadaje pytanie, poddaję coś pod wątpliwość, czy się da czy się nie da. Jeden z użytkowników napisał, że się da, więc zacząłem rozwijać temat. To dlatego.

zmysl84 
Bywalec

Wysłany: 21 Czerwiec 2011, 14:23   

Jeżeli chodzi Ci o ten akurat przykład z bitmapą to da się bardzo prosto zrobić.
Najpierw zduplikuj bitmapę.
Na jednej bitmapie wciśnij F10 (CorelDraw12) - inaczej "Kształt (narzędzie)"...
następnie zaznacz dwa punkty narożnikowe górne i zjedź do połowy bitmapy - tak powstanie dolna połowa obrazka.
Na drugiej zduplikowanej zrób tak samo, lecz złap dolne punkty narożnikowe - tak powstanie górna połowa obrazka.
Następnie... na jednej zrób "Interakcyjna przeźroczystość (narzędzie)" i wybierz 'Liniowo' i tak samo na drugiej tylko że odwrotnie.
Przybliż do siebie te dwie połówki bitmapy tak, aby tworzyły jedną całość.

(Nie mam zbytnio czasu screenów zrobić).
Myślę, że to nie jest aż tak trudne do zrozumienia.
Pozdro.

chezare 

Wysłany: 21 Czerwiec 2011, 20:20   

Bunch, wszystko się da, trzeba tylko wymyślić jak :-) . Czym więcej będziesz miał doświadczeń, tym łatwiej i szybciej będziesz znajdował rozwiązania.ROZMYCIE
Ostatnio zmieniony przez chezare 21 Czerwiec 2011, 20:29, w całości zmieniany 1 raz  

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 21 Czerwiec 2011, 20:27   

ZMysł i CHezarre, dzięki Wam. W sumie te pomysły są proste. Da się tak zrobić, owszem. Badałem czy da się to zrobić w inny sposób i szybciej a także przyjemniej, ale niestety nie.
Z połówkami Chezarre też się da, jednak ja często mam "coś pod spodem" bitmap, które wtapiam, więc wypełnianie do koloru w moim przypadku nie będzie aż tak używane i potrzebne. Niemniej jednak dzięki za kolejną radę.

chezare 

Wysłany: 21 Czerwiec 2011, 20:33   

Bunch najprostszy i najszybszy sposób przedstawił Ci Malutki.
Stosujesz przezroczystość do obrazka, zamieniasz na bitmapę (wiem, że już jest :-) i ponownie stosujesz przezroczystość w drugą stronę, do drugiej połówki tego samego obrazka. Szybciej się nie da.

Odpowiedz do tematu