|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Dlaczego ten sam monitor wyświetla inaczej kolory? |
| Autor |
Wiadomość |
Bajkonoor
Początkujący

|
Wysłany: 29 Lipiec 2011, 11:26 Dlaczego ten sam monitor wyświetla inaczej kolory?
|
|
|
Witam,
bardzo proszę o podpowiedź, bo podejrzewam opętanie - swoje lub maszyny:
- używam corela 12, tego samego od kilku lat,
- mam ten sam monitor, którego ustawień nie zmianiałam,
- w czasie pracy wyświetlają mi się "inne" kolory w pasku kolorów i kolory obiektów niż te, które powinny być, to znaczy: np. mój kolor firmowy, nazwijmy go "średnioniebieski", którego używam we wszystkich projektach (C: 100, M: 46, Y: 0, K: 0), którego barwa na ekranie jest mi dobrze znana, teraz jest wyświetlany jako trudny dla oka "wściekły szafir". Sprawdzenie próbnikem potwierdza, że to naprawdę (C: 100, M: 46, Y: 0, K: 0). Otwarcie starszych plików wektorowych przynosi tą samą straszną zmianę. Przeszukałam pliki przygotowane do akceptacji jako mapy bitowe, i tam "mój" kolor pozostaje niezmieniony - po zaciągnięciu na obszar roboczy gołym okiem widać różnicę (dla Corela ten kolor to jest teraz C: 65, M: 27, Y: 0, K: 35). Przejrzałam poruszane na forum tematy i sprawdziłam dokładnie ustawienia kolorów w pasku narzędzi, jenak mimo że "na oko" wszystko się tam zgadza, to jednak w pasku kolorów wyświetlaja sie barwy znacznie jaskrawsze niż powinny być. Gdyby się sypał monitor, to wszędzie, i nie mogłabym nawet tych map bitowych obejrzeć...
Poniżej wstawiam kawałek z kolorami.
Bardzo proszę o pomoc.
dwa.jpg Jeżeli dla reszty świata te kolory są takie same, to idę się pochlastać... |
Pobierz Plik ściągnięto 313 raz(y) 2.95 KB |
|
|
|
|
 |
ABu
Doradca

Pomógł: 12 razy Wiek: 46 Dołączył: 02 Paź 2007 Posty: 122 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
|
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 29 Lipiec 2011, 14:33
|
|
|
| Jeżeli próbnik mówi, że obie barwy są takie same, to znaczy że tak jest i możesz powoli zacząć szukać egzorcysty, ewentualnie skorzystać z rady ABu, który z całą pewnością ma rację. Tak całkiem poważnie, to nie wiem jak do tej pory działałaś nie wiedząc o zarządzaniu kolorami, na nieskalibrowanym monitorze itd. Jak wszystko już poustawiasz tak jak być powinno to dalej nie będziesz wiedziała czy twój monitor prawidłowo wyświetla kolory. |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 29 Lipiec 2011, 15:44
|
|
|
Wejdź w "Preferencje" i wyciągnij gdzieś sobie to co zaznaczone poniżej:
 |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 30 Lipiec 2011, 09:48
|
|
|
Malutki, trzeba jeszcze tylko dodać, że to nie ma nic wspólnego z kalibracją kolorów bo koleżanka gotowa pomyśleć, że sobie kliknie i po kłopocie |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 30 Lipiec 2011, 10:31
|
|
|
No nie ma nic wspólnego, ale rzeczywiście jak sobie kliknie to kłopot zniknie |
|
|
|
 |
Bajkonoor
Początkujący

|
Wysłany: 1 Sierpień 2011, 07:42
|
|
|
| Bardzo dziękuję ABu, że uratował moje niedouczone 4 litery. Przywrócenie sensownej kolorystyki "jednym tylko kliknięciem" tak mnie uszczęśliwiło w ten paskudny deszczowaty poniedziałek, że wielkodusznie nie wezmę sobie do serca innych, troszkę uszczypliwych wypowiedzi. |
|
|
|
 |
F-Głowy
Ekspert "Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
|
Wysłany: 2 Sierpień 2011, 07:08
|
|
|
| A jak działa ta kalibracja kolorów? |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.11 sekundy. Zapytań do SQL: 11 |
|
|