|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
SKŁAD ULOTKI - PRZESKALOWANIE |
| Autor |
Wiadomość |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 10 Lipiec 2011, 06:48
|
|
|
Kula, dzięki za zaproszenie. Nie umiem i nigdy nie łowiłem ryb. Raz kolega wyciągnął mnie na Mazury na ryby, to się nie wyspałem bo musiałem go całą noc pilnować na molo żeby nie wpadł do wody. Przed łowieniem nawalił się jak ruski plecak. Sam nie pił
W pracy mam fachowca od łowienia też mnie molestuje żebym z nim jechał. Ten łowi tam u Ciebie z kutrów. Ostatnio jak się wybierał łowić to obejrzałem sobie krzesełko do łowienia. Mój wygodny fotel w biurze przy tym jego wynalazku, który daje się regulować w dowolnym kierunku, to szewski zydel. Co do rzeźbienia, to w wojsku widziałem na własne oczy jak człowiek rzeźbił śliczne kobiece główki prymitywnymi narzędziami w ... W mydle.
To potwierdza to co nie raz już mówiłem, że narzędzia są ważne ale nie najważniejsze. Trzeba umieć się nimi posługiwać.
Joanno, tydzień temu jęczałaś przed egzaminem i wszystko poszło gładko, teraz też tak będzie Szczupaka mogę Ci dostarczyć ale ze sklepu, a chyba nie o takiego chodzi?
Ja dzisiaj nic nie robię, usiądę sobie gdzieś w cieniu, poczytam książkę i będę czekał na burzę. Bardzo jestem ciekawy jak się spisze nowy 50 m maszt, który Polsat postawił mi 100 m od domu. |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 11 Lipiec 2011, 18:20
|
|
|
| joannaw.79 napisał/a: | Ileż razy byłam świadkiem: "oooojjjjejjjjj", najczęstszy przykład obok szybkiego kadrowania, to "skalowanie" zdjęć metodą ciągnięcia za narożnik, i jak potem zdjęcie ma milion dpi rozdzielczości to wiadomo, że na RIPie się wywali (garnkowi urwało ucho ). |
Przy publikuj do pdf, destylacji czy konwersji (3 rozne metody tworzenia pdf) do pdf, nadmiarowe dpi jest redukowane wiec milion dpi nie jest przenoszone do pliku.
Co do kadrowania to jednak troche sie dziwie bo kadr w pdf-ie zachowuje sie podobnie, jak nie identycznie ze sciezkami odcinania, wiec teoretycznie to wszystkie elementy ze sciezkami tez rip powinien "wysypac". Np Interpreter postscriptu nie ma zadnego problemu z takimi kadrami.
| joannaw.79 napisał/a: |
ale niestety z corela tylko jest wciąż bezpieczne. Pliki tworzone przez publikuj do pdf właśnie nie zostają oczyszczone ze śmieci. |
Wybor pdfx (plik o okreslonej strukturze i ograniczeniach) sila rzeczy ogranicza i czysci ze zbednych informacji plik pdf. Jesli plik pdfx waliduje sie poprawnie i wyswietlaja sie wszystkie elementy w takim pliku, a potem cos przy ripowaniu sie sypie to bardzo zle, bo to znaczy ze rip nie obsluguje standardu. I winy nie widze tu w programie ktory plik pdf generowal.
Poligrafia jest dziedziną dla bogatych niestety. Mówię o prawdziwej poligrafii, nie dzieciach robiących wizytówki za 20zł i uważających się za grafików. Stać na Corela? To w Acrobata też niech zainwestuje...
|
Poligrafia jest dla wszystkich i dla tych co dysponuja oprogramowaniem za 10 000 i 0zl. (nie mam na mysli drukarni, bardziej projektujacych)
Majac do dyspozycji to oprogramowanie za 0 zl mozna poprawnie przygotowac plik do druku, nie gorzej niz na oprogramowaniu za duze pieniadze. Trzeba tylko wiedziec jak, a to nie jest zwiazane z posiadanym drogim oprogramowaniem.
Co do inwestowania w Acrobata to malo prawdopodobne aby projektujacy ktory ladnych pare lat temu swiadmie odrzucil metode generowania plikow przez destylacje teraz "cofal" sie do starych rozwiazan.
pozdr. |
|
|
|
 |
joannaw.79
Fachowiec

Pomogła: 9 razy Dołączyła: 13 Cze 2011 Posty: 269 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 11 Lipiec 2011, 20:01
|
|
|
| Cytat: | Przy publikuj do pdf, destylacji czy konwersji (3 rozne metody tworzenia pdf) do pdf, nadmiarowe dpi jest redukowane wiec milion dpi nie jest przenoszone do pliku.
|
Nie jest, ponieważ jest urywane automatycznie stąd błędy w zdjęciach o zbyt wysokiej rozdzielczości.
| Cytat: | Poligrafia jest dla wszystkich i dla tych co dysponuja oprogramowaniem za 10 000 i 0zl. (nie mam na mysli drukarni, bardziej projektujacych)
Majac do dyspozycji to oprogramowanie za 0 zl mozna poprawnie przygotowac plik do druku, nie gorzej niz na oprogramowaniu za duze pieniadze. |
Tu się nie zgodzę bo jak zwalisz druk to pokrywasz to z własnej kieszeni. Poza tym, po co wynaleziono by Corela skoro zwykły Paint wystarczy? Wiem wiem, jest jeszcze Picassa. |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

|
Wysłany: 11 Lipiec 2011, 20:52
|
|
|
Nie jest, ponieważ jest urywane automatycznie stąd błędy w zdjęciach o zbyt wysokiej rozdzielczości. |
Szkoda ze to nie jest prawda
Tu się nie zgodzę bo jak zwalisz druk to pokrywasz to z własnej kieszeni. Poza tym, po co wynaleziono by Corela skoro zwykły Paint wystarczy? Wiem wiem, jest jeszcze Picassa. |
Nikt nie pisal o w/w programach. O zawaleniu druku tez nic nie bylo wrecz przeciwnie wspomnialem o poprawnym przygotowaniu pliku.
pozdr. |
|
|
|
 |
joannaw.79
Fachowiec

|
Wysłany: 11 Lipiec 2011, 20:57
|
|
|
| Cytat: | Szkoda ze to nie jest prawda |
Niestety jest i mogę Ci przesłać katalog, w którym taki kłopot wystąpił ostatnio. oczywiście na priv.
| Cytat: |
Nikt nie pisal o w/w programach. O zawaleniu druku tez nic nie bylo wrecz przeciwnie wspomnialem o poprawnym przygotowaniu pliku. |
Poprawne przygotowanie pliku = poprawny wydruk. No, chyba że pijany drukarz |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

|
Wysłany: 11 Lipiec 2011, 21:21
|
|
|
Niestety jest i mogę Ci przesłać katalog, w którym taki kłopot wystąpił ostatnio. oczywiście na priv.
|
Obnizanie rozdzielczosci jest standardowa procedura oferowana przez rozne programy rowniez przez uzywanego przez Ciebie Acrobat Distiller'a. Wiec jesli jakis blad sie pojawil niekoniecznie byl wynikiem obnizania rozdzielczosci. A nawet mozna powiedziec ze nie mial nic wspolnego z w/w. Problemow mozna szukac na ripie, w uszkodzonym pliku, np. przy wysylaniu, uszkodzonej bitmapie, jakis efektach zadanych na niej, innej rozdzielczosci pionowej i poziomej itp.
Poprawne przygotowanie pliku = poprawny wydruk. No, chyba że pijany drukarz |
Teraz to chyba w wiekszych drukarniach maja monitoring wiec ani papier nie zginie ani drukarz nic nie wypije Wiec druk powinien byc poprawny.
pozdr. |
|
|
|
 |
joannaw.79
Fachowiec

|
Wysłany: 11 Lipiec 2011, 21:54
|
|
|
A jednak był. I chodziło dokładnie o przeskalowanie zdjęcia metodą "ciągnięcia za róg".
Oczywiście z pijanym drukarzem to był żart |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.11 sekundy. Zapytań do SQL: 9 |
|
|