Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
problem CMYK do druku
Autor Wiadomość
Eressie 
Początkujący

Wysłany: 15 Lipiec 2011, 19:26   problem CMYK do druku

Tworzę w CorelDRAW X5 projekt. Drukarz polecił zastosować kolory PANTONE plus czarne napisy CMYK złożone tylko z koloru czarnego. Tak też uczyniłam. W Corelu wszystko wyświetla mi jako Pantone, czarny: C=0, M=0, Y=0, K=100 oraz szary: C=0, M=0, Y=0, K=30. Jednakże po przekonwertowaniu do PDF kolor czarny ma domieszkę innych barw. Z każdej strony przejrzałam ustawienia, szukam, zmieniam, nic. Wciąż nie mam czystego czarnego.

Przygotowuję dokument do druku pierwszy raz. Grafik z drukarni "umywa ręce" i nie chce pomóc.

Załączam screena, tak to wygląda przy druku pdf.

Z góry dziękuję za pomoc.

screen.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 624 raz(y) 113.08 KB

koncentrat 
Początkujący

Wysłany: 15 Lipiec 2011, 19:48   

Jak rozumiem masz w projekcie 4 kolory - 3 pantone + czarny?
Jeśli Corel "robi ci schody" to jest na to sposób - wypuść 4 osobne PDFy:
- każdy panton osobno wszystko co masz w danym pantonie z wybraniem na czarny (biały napis) chyba, że czarny na być nadrukowany to nie.
- Czarny napis (reszta biała)
Kolory w jakich to zrobisz są obojętne - drukarz dostanie blachy i podłoży kolory jakie dostanie na zleceniu, więc spokojnie wypuść każdy jako odcienie szarości.
Jeszcze jedno - jak robisz wybranie to mogą chcieć zalewki, ale jak nie chcą to już zmartwienie drukarz żeby się spasować :)

Warto żebyś pokazał projekt a nie tylko tabelkę, będzie można coś więcej doradzić.

Eressie 
Początkujący

Wysłany: 15 Lipiec 2011, 21:44   

Ciekawe rozwiązanie i dość logiczne:) tylko, czy by się w drukarni spodobało. Jutro prześlę ponownie moje kombinacje i zapytam, czy mogę zrobić w czterech plikach:)

Wciąż wydaje mi się, że to szwankuje konwersja do pdf. Może macie pomysł, jakie ustawienia mogą wpływać na "czystość" czerni w tym przypadku? Po ponownym otwarciu pdf w Corelu wszystkie czarne krzywe są "czyste". Natomiast przy drukowaniu dodaje CMY.
Zwątpiłam i zapisałam w pliku .ps . Rezultat: wszystkie PANTONE mam w CMYKU:/

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 16 Lipiec 2011, 06:53   

a może daj też czarny pantone bo co drukarzowi za różnica to i tak 1 płyta

Cysorz 

Wysłany: 16 Lipiec 2011, 18:13   

W opcjach pdf'a w zakładce "Zaawansowane" ustaw "docelową reprezentację obiektów" jako RODZIMY.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 17 Lipiec 2011, 23:08   

Hmm... Malutki ma rację. A jeśli nie pomoże, to użyj zamiast Pantonów odpowiednio C, M, Y i opisz drukarzowi, jakimi Pantonami ma drukować wyciągi C, M, Y (np. C=PANTONE 7426 C, M=PANTONE 626 C, Y=PANTONE 1405 C - mówię przykladowo, użyj odpowiednio Twoich Pantonów). I pedeef wyjdzie bez kłopotów.
Robiłem tak tysiące razy, jeszcze na filmy - przed laty, kiedy nie było CTP.

Jack237 
Początkujący

Wysłany: 22 Lipiec 2011, 10:05   

Nigdy nie plikuj z poziomu Corela X5, bo kolor czarny (w nazewnictwie Corela - ciężki :?: ) nigdy nie będzie czarną aplą itp. kolorem, tylko będzie to w rastrze - będziesz widział kolor szary. Drukarz będzie klął, a Ty nie będziesz wiedział o co mu chodzi. Nawet teksty będą w rastrze a nie w pełnym czarnym kolorze. Ta wersja ma poważny błąd programowy, jeśli chodzi o przygotowywanie plików do druku. Raczej nie wierzę, aby firma Corel wypuściła jakąkolwiek poprawkę do usunięcia tego "zonka". Ja pracuję w drukarni i temat ten jest mi znany, dlatego też wszystko plikuję z poziomu Illustratora.
Dla mnie obecnie firma Corel zeszła na psy i ta wersja w moim przekonaniu nadaje się tylko do użytku domowego. Do prac przygotowujących do druku absolutnie się nie nadaje.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 22 Lipiec 2011, 10:22   

Co do czarnych apli, Jack ma rację. Jeśli bedą tylko B, to w druku nie bedzie pięknej, głębokiej czerni. Jeśli chcesz mieć piękną, czarną aplę, daj 80C, 80M, 80Y, 100C, albo podobnie, nie przekraczajac jednak 340% tzw Total Ink.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 22 Lipiec 2011, 11:38   

Jack237 napisał/a:
Nigdy nie plikuj z poziomu Corela X5, bo kolor czarny (w nazewnictwie Corela - ciężki :?: ) nigdy nie będzie czarną aplą itp. kolorem, tylko będzie to w rastrze - będziesz widział kolor szary. Drukarz będzie klął, a Ty nie będziesz wiedział o co mu chodzi. Nawet teksty będą w rastrze a nie w pełnym czarnym kolorze.

...a mozesz podeslac/wstawic na forum takiego pdf-a (lekkiego), ciekawe co tam jest w nim nie tak...

Jack237 
Początkujący

Wysłany: 25 Lipiec 2011, 13:26   

Chciałbym załączyć PDF_a, ale nie mogę go załadować.

edit:
teraz po zmniejszeniu, a właściwie tylko fragment w formacie A5.
W Corelu X5 jest przygotowane wszystko do splikowwania zgodnie ze wszelkimi prawidłami:
obrazy (mapy bitowe 300 dpi w CMYK_u) teksty czarne - C0M0Y0K100), pasery i linie cięcia:C100M100Y100K100.
Po zapisaniu do pliku .prn i przefiltrowaniu programem Distiller9 otrzymałem takiego własnie PDF_a.
Po otwarciu PDF_a w PS mam pasery w innym nasyceniu - brakuje trochę do 100%.
W drugim przykładzie dodałem pisany tekst K100.
Wszystko wykonałem analogicznie i po otwarciu w PS otrzymałem tekst czarny składajacy sie z 4 kolorów.

fragment_skladki_A5_v2.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 327 raz(y) 88.2 KB

fragment_skladki_A5.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 308 raz(y) 84.13 KB

Ostatnio zmieniony przez Jack237 25 Lipiec 2011, 13:51, w całości zmieniany 2 razy  

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 25 Lipiec 2011, 13:48   

W tym pliku fragment_skladki_A5.pdf wszystko jest w rgb, i z osadzonym profilem sRGB.
I kazdy element jest otagowany profilem icc - tak pokazuje tablica elementow w pliku pdf.
to tak na szybko widze.

Jack237 
Początkujący

Wysłany: 25 Lipiec 2011, 13:57   

Zarządzanie kolorem jest tak ustawione:

zarzadzanie_kolorem.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 310 raz(y) 330.94 KB

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 25 Lipiec 2011, 14:05   

Do profili zajrze... ale
najpierw sprobuj zrobic pdf-a z corela z tego cdr-a przez publikuj do pdf (bez destylacji)
i z presetu pdfx-1a. I wrzuc na forum.- powinno byc dobrze.
Co do problemu
Trzeba poszukac kolejno gdzie na ktorym etapie dochodzi do konwersji na rgb, czy przy drukowaniu do prna-a (moze tam jest profil zaznaczony - "v") Czy dalej na etapie konwersji z Acrobata do pdf-a.(moze byc kwestaia ustawien w Acrobacie, lub blednej interpretacji pliku prn) Bo napewno w pliku tym pdf-a jest profil sRGB wiec nie Adobe RGB czyli zupelnie co innego niz w zarzadzaniu.
Np. w tym pliku robionym bezposrednio z Corela (bez prn'a i Acrobata) - zarzadzanie kolorem.pdf profil rgb sie zgadza bo jest AdobeRGB w tym screenie osadzony.
pozdr.

Jack237 
Początkujący

Wysłany: 25 Lipiec 2011, 14:45   

Przy publikowaniu bezpośrednio do PDF_a wychodzi OK.

edit:
zrobiłem eksperyment z innym profilem: Coated FOGRA39.
Zrobiłem wszystko tak jak na początku: prn i destylacja Distillerem.
Po zaimportowaniu takiego PDF_a do PS wszystko jest OK. Teksty K100, pasery C100M100Y100K100.
Czyżby błąd był w zdefiniowanych profilach dołączonych do programu?
Wcześniej używałem profili Euroscale Coated v2 i Euroscale Uncoated v2 i nie było nigdy żadnych problemów.
Co ciekawe, ten sam wcześniejszy plik, po wyeksportowaniu do Illustratora, splikowaniu i destylowaniu wyglądał prawidłowo w przeciwieństwie do pliku z Corela.
Myślę, że błąd może być właśnie w prawidłowym wyborze profilu zarządzania kolorem.
O ile starsze profile zarządzania kolorem działały prawidłowo we wcześniejszych wersjach Corela, obecnie są problematyczne.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 25 Lipiec 2011, 15:22   

Jack237 napisał/a:
Przy publikowaniu bezpośrednio do PDF_a wychodzi OK.

Wcześniej używałem profili Euroscale Coated v2 i Euroscale Uncoated v2 i nie było nigdy żadnych problemów.

Tylko ze i Euroscala i ta Fogra to nie sa najnowsze profile i maja zbyt wysoki TIL.
Teraz jesli nie uzywa sie profili z konkretnej drukarni to najczesciej w uzyciu sa
ISO Coated v2 300% (ECI), ISO Uncoated, PSO Uncoated ISO12647 (ECI), i do gazet ISOnewspaper26_4
Jack237 napisał/a:

Co ciekawe, ten sam wcześniejszy plik, po wyeksportowaniu do Illustratora, splikowaniu i destylowaniu wyglądał prawidłowo w przeciwieństwie do pliku z Corela.

Plik prn wrzucales do AI? Bo moze on wlasnie nie ma profili. Mozna to sprawdzic jaki ten plik prn wychodzi z Corela.

Jack237 napisał/a:

Myślę, że błąd może być właśnie w prawidłowym wyborze profilu zarządzania kolorem.
O ile starsze profile zarządzania kolorem działały prawidłowo we wcześniejszych wersjach Corela, obecnie są problematyczne.

Niestety nie jestem uzytkownikiem X5 wiec moge tylko zgadywac, ale mozliwe ze tez dobrze aby dla dokumentu i w domyslnym ustawieniu kolorow uzywac tego samego profilu, w innych progrmach majac rozbieznosci miedzy profilami cmyk na wejsciu i wyjsciu mozna dostac zmienione wartosci kolorow cmyk.

Moze byc tez tak ze przy destylacji jest inny profil niz ten osadzony w pliku destylowanym.
I stad moga byc rowniez problemy.
pozdr.

Jack237 
Początkujący

Wysłany: 26 Lipiec 2011, 07:48   

Do Illustratora wrzuciłem plik Corela zapisany jako .ai

Profile obecnie mam ustawione przez program Adobe Bridge CS5 dla całego Pakietu Creative Suite.
Ten profil (FOGRA39) jest w tym pakiecie przypisany na stałe do przygotowywania prac do druku (Corel też z niego korzysta i znajduje się w zakładce zarządzania kolorami w dokumencie), dlatego nie powinno być problemów z kolorem.

Próba pokazała, że wszystko jest w porządku z takimi ustawieniami.

ustawienia_Creative_Suite.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 277 raz(y) 299.48 KB

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 26 Lipiec 2011, 08:09   

Wszystko jest w porzadku bo profil jest ten sam i w Corelu i w Adobe.

Czy w Acrobat Distiller masz ustawione pozostaw kolor bez zmian? Moze tu cos jest inaczej. I dlatego dla tego pierwszego pliku to wychodzilo nie tak jak powinno. Mozna tez zrobic probe zmienic profil na inny w Adobe i w Corelu niz ta Fogra ale tak aby profil byl jednakowy w obu progr. i to sprawdzic. Bo nie zawsze uzywa sie Fogry Coated.

Jack237 napisał/a:

Próba pokazała, że wszystko jest w porządku z takimi ustawieniami.

a to najwazniejsze :-)

Jack237 
Początkujący

Wysłany: 26 Lipiec 2011, 09:34   

Tak, w Distillerze ustawione mam: pozostaw kolor bez zmian

Distiller_ustawienia.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 324 raz(y) 167.89 KB

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 26 Lipiec 2011, 09:54   

Dobrze ze publikuj do pdf dziala ok i te ustawienia z ta fogra.

Jednak moze warto znalezc powod dla ktorego i gdzie na ktorym etapie dochodzi do tej konwersji na rgb, i otagowania tego profilami sRGB. Bo to tu miesza w tym pierwszym pliku.
Jak jeszcze chcesz szukac powodu to mozesz wstawic na forum lub wrzucic gdzies (np. na sendsapace jesli plik jest zbyt duzy) plik prn a jesze lepiej ps zamiast prn-a (ten z ktorego wychodzi zly pdf) to moge go obejrzec... ale czy cos sie znajdzie w nim to nie wiadomo. Interpreter ps powinien rozebrac ten plik na czesci i moze cos pokaze co naprowadzi na rozwiazanie. O ile to z nim jest cos nie tak.
pozdr.

Odpowiedz do tematu