Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z kolorami
Autor Wiadomość
transnonain 
Początkujący

Wysłany: 16 Lipiec 2011, 00:14   Problem z kolorami

Mam pytanie, bo czytam i zupełnie nie łapię, właśnie przemierzam kurs corela, i chcę w te wakacje mieć to w paluszku. Przepraszam, jeśli to było.

Chodzi mi o kolory, a dokładniej wszystko, co związane z modelami RGB, CMYK, HSB, CIE lab (to miałam w kursie) - powiedzmy, że łapię na czym ogólnie polegają, ale co w końcu do czego stosować, co to za różnica, że użyję to, albo to, jak to się dzieje, że na druku kolor jest łapany poprawnie? I tu pojawiło mi się coś takiego jak system zarządzania kolorami CMS, potem profile kolorów ICC... Nie pogardziłabym, gdyby ktoś odpowiedział bardziej wylewnie, ale normalnym do przyjęcia językiem.

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 16 Lipiec 2011, 06:48   

transnonain napisał/a:
i chcę w te wakacje mieć to w paluszku.
gratuluje marzeń.
A co do pytania:
http://corel.wodip.opole....opic.php?t=4686
przeczytaj, przemyśl, prześpij się i zadaj pytania

Cysorz 

Wysłany: 16 Lipiec 2011, 23:17   

CMYK -> generalnie druk - przede wszystkim offset, druk cyfrowy, flexo, sito - wszystko to, co może wydrukować np. zdjęcie (nawet najprostsze drukarki atramentowe drukują w CMYK).
RGB -> TYLKO na ekran, głównie strony www
Resztę (poza Pantone, nie piszę o HSB i LAB) można sobie podarować, są to kody kolorów wykorzystywane w wyjątkowych przypadkach - np. dobranie koloru folii samoprzylepnej przy oklejaniu samochodów czy też farb do malowania wnętrz. Szczegóły zresztą doczytasz w Google.

Oczywiście w baaaaardzo dużym uproszczeniu, ale dopóki nie opanujesz kolorystyki CMYK i RGB nie ma sensu tłumaczenie co i jak...

chezare 

Wysłany: 17 Lipiec 2011, 07:30   

Trochę się Malutki za bardzo rozpędziłeś :-) Drukarki atramentowe, nawet jak na atramentach jest napisane Cyan, Magenta itd. nie drukują w CMYK, bo to inne kolory niż te stosowane np. w offsecie. Pomijam taki drobiazg jak to, że czasami tych kałamarzy jest np. 8. Tak samo drukarki w fotolabach nie mają nic wspólnego z CMYKiem :-) .
Tak naprawdę domowe drukarki są tak skonstruowane i tak mają pisane sterowniki żeby drukować z rgb.
Transnonain, tego że ktoś zamierza mieć po paru godzinach nauki Corela w małym paluszku jeszcze nikt na forum nie napisał :-) . Ci co go używają od lat są tak samo przez program zadziwiani jak ci co go uruchamiają pierwszy raz. No może trochę rzadziej :-)
Pozdrawiam Wszystkich.

Cysorz 

Wysłany: 17 Lipiec 2011, 09:59   

A nie zauważyłeś chezare że napisałem "w baaaaardzo dużym uproszczeniu" :-P
To uproszczenie to np. to, że aby uzyskać czerwony potrzebny jest żółty i purpurowy. Sam mam atramentówkę, która drukuje z 6 kolorów, ale jak uproszczenie to uproszczenie...

chezare 

Wysłany: 17 Lipiec 2011, 11:19   

Malutki, to nie jest atak na Twoją osobę tylko sprostowanie informacji które podałeś, a które delikatnie mówiąc mijają się z prawdą. Przy okazji, technologie druku które korzystają z cmyk są dosyć ubogie w możliwości. Dobra atramentowa drukarka ma znacznie większe możliwości odwzorowania i szczegółów a przede wszystkim kolorów, ale nie muszę Cię o tym przekonywać, bo oczywiście to wiesz.
Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu