Kod paskowy w CorelDRAW |
Autor |
Wiadomość |
roland
Wersja CorelDRAW: X6
Pomógł: 58 razy Wiek: 58 Dołączył: 15 Mar 2006 Posty: 607 Skąd: Opole
|
Wysłany: 15 Marzec 2006, 13:48 Kod paskowy w CorelDRAW
|
|
|
Pytanie:
Jak w corelu stworzyć kod paskowy??
Odpowiedź:
W menu 'Edycja' masz "Wstaw kod paskowy"...
Tak, fajnie, ale jak zainstalowac ta opcje? Mam corela 11 i nie mam mozliwosci nawet podswietenia tej opcji. (jest na szaro zamiast na czarno i nie moge jej kliknac). Jak zrobic, zebym mogl w ogole do niej wejsc?
1) Proszę włożyć płytę instalacyjną Corela i wybrać instalację niestandardową i klikając prawym klawiszem odznacz wszystko.
2) Następnie rozklikaj Narzędzia dodatkowe zaznacz Kreator kodów paskowych (Corel BarCode).
3) Po zakończeniu instalacji opcja wstaw kod będzie już dostępna i gotowa do użycia
Podany przykład dla wersji 9PL. |
|
|
|
|
karina
Początkujący
|
Wysłany: 17 Sierpień 2011, 21:51
|
|
|
Witam,
bardzo proszę o podpowiedz jak mogę przyspieszyć sobie pracę.
Mam corela X5, i wiem jak wygenerować kod paskowy, natomiast muszę ich wygenerować 50 000 szt i nie chcę wpisywać każdego ręczeni bo zajmie mi to trzy lata
Pytanie czy jest jakiś sposób aby wykonaę kody code 128 seryjnie, aby program sam pobrał numery z pliku typu xls lub txt i wygenerował kody.
z góry bardzo dziękuję za każdą podpowiedź. |
|
|
|
|
wawel
Ekspert wawel
Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 17 Sierpień 2011, 22:07
|
|
|
karina napisał/a: |
Pytanie czy jest jakiś sposób aby wykonaę kody code 128 seryjnie, aby program sam pobrał numery z pliku typu xls lub txt i wygenerował kody.
|
mozna sprobowac uzyc makra, zobacz tu:
http://macromonster.com/i...scr&id_desc=144
lub wydruku seryjnego, plus czcionki ktora jest kodem paskowym. |
|
|
|
|
karina
Początkujący
|
Wysłany: 17 Sierpień 2011, 22:23
|
|
|
dzięki za odpowiedź,
wydruk seryjny i czcionka z kodem nie wchodzi w grę,
już próbowałam i wówczas kod nie jest czytany przez czytnik
zobacze te makra, ale z tego co widziałam to jest jakiś płatny dodatek, a ja nie chciałabym kupić czegoś co może się okazać nieprzydatne lub nie będzie spełniać swojej roli.
A sama nie umiem napisać takiego makra.
pozdrawiam |
|
|
|
|
wawel
Ekspert wawel
Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 17 Sierpień 2011, 22:30
|
|
|
karina napisał/a: | dzięki za odpowiedź,
wydruk seryjny i czcionka z kodem nie wchodzi w grę,
już próbowałam i wówczas kod nie jest czytany przez czytnik
|
To jestem zaskoczony bo tworcy takich czcionek reklamuja je jako wlasnie prosty sposob na wygenerowanie poprawnego kodu z programu ktory np. nie posiada takiej mozliwosci.
karina napisał/a: |
zobacze te makra, ale z tego co widziałam to jest jakiś płatny dodatek, a ja nie chciałabym kupić czegoś co może się okazać nieprzydatne lub nie będzie spełniać swojej roli.
A sama nie umiem napisać takiego makra.
pozdrawiam |
Napisanie takiego makra to nie jest proste zadanie, czesto sa dostepne wersje demo tych makr mozna przetestowac, na tym forum sa tez przynajmniej 3 osoby ktore pisza makra ale jesli juz cos takiego zrobia to raczej nie free - niestety, ale zawsze mozna ich zapytac.
pozdr. |
|
|
|
|
chezare
Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 17 Sierpień 2011, 22:48
|
|
|
Kody kreskowe to jest jedna z tych rzeczy, które Corel niby umie robić, tyle tylko że w sposób, który się do niczego nie przydaje. Ja na Twoim miejscu zamiast szukać makr skorzystałbym np. z Avery DesignPro. Jeśli to jest jakiś standardowy format papieru.
Bo z tego co się orientuję to w nowych wersjach tego programu nie można już definiować własnych formatów (ja gdzieś mam DesignPro 2000, który był dołączany do papierów samoprzylepnych Avery i ten pozwalał definiować własne wymiary kartki). Program jest dziecinnie prosty w obsłudze, pozwala wstawiać obrazki i bez problemu czyta dane z praktycznie każdej bazy danych. Kody kreskowe generuje z całą pewnością znacznie szybciej niż Corel, i z całą pewnością przeczyta je każdy czytnik. Gdybyś się zdecydowała na takie rozwiązanie, to służę pomocą.
https://www.dobreprogramy...dows,11693.html |
Ostatnio zmieniony przez restauro 9 Marzec 2018, 09:53, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
karina
Początkujący
|
Wysłany: 17 Sierpień 2011, 22:49
|
|
|
ok, w takim razie zadaję pytanie do tych osób na tym forum które potrafia takie makra napisać:
pomocy please....
powiedzcie czy jesteście w stanie mi pomóc w napisaniu takiego makra i jaki to koszt.
muszę wygenerować te kody do piątku, a robiąc to pojedynczo to skończę w piątek ale za rok o tej porze.
Szukałam już w google, pomocach corela, innych forach i wszędzie są informacje o tym jak wygenerowac jeden kod, ale nigdzie nie ma informacji jak to zrobić seryjnie.
pozdro. |
|
|
|
|
karina
Początkujący
|
Wysłany: 17 Sierpień 2011, 22:54
|
|
|
drogi Chezare, zdecyduję się na każde rozwiązanie które uwolni mnie od ręcznego pisania tych 55000 kodów.
Ja muszę je zmieścić na etykiecie o wymiarach 38x21mm.
ściągam ten programik który polecasz i próbuję, trzymajcie kciuki, jak się uda to dam znać, a jka się nie uda to na pewno dam znać.
|
|
|
|
|
chezare
|
Wysłany: 17 Sierpień 2011, 22:59
|
|
|
To się na pewno uda, bo nie ma innej opcji ja tego programu używałem setki razy. Uważam, że nie ma sensu szarpać się z Corelem jak są gotowe inne wygodne rozwiązania, które z konkretnym zadaniem radzą sobie bez problemu. Corel nie jest do wszystkiego |
|
|
|
|
karina
Początkujący
|
Wysłany: 17 Sierpień 2011, 23:03
|
|
|
wygląda fajnie,
znalazłam nawet etykietę w formacie który jest mi potrzebny,
problem jest tylko taki że po wpisaniu kodu nie mieści się on na etykiecie i nie mogę go przeskalować.
Jest gdzieś jakaś opcja ustawień szcegółowych wielkości kodu? i czy może odrazu umieszczeć pod kodem liczby.
chodzi o kod code 128 i pierwszy kod ma się zaczynać od 758700000000001 a potem kolejne numery. |
|
|
|
|
chezare
|
Wysłany: 17 Sierpień 2011, 23:07
|
|
|
Oczywiście że można go skalować, może być dowolnych rozmiarów, może być dowolnego typu, może mieć liczbę pod kodem, generalnie wszystko może Jak go zaznaczysz to ma taką szarą ramkę, trzeba kliknąć na niej prawym klawiszem i wybrać właściwości. |
|
|
|
|
chezare
|
Wysłany: 17 Sierpień 2011, 23:56
|
|
|
W pdfie znajdziesz informacje. |
|
|
|
|
wlodar81
Początkujący
|
Wysłany: 15 Październik 2011, 17:14
|
|
|
Witam. Jak stworzyc kod kreskowy do odpowiadającej mu nazwy czy jest w corelu X4 jakas opcja w ktorej wpisuje sie nazwe i ona zmienia sie w kod kreskowy?? klikam w gornym pasku edycja, wstaw kod paskowy i pozniej wyskakuje okno w tz kreator kodow paskowych ale tam tego nie
Proszę o pomoc |
|
|
|
|
chezare
|
Wysłany: 16 Październik 2011, 02:28
|
|
|
Kod kreskowy to najczęściej liczba, mogą też być litery zakodowana w paskach.
Tak naprawdę nie niesie w sobie żadnej istotnej informacji. Dopiero powiązany z bazą danych może coś powiedzieć o produkcie, który opisuje. Przydzielaniem tych numerów zajmują się stosowne instytucje. Jeśli myślisz, że przepisując ciąg cyfr spod kodu dowiesz się czegoś o produkcie z którego go przepisałeś, to poza krajem w którym został wyprodukowany nic się nie dowiesz.
Klikasz dobrze, choć Corel to ostatni program, którego użyłbym do generowania kodów paskowych. |
|
|
|
|
wlodar81
Początkujący
|
Wysłany: 16 Październik 2011, 17:22
|
|
|
Dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam |
|
|
|
|
Reinvented
Początkujący
|
Wysłany: 29 Listopad 2011, 13:27
|
|
|
Przydatny poradnik, mimo to że Narzędzie do wstawiania kodów paskowych, powinno instalować się opcjonalnie przy każdej instalacji Corel'a . Na 3 przypadki z 4 . Tak właśnie było, nie wiem czy to wina Windows'a bo na każdym stanowisku instalowałem nową licencjonowaną wersję, z innym systemem operacyjnym. |
|
|
|
|
maro1969
Początkujący
|
Wysłany: 8 Marzec 2018, 21:02
|
|
|
Proszę o pomoc. Mam Coerl Draw 2017 i chce wstawić kod kreskowy. Ale w chwili wykonywania tej czynności wyskakuje mi "Błąd tworzenia obiektu. Upewnij się, że obiekt jest uwzględniony w rejestrze systemowym". Ktoś może mi podpowiedzieć jak z tego wybrnąć? |
|
|
|
|
restauro
Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 574 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7680 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 8 Marzec 2018, 21:36
|
|
|
Zajrzyj do C: \ Program Files \ Corel \ Corel Graphics Suite 17 \ Programs \ dla pliku o nazwie BarCode.exe. Jeśli tego nie ma, będziesz musiał zainstalować z dysku DVD , kiedy pojawi się menu i dokonać modyfikacji, aby go dodać.
Jeśli istnieje kod BarCode.exe, gdy znajdujesz się w menu instalacji / naprawy z dysku DVD, wybierz opcję "Napraw". |
|
|
|
|
restauro
Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 574 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7680 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 9 Marzec 2018, 08:41
|
|
|