|
problem CMYK do druku |
| Autor |
Wiadomość |
Eressie
Początkujący

|
Wysłany: 15 Lipiec 2011, 19:26 problem CMYK do druku
|
|
|
Tworzę w CorelDRAW X5 projekt. Drukarz polecił zastosować kolory PANTONE plus czarne napisy CMYK złożone tylko z koloru czarnego. Tak też uczyniłam. W Corelu wszystko wyświetla mi jako Pantone, czarny: C=0, M=0, Y=0, K=100 oraz szary: C=0, M=0, Y=0, K=30. Jednakże po przekonwertowaniu do PDF kolor czarny ma domieszkę innych barw. Z każdej strony przejrzałam ustawienia, szukam, zmieniam, nic. Wciąż nie mam czystego czarnego.
Przygotowuję dokument do druku pierwszy raz. Grafik z drukarni "umywa ręce" i nie chce pomóc.
Załączam screena, tak to wygląda przy druku pdf.
Z góry dziękuję za pomoc.
screen.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 624 raz(y) 113.08 KB |
|
|
|
|
 |
koncentrat
Początkujący

|
Wysłany: 15 Lipiec 2011, 19:48
|
|
|
Jak rozumiem masz w projekcie 4 kolory - 3 pantone + czarny?
Jeśli Corel "robi ci schody" to jest na to sposób - wypuść 4 osobne PDFy:
- każdy panton osobno wszystko co masz w danym pantonie z wybraniem na czarny (biały napis) chyba, że czarny na być nadrukowany to nie.
- Czarny napis (reszta biała)
Kolory w jakich to zrobisz są obojętne - drukarz dostanie blachy i podłoży kolory jakie dostanie na zleceniu, więc spokojnie wypuść każdy jako odcienie szarości.
Jeszcze jedno - jak robisz wybranie to mogą chcieć zalewki, ale jak nie chcą to już zmartwienie drukarz żeby się spasować :)
Warto żebyś pokazał projekt a nie tylko tabelkę, będzie można coś więcej doradzić. |
|
|
|
 |
Eressie
Początkujący

|
Wysłany: 15 Lipiec 2011, 21:44
|
|
|
Ciekawe rozwiązanie i dość logiczne:) tylko, czy by się w drukarni spodobało. Jutro prześlę ponownie moje kombinacje i zapytam, czy mogę zrobić w czterech plikach:)
Wciąż wydaje mi się, że to szwankuje konwersja do pdf. Może macie pomysł, jakie ustawienia mogą wpływać na "czystość" czerni w tym przypadku? Po ponownym otwarciu pdf w Corelu wszystkie czarne krzywe są "czyste". Natomiast przy drukowaniu dodaje CMY.
Zwątpiłam i zapisałam w pliku .ps . Rezultat: wszystkie PANTONE mam w CMYKU:/ |
|
|
|
 |
kula69

Wersja CorelDRAW: x5
Pomógł: 71 razy Wiek: 56 Dołączył: 04 Lut 2011 Posty: 890 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 16 Lipiec 2011, 06:53
|
|
|
| a może daj też czarny pantone bo co drukarzowi za różnica to i tak 1 płyta |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 16 Lipiec 2011, 18:13
|
|
|
| W opcjach pdf'a w zakładce "Zaawansowane" ustaw "docelową reprezentację obiektów" jako RODZIMY. |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 71 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 17 Lipiec 2011, 23:08
|
|
|
Hmm... Malutki ma rację. A jeśli nie pomoże, to użyj zamiast Pantonów odpowiednio C, M, Y i opisz drukarzowi, jakimi Pantonami ma drukować wyciągi C, M, Y (np. C=PANTONE 7426 C, M=PANTONE 626 C, Y=PANTONE 1405 C - mówię przykladowo, użyj odpowiednio Twoich Pantonów). I pedeef wyjdzie bez kłopotów.
Robiłem tak tysiące razy, jeszcze na filmy - przed laty, kiedy nie było CTP. |
|
|
|
 |
Jack237
Początkujący

|
Wysłany: 22 Lipiec 2011, 10:05
|
|
|
Nigdy nie plikuj z poziomu Corela X5, bo kolor czarny (w nazewnictwie Corela - ciężki ) nigdy nie będzie czarną aplą itp. kolorem, tylko będzie to w rastrze - będziesz widział kolor szary. Drukarz będzie klął, a Ty nie będziesz wiedział o co mu chodzi. Nawet teksty będą w rastrze a nie w pełnym czarnym kolorze. Ta wersja ma poważny błąd programowy, jeśli chodzi o przygotowywanie plików do druku. Raczej nie wierzę, aby firma Corel wypuściła jakąkolwiek poprawkę do usunięcia tego "zonka". Ja pracuję w drukarni i temat ten jest mi znany, dlatego też wszystko plikuję z poziomu Illustratora.
Dla mnie obecnie firma Corel zeszła na psy i ta wersja w moim przekonaniu nadaje się tylko do użytku domowego. Do prac przygotowujących do druku absolutnie się nie nadaje. |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 71 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 22 Lipiec 2011, 10:22
|
|
|
| Co do czarnych apli, Jack ma rację. Jeśli bedą tylko B, to w druku nie bedzie pięknej, głębokiej czerni. Jeśli chcesz mieć piękną, czarną aplę, daj 80C, 80M, 80Y, 100C, albo podobnie, nie przekraczajac jednak 340% tzw Total Ink. |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 22 Lipiec 2011, 11:38
|
|
|
| Jack237 napisał/a: | Nigdy nie plikuj z poziomu Corela X5, bo kolor czarny (w nazewnictwie Corela - ciężki ) nigdy nie będzie czarną aplą itp. kolorem, tylko będzie to w rastrze - będziesz widział kolor szary. Drukarz będzie klął, a Ty nie będziesz wiedział o co mu chodzi. Nawet teksty będą w rastrze a nie w pełnym czarnym kolorze. |
...a mozesz podeslac/wstawic na forum takiego pdf-a (lekkiego), ciekawe co tam jest w nim nie tak... |
|
|
|
 |
Jack237
Początkujący

|
Wysłany: 25 Lipiec 2011, 13:26
|
|
|
Chciałbym załączyć PDF_a, ale nie mogę go załadować.
edit:
teraz po zmniejszeniu, a właściwie tylko fragment w formacie A5.
W Corelu X5 jest przygotowane wszystko do splikowwania zgodnie ze wszelkimi prawidłami:
obrazy (mapy bitowe 300 dpi w CMYK_u) teksty czarne - C0M0Y0K100), pasery i linie cięcia:C100M100Y100K100.
Po zapisaniu do pliku .prn i przefiltrowaniu programem Distiller9 otrzymałem takiego własnie PDF_a.
Po otwarciu PDF_a w PS mam pasery w innym nasyceniu - brakuje trochę do 100%.
W drugim przykładzie dodałem pisany tekst K100.
Wszystko wykonałem analogicznie i po otwarciu w PS otrzymałem tekst czarny składajacy sie z 4 kolorów.
fragment_skladki_A5_v2.pdf
|
Pobierz Plik ściągnięto 327 raz(y) 88.2 KB |
fragment_skladki_A5.pdf
|
Pobierz Plik ściągnięto 308 raz(y) 84.13 KB |
|
| Ostatnio zmieniony przez Jack237 25 Lipiec 2011, 13:51, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

|
Wysłany: 25 Lipiec 2011, 13:48
|
|
|
W tym pliku fragment_skladki_A5.pdf wszystko jest w rgb, i z osadzonym profilem sRGB.
I kazdy element jest otagowany profilem icc - tak pokazuje tablica elementow w pliku pdf.
to tak na szybko widze. |
|
|
|
 |
Jack237
Początkujący

|
Wysłany: 25 Lipiec 2011, 13:57
|
|
|
Zarządzanie kolorem jest tak ustawione:
zarzadzanie_kolorem.pdf
|
Pobierz Plik ściągnięto 310 raz(y) 330.94 KB |
|
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

|
Wysłany: 25 Lipiec 2011, 14:05
|
|
|
Do profili zajrze... ale
najpierw sprobuj zrobic pdf-a z corela z tego cdr-a przez publikuj do pdf (bez destylacji)
i z presetu pdfx-1a. I wrzuc na forum.- powinno byc dobrze.
Co do problemu
Trzeba poszukac kolejno gdzie na ktorym etapie dochodzi do konwersji na rgb, czy przy drukowaniu do prna-a (moze tam jest profil zaznaczony - "v") Czy dalej na etapie konwersji z Acrobata do pdf-a.(moze byc kwestaia ustawien w Acrobacie, lub blednej interpretacji pliku prn) Bo napewno w pliku tym pdf-a jest profil sRGB wiec nie Adobe RGB czyli zupelnie co innego niz w zarzadzaniu.
Np. w tym pliku robionym bezposrednio z Corela (bez prn'a i Acrobata) - zarzadzanie kolorem.pdf profil rgb sie zgadza bo jest AdobeRGB w tym screenie osadzony.
pozdr. |
|
|
|
 |
Jack237
Początkujący

|
Wysłany: 25 Lipiec 2011, 14:45
|
|
|
Przy publikowaniu bezpośrednio do PDF_a wychodzi OK.
edit:
zrobiłem eksperyment z innym profilem: Coated FOGRA39.
Zrobiłem wszystko tak jak na początku: prn i destylacja Distillerem.
Po zaimportowaniu takiego PDF_a do PS wszystko jest OK. Teksty K100, pasery C100M100Y100K100.
Czyżby błąd był w zdefiniowanych profilach dołączonych do programu?
Wcześniej używałem profili Euroscale Coated v2 i Euroscale Uncoated v2 i nie było nigdy żadnych problemów.
Co ciekawe, ten sam wcześniejszy plik, po wyeksportowaniu do Illustratora, splikowaniu i destylowaniu wyglądał prawidłowo w przeciwieństwie do pliku z Corela.
Myślę, że błąd może być właśnie w prawidłowym wyborze profilu zarządzania kolorem.
O ile starsze profile zarządzania kolorem działały prawidłowo we wcześniejszych wersjach Corela, obecnie są problematyczne. |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

|
Wysłany: 25 Lipiec 2011, 15:22
|
|
|
| Jack237 napisał/a: | Przy publikowaniu bezpośrednio do PDF_a wychodzi OK.
Wcześniej używałem profili Euroscale Coated v2 i Euroscale Uncoated v2 i nie było nigdy żadnych problemów.
|
Tylko ze i Euroscala i ta Fogra to nie sa najnowsze profile i maja zbyt wysoki TIL.
Teraz jesli nie uzywa sie profili z konkretnej drukarni to najczesciej w uzyciu sa
ISO Coated v2 300% (ECI), ISO Uncoated, PSO Uncoated ISO12647 (ECI), i do gazet ISOnewspaper26_4
| Jack237 napisał/a: |
Co ciekawe, ten sam wcześniejszy plik, po wyeksportowaniu do Illustratora, splikowaniu i destylowaniu wyglądał prawidłowo w przeciwieństwie do pliku z Corela.
|
Plik prn wrzucales do AI? Bo moze on wlasnie nie ma profili. Mozna to sprawdzic jaki ten plik prn wychodzi z Corela.
Myślę, że błąd może być właśnie w prawidłowym wyborze profilu zarządzania kolorem.
O ile starsze profile zarządzania kolorem działały prawidłowo we wcześniejszych wersjach Corela, obecnie są problematyczne. |
Niestety nie jestem uzytkownikiem X5 wiec moge tylko zgadywac, ale mozliwe ze tez dobrze aby dla dokumentu i w domyslnym ustawieniu kolorow uzywac tego samego profilu, w innych progrmach majac rozbieznosci miedzy profilami cmyk na wejsciu i wyjsciu mozna dostac zmienione wartosci kolorow cmyk.
Moze byc tez tak ze przy destylacji jest inny profil niz ten osadzony w pliku destylowanym.
I stad moga byc rowniez problemy.
pozdr. |
|
|
|
 |
Jack237
Początkujący

|
Wysłany: 26 Lipiec 2011, 07:48
|
|
|
Do Illustratora wrzuciłem plik Corela zapisany jako .ai
Profile obecnie mam ustawione przez program Adobe Bridge CS5 dla całego Pakietu Creative Suite.
Ten profil (FOGRA39) jest w tym pakiecie przypisany na stałe do przygotowywania prac do druku (Corel też z niego korzysta i znajduje się w zakładce zarządzania kolorami w dokumencie), dlatego nie powinno być problemów z kolorem.
Próba pokazała, że wszystko jest w porządku z takimi ustawieniami.
ustawienia_Creative_Suite.pdf
|
Pobierz Plik ściągnięto 277 raz(y) 299.48 KB |
|
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

|
Wysłany: 26 Lipiec 2011, 08:09
|
|
|
Wszystko jest w porzadku bo profil jest ten sam i w Corelu i w Adobe.
Czy w Acrobat Distiller masz ustawione pozostaw kolor bez zmian? Moze tu cos jest inaczej. I dlatego dla tego pierwszego pliku to wychodzilo nie tak jak powinno. Mozna tez zrobic probe zmienic profil na inny w Adobe i w Corelu niz ta Fogra ale tak aby profil byl jednakowy w obu progr. i to sprawdzic. Bo nie zawsze uzywa sie Fogry Coated.
Próba pokazała, że wszystko jest w porządku z takimi ustawieniami. |
a to najwazniejsze |
|
|
|
 |
Jack237
Początkujący

|
Wysłany: 26 Lipiec 2011, 09:34
|
|
|
Tak, w Distillerze ustawione mam: pozostaw kolor bez zmian
Distiller_ustawienia.pdf
|
Pobierz Plik ściągnięto 324 raz(y) 167.89 KB |
|
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

|
Wysłany: 26 Lipiec 2011, 09:54
|
|
|
Dobrze ze publikuj do pdf dziala ok i te ustawienia z ta fogra.
Jednak moze warto znalezc powod dla ktorego i gdzie na ktorym etapie dochodzi do tej konwersji na rgb, i otagowania tego profilami sRGB. Bo to tu miesza w tym pierwszym pliku.
Jak jeszcze chcesz szukac powodu to mozesz wstawic na forum lub wrzucic gdzies (np. na sendsapace jesli plik jest zbyt duzy) plik prn a jesze lepiej ps zamiast prn-a (ten z ktorego wychodzi zly pdf) to moge go obejrzec... ale czy cos sie znajdzie w nim to nie wiadomo. Interpreter ps powinien rozebrac ten plik na czesci i moze cos pokaze co naprowadzi na rozwiazanie. O ile to z nim jest cos nie tak.
pozdr. |
|
|
|
 |
|
|