Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Różnice kolorystyczne plików po zapisie z DRAWA
Autor Wiadomość
Bunch 
Ekspert

Wysłany: 5 Lipiec 2011, 13:55   Różnice kolorystyczne plików po zapisie z DRAWA

Witam. Mam pytanie.
Ten problem już poruszałem jak pamiętam, ale nie jestem w stanie odszukać tego tematu.
Tyle tutaj na tym forum przewija się dziennie wiadomości, że nawet wyszukiwarka nie daję rady. A słowo "niepoprawny", "kolor" czy "cmyk" widnieje prawie w co piątym temacie.

Mój problem wygląda tak:
Wygląd kolorów w projekcie różni się od wyglądu kolorów po eksporcie do PDFa.

Co ciekawe, sprawdziłem to dzisiaj na swoim komputerze i byłem zdziwiony bowiem obydwa źle oddają kolorystykę.

Na komputerze pierwszym z programem w wersji X5 kolory w pliku PDF są jaśniejsze niż w projekcie.

Na komputerze drugim z programem w wersji X4 kolory w pliku PDF są jaśniejsze niż w projekcie.

Oczywiście tryb kolorystyki w obu programach to CMYK.
Również profil kolorystyczny w X4 jest ustawiony tak:

Jak jest ustawiony w X5 nie wiem, bo tam układ menu wygląda inaczej i nie wiem jak wejść do tych opcji. No ale tak czy siak - i tu i tam przecież to nie działa. Coś jest nie tak.

To mnie strasznie smuci. Bardzo bym prosił o rady co powinienem przetestować. Na pewno wiecie więcej niż ja w temacie ustawień programu i kolorów. A ja mam wiecznie z tym problemy.

ka-mis 
Praktyk
Praktyk

Wysłany: 5 Lipiec 2011, 14:57   

a ta strzałeczka powinna być z drukarki do monitora (ew z maszyny poligraficznej do monitora) a nie z rgb do monitora

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 5 Lipiec 2011, 15:08   

Sprawdziłem to co mówisz przed sekundą i nie pomaga.

Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie.

Kiedyś udało mi się już jak pamiętam, z waszą pomocą to skalibrować ale dzisiaj od nowa dzieje się tak jak nie powinno.

miszcz301 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: 9
Wysłany: 6 Lipiec 2011, 06:39   

http://corel.wodip.opole....opic.php?t=4686

konieczna lektura, magluj do skutku

na szybko: sprawdź czy masz ustawione cmyk-owe barwy w:

-corelu (zarządzanie kolorami)
-w oknie exportu
-w ustawieniach PDF , jeśli wybierasz publikacje

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 8 Lipiec 2011, 12:17   

Tak mam. Sprawdź prosze załącznik.
Nie wiem co się dzieje :(
A muszę z tego jakoś wybrnąć.

Rysunek1.tif
Pobierz Plik ściągnięto 264 raz(y) 154.37 KB

miszcz301 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: 9
Wysłany: 8 Lipiec 2011, 12:29   

na drugim screenie w ustawieniach pdf-a odznacz zastosuj profil ICC

spróbuj

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 8 Lipiec 2011, 15:45   

miszcz301 napisał/a:
na drugim screenie w ustawieniach pdf-a odznacz zastosuj profil ICC

spróbuj

Sprawdzałem to również. Efekt ten sam, czyli zero poprawy.
Ci ciekawe, jak mówiłem, na dwóch niezaleznych komputerach dokładnie tak samo się dzieje.
Więc coś musi być z ustawieniem Corela. Macie jakies pomysły jeszcze?

joannaw.79 
Fachowiec

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 8 Lipiec 2011, 23:22   

Tak. Jak pisałam w innych tematach: corel NIE JEST programem do składu. Jakkolwiek, bardzo go lubię, to wiadomo, że po generacji pdf ZAWSZE pdf zmienia kolory. Przy robieniu projektu trzeba wziąć na to poprawkę. Bunch i doświadczony grafik wie jak to widzieć na monitorze,
Dlatego tak się kłócę i walczę o generowania pdf nie bezpośrednio z corela tylko przez postscripta i destylację.

(Przyuczam się właśnie do obsługi naświetlarki, ponieważ niezadługo będę pełnić funkcję również tzw. świetlika).

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 10 Lipiec 2011, 16:11   

Zatem nie ma na to rady w środowisku Corelowskim? Aby na pewno?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 11 Lipiec 2011, 18:01   

joannaw.79 napisał/a:
Tak. Jak pisałam w innych tematach: corel NIE JEST programem do składu.

Producent zapewnia ze jest. :-) Skoro AI jest uzywany do skladu opakowan, plaktow, teczek, ulotek itp to tym bardziej CorelDRAW nie ma ograniczen w standardowych zastosowaniach, problemy zaczynaja sie przy ksiazkach, gazetach itp.
joannaw.79 napisał/a:

pdf ZAWSZE pdf zmienia kolory. Przy robieniu projektu trzeba wziąć na to poprawkę.

Nie zmienia, czemu ma zmieniac, i dlaczego projektujacy ma brac poprawke na przegladarke pdf?
Kiedys w czasach Acrobata 3, 4 ta przegladarka nie obslugiwala poprawnie wyswietlania cmyka i nie stanowilo to problemu.
Obecnie sa juz standardy ktore pozwalaja na przenoszenie profili i wyswietlanie pliku pdf z profilem. Ale o tym dopiero co bylo tu na forum.

joannaw.79 napisał/a:

Dlatego tak się kłócę i walczę o generowania pdf nie bezpośrednio z corela tylko przez postscripta i destylację.

Nie widze zwiazku miedzy destylacja pliku lub publikuj do pdf, a roznicami w kolorach w Corelu i przegladarce pdf.
Wartosci kolorow w aplikacji ktora generowala plik i w pdfie powinny byc takie same.
pozdr.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 11 Lipiec 2011, 18:49   

Cytat:
Nie zmienia, czemu ma zmieniac, i dlaczego projektujacy ma brac poprawke na przegladarke pdf?

No właśnie.
To co ja zatem mam zrobić?
Bo chyba nie projektować z myślą o tym, że wyjdzie wszystko i tak inaczej, więc jak ma być finalny kolor jako niebieski, to projektować z granatowym :evil:

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 11 Lipiec 2011, 19:25   

Bunch napisał/a:

No właśnie.
To co ja zatem mam zrobić?
Bo chyba nie projektować z myślą o tym, że wyjdzie wszystko i tak inaczej, więc jak ma być finalny kolor jako niebieski, to projektować z granatowym :evil:

Nie zajmuj sie plikiem pdf i tym jak on wyglada w przegladarce x czy y tylko Corelem.
Mistrz wrzucil Ci linka do opisanego dokladnie zarzadzania kolorem w programie Corel. I tym sie kieruj, nie korzystaj tez z ogolnego profilu dla druku offsetowego tylko uzyj np. ISO Coated (tych profili jest wiecej i uzywa sie ich w zaleznosci od podloza drukowanego, ale na poczatek uzyj np. tego ISO) Corel powinien byc dla Ciebie punktem odniesienia w temacie koloru, a nie przegladarka pdf.
Wartosci procentowe kolorow w pliku pdf mozesz sobie sprawdzic czy sa identyczne z tymi w Corelu, ale o tym nie bede pisal bo znowu dojdziemy do pdf, a to jest osobne zagadnienie, a i tak napewno sa identyczne.
pozdr.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 11 Lipiec 2011, 19:43   

Wawel, no dobrze, ale skoro ja oddaję PDFa do druku na którym są niepożądane kolory to chyba to właśnie każe nam się bać, nie? Nie daję pliku CDR, daję wyeksportowany dokument z PDFa a na nim są ZŁE kolory. To jak "mam się nie przejmować"?

W sensie że kolory są niby w porządku a Acrobat Reader jest w błędzie?
Jeśli tak, to czemu na każdym komputerze na którym specjalnie sprawdzałem eksport do PDFa i różnice kolorystyczne, wychodzi zgoła inny plik jeśli chodzi o stopień nasycenia barw?
A u Ciebie też PDF zmienia kolory czy nie?

Przerabiałem też tutorial Tegrafa, ale zatrzymałem się na wyborze właśnie tego profilu - nie mam tam żadnego innego (mowa o tym elemencie najdalej po prawej stronie, to chyba drukarka). Nie mogę wybrać żadnego innego profilu. Nie mam nic więcej. Kalibracja monitora jakimiś profilami też odpada. Więc to mi chyba nie może pomóc.

W Corelu X5 zmieniono interfejs, wszystko wygląda inaczej już w tym zarządzaniu kolorem więc połapać się też nie mogę.

joannaw.79 
Fachowiec

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 11 Lipiec 2011, 20:27   

Wartości CMYK są identyczne w corelu i pdf ale odwzorowanie ich na monitorze, jak rozumiem jest inne?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 11 Lipiec 2011, 21:08   

Bunch napisał/a:

W sensie że kolory są niby w porządku a Acrobat Reader jest w błędzie?

Tak, kolory sa ok. Reader nie obsluguje profili w takim zakresie jak pelny Adobe Acrobat., Moze je uwzglednic jesli uzyje sie np. pliku pdf-x3 z osadzonym profilem, wowczas mozna dostrzec roznice w wyswietlaniu.
Jednak nie jest to tak wazne bo drukarnie b. czesto wymagaja plikow bez osadzonych profili. Wiec wyswietlanie koloru w przegladarce pdf nie jest istotne dla druku.
Bunch napisał/a:

A u Ciebie też PDF zmienia kolory czy nie?

Tak wartosci procentowe nie sa zmieniane

Bunch napisał/a:

W Corelu X5 zmieniono interfejs, wszystko wygląda inaczej już w tym zarządzaniu kolorem więc połapać się też nie mogę.

Niestety nie mam X5 i tu moga byc roznice w obsludze tego zarzadzania bo zarzadzanie zostalo przeprojektowane. W przypadku X5 byc moze juz jest mozliwe konwertowanie do jakiegos profilu ze zmiana wartosci procentowych... nic jednak na ten temat nie napisze wiecej bo nie uzywam.
pozdr.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 11 Lipiec 2011, 23:11   

Cytat:
Tak wartosci procentowe nie sa zmieniane

Yyyy, nie rozumiem? Rozwiń myśl.

Cytat:
Wartości CMYK są identyczne w corelu i pdf ale odwzorowanie ich na monitorze, jak rozumiem jest inne?

A nie wiem czy są identyczne i tu i tam. Jak mogę sprawdzić właśnie czy są identyczne czy nie są?

Cytat:
Niestety nie mam X5 i tu moga byc roznice w obsludze tego zarzadzania bo zarzadzanie zostalo przeprojektowane. W przypadku X5 byc moze juz jest mozliwe konwertowanie do jakiegos profilu ze zmiana wartosci procentowych... nic jednak na ten temat nie napisze wiecej bo nie uzywam.

To w ramach ciekawostki Ci pokażę, co?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 12 Lipiec 2011, 08:15   

Bunch napisał/a:

Yyyy, nie rozumiem? Rozwiń myśl.

Kolor czerwony np. 100 Yellow i 100 M i w Corelu i w pdf maja takie same wartosci proc.

Bunch napisał/a:

A nie wiem czy są identyczne i tu i tam. Jak mogę sprawdzić właśnie czy są identyczne czy nie są?

Jest kilka sposobow, z tych prostych i darmowych to otworzenie pliku pdf w corelu i uzycie pipety lub uzycie wtyczki do Adobe Reader - EnFocus EyeDropper.
Bunch napisał/a:

To w ramach ciekawostki Ci pokażę, co?

Tych okienek w X5 odpowiadajacych za zarzadzanie jest wiecej zobacz tu pod tym linkiem:
http://stefanlindblad-eng...hics-suite.html
Czesc elementow jest takich samych sa tylko w innym miejscu jak w starszych Corelach.

W miejsce Microsoft ICM warto uzyc Adobe Color Management Module (CMM). Tam gdzie sRGB - Adobe RGB itd.

Bunch 
Ekspert

Wysłany: 12 Lipiec 2011, 17:00   

Cytat:
W miejsce Microsoft ICM warto uzyc Adobe Color Management Module (CMM). Tam gdzie sRGB - Adobe RGB itd.

Spójrz Wawel. W tym polu nie mam nic innego do wybrania. No zobacz sam na poniższym screenie:

Tutaj opisane różnice w kolorach na przykłądzie porównawczego screena.
Tak jak ja to widzę w systemie.

Zaimportowałem plik PDF do programu i sprawdziłem pipetą - wartości kolorów się zgadzają. Ale śmiem twierdzić, że to nie koniec problemów. Ponieważ zrobiłem dwa proste kształty i zrobiłem z tego PDFa. A - jak pamiętam - wyraźne różnice widziałem na koniec wielkiego projektu z tonami grafik. Tam to aż raziła po oczach różnica w kolorach, a nie taka subtelna ja na przedstawionym rysunku porównawczym tutaj. Więc - znając swoje problemy - jeszcze się okażę tak, że jak otworzę duży wcześniejszy projekt to kolory zgadzać się nie będą. Zobaczycie! 8-)

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 12 Lipiec 2011, 17:19   

Bunch napisał/a:

Spójrz Wawel. W tym polu nie mam nic innego do wybrania. No zobacz sam na poniższym screenie:

zobacz tu na tym screenie ze jest Adobe CMM
http://coreldraw.com/cfs-...5F00_screen.png

Byc moze trzeba dociagnac ze strony Adobe i zainstalowac.
http://www.adobe.com/supp....jsp?ftpID=3618
Poruszam sie troche po omacku bo nie mam tej wersji ale wiem ze juz od X4 mozna bylo ustawic Adobe CMM.

Bunch napisał/a:

Zaimportowałem plik PDF do programu i sprawdziłem pipetą - wartości kolorów się zgadzają. Ale śmiem twierdzić, że to nie koniec problemów. Ponieważ zrobiłem dwa proste kształty i zrobiłem z tego PDFa. A - jak pamiętam - wyraźne różnice widziałem na koniec wielkiego projektu z tonami grafik. Tam to aż raziła po oczach różnica w kolorach, a nie taka subtelna ja na przedstawionym rysunku porównawczym tutaj. Więc - znając swoje problemy - jeszcze się okażę tak, że jak otworzę duży wcześniejszy projekt to kolory zgadzać się nie będą. Zobaczycie! 8-)

Moze nie bedzie tak zle ;-)

Odpowiedz do tematu