Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Dlaczego ten sam monitor wyświetla inaczej kolory?
Autor Wiadomość
Bajkonoor
Początkujący

Wysłany: 29 Lipiec 2011, 11:26   Dlaczego ten sam monitor wyświetla inaczej kolory?

Witam,
bardzo proszę o podpowiedź, bo podejrzewam opętanie - swoje lub maszyny:
- używam corela 12, tego samego od kilku lat,
- mam ten sam monitor, którego ustawień nie zmianiałam,
- w czasie pracy wyświetlają mi się "inne" kolory w pasku kolorów i kolory obiektów niż te, które powinny być, to znaczy: np. mój kolor firmowy, nazwijmy go "średnioniebieski", którego używam we wszystkich projektach (C: 100, M: 46, Y: 0, K: 0), którego barwa na ekranie jest mi dobrze znana, teraz jest wyświetlany jako trudny dla oka "wściekły szafir". Sprawdzenie próbnikem potwierdza, że to naprawdę (C: 100, M: 46, Y: 0, K: 0). Otwarcie starszych plików wektorowych przynosi tą samą straszną zmianę. Przeszukałam pliki przygotowane do akceptacji jako mapy bitowe, i tam "mój" kolor pozostaje niezmieniony - po zaciągnięciu na obszar roboczy gołym okiem widać różnicę (dla Corela ten kolor to jest teraz C: 65, M: 27, Y: 0, K: 35). Przejrzałam poruszane na forum tematy i sprawdziłam dokładnie ustawienia kolorów w pasku narzędzi, jenak mimo że "na oko" wszystko się tam zgadza, to jednak w pasku kolorów wyświetlaja sie barwy znacznie jaskrawsze niż powinny być. Gdyby się sypał monitor, to wszędzie, i nie mogłabym nawet tych map bitowych obejrzeć...

Poniżej wstawiam kawałek z kolorami.

Bardzo proszę o pomoc.

dwa.jpg
Jeżeli dla reszty świata te kolory są takie same, to idę się pochlastać...
Pobierz Plik ściągnięto 313 raz(y) 2.95 KB

ABu 
Doradca

Wysłany: 29 Lipiec 2011, 14:18   

Sprawdź "Narzędzia"->"Zarządzanie kolorami". Jak na moje oko to właśnie tam tkwi przyczyna.

Obszerniejszy wątek tutaj:
http://corel.wodip.opole....dzanie+kolorami

chezare 

Wysłany: 29 Lipiec 2011, 14:33   

Jeżeli próbnik mówi, że obie barwy są takie same, to znaczy że tak jest i możesz powoli zacząć szukać egzorcysty, ewentualnie skorzystać z rady ABu, który z całą pewnością ma rację. Tak całkiem poważnie, to nie wiem jak do tej pory działałaś nie wiedząc o zarządzaniu kolorami, na nieskalibrowanym monitorze itd. Jak wszystko już poustawiasz tak jak być powinno to dalej nie będziesz wiedziała czy twój monitor prawidłowo wyświetla kolory.

Cysorz 

Wysłany: 29 Lipiec 2011, 15:44   

Wejdź w "Preferencje" i wyciągnij gdzieś sobie to co zaznaczone poniżej:

chezare 

Wysłany: 30 Lipiec 2011, 09:48   

Malutki, trzeba jeszcze tylko dodać, że to nie ma nic wspólnego z kalibracją kolorów bo koleżanka gotowa pomyśleć, że sobie kliknie i po kłopocie :-)

Cysorz 

Wysłany: 30 Lipiec 2011, 10:31   

No nie ma nic wspólnego, ale rzeczywiście jak sobie kliknie to kłopot zniknie :mrgreen:

Bajkonoor
Początkujący

Wysłany: 1 Sierpień 2011, 07:42   

Bardzo dziękuję ABu, że uratował moje niedouczone 4 litery. Przywrócenie sensownej kolorystyki "jednym tylko kliknięciem" tak mnie uszczęśliwiło w ten paskudny deszczowaty poniedziałek, że wielkodusznie nie wezmę sobie do serca innych, troszkę uszczypliwych wypowiedzi.

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
Wysłany: 2 Sierpień 2011, 07:08   

A jak działa ta kalibracja kolorów?

Odpowiedz do tematu