|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Konwersja RGB / CMYK |
| Autor |
Wiadomość |
kunda15
Początkujący poczatkujacy

|
Wysłany: 20 Wrzesień 2011, 07:53
|
|
|
witam,
tworze katalog produktów, importuje zdjecia z corelphoto do coreldraw. potem przeksztalcam te zdjecia w mapy bitowe na kolor cmyk zeby przygotowac ten katalog do druku w drukarni. zgjecia ktore są w jasnych kolorach calkowicie zmieniaja kolor na jakis taki niebieski. czy to normalne czy ja robie cos nie tak ? sporo czytalam na roznych forach o przygotowywaniu do druku ale szczerze juz mi sie to wszystko pomieszalo, prosze o pomoc |
|
|
|
 |
miszcz301
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: 9
Pomógł: 47 razy Wiek: 39 Dołączył: 14 Kwi 2010 Posty: 457 Skąd: gorzów
|
|
|
|
 |
drozd
Znawca

|
Wysłany: 20 Wrzesień 2011, 09:27
|
|
|
No dobra, a co zrobić jak przyślą zdjęcie, albo pdf-a RGB (i dajmy na to nie mogą w CMYK-u) np. z wyborczą ulotką (temat ostatnio na czasie), który zawiera wiadomo - loga, jakąś fotę i CZARNY tekst????? Po przerzuceniu do CMYK-a czarny zrobi mi się 4-kolorowy i już widzę pana Mietka z drukarni, jak mnie pozdrawia Jak sobie z tym poradzić? Po przerzuceniu do CMYK-a osobiście chodzi mi po głowie tylko ,,zamiana kolorów'' z czarnego w 100 proc. CMYK. Jest jakiś inny sposób?
PS. żeby było ,,łatwiej'' ten pdf często jest zrobiony ze zdjęcia (a więc nie mogę sobie skopiować tekstu i potem go wkleić jako 100 proc. CMYK w projekcie). |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 20 Wrzesień 2011, 09:37
|
|
|
| drozd napisał/a: | No dobra, a co zrobić jak przyślą zdjęcie, albo pdf-a RGB (i dajmy na to nie mogą w CMYK-u) np. z wyborczą ulotką (temat ostatnio na czasie), który zawiera wiadomo - loga, jakąś fotę i CZARNY tekst????? Po przerzuceniu do CMYK-a czarny zrobi mi się 4-kolorowy i już widzę pana Mietka z drukarni, jak mnie pozdrawia Jak sobie z tym poradzić? PO przerzuceniu do CMYK-a osobiście chodzi mi po głowie tylko ,,zamiana kolorów'' z czarnego w 100 proc. CMYK. Jest jakiś inny sposób?
PS. żeby było łatwiej ten pdf często jest zrobiony ze zdjęcia (a więc nie mogę sobie skopiować tekstu i potem go wkleić jako 100 proc. CMYK w projekcie). |
Oczywiscie mozna sobie poradzic jesli to nie jest pdf gdzie teksty sa bitmapami - programy typu Acrobat Pro, Pit Stop, Callas pdfToolbox, PuzzleFlow sa pomocne. Programy te moga konwertowac takiego pdf-a rgb do cmykowego w oparciu o profile, ktore mozna uzyc dla konkretnych elementow, zdjec, tekstow, wektorow itd. Moga rowniez zdjac nafarbienie, wymusic overprint, czy zamienic rozbity czarny na kanaly na czarny tylko K.
Jesli w pdf-ie jest bimapa, a w niej teksty rgb (czarny) to np. plugin separate+ do gimpa potrafi tak przekonwertowac zdjecie rgb do cmyk, aby zamienic czarny rgb na czarny cmyk - CMY=0, K=100, potrafi tez zadac overprint dla czerni. Bodaj tez corel X5 ma taka mozliwosc pamietam ze byl taki watek tu na forum. Mozna bylo zaznaczyc aby czarny byl tylko w jednym kanale. Sa tez inne sposoby, ale te moze wystarcza.
Tu jest link opisujacy te wtyczke separate+ za w/w funkcje odpowiada Preserve pure black i Overprint pure black.
link:
http://cue.yellowmagic.in...dialogs.en.html
| drozd napisał/a: | | Jak sobie z tym poradzić? |
Optymalne rozwiazanie to odeslac do autora z informacja ze plik nie spelnia kryteriow z lista rzeczy do poprawienia. Czesto to pomaga i na przyszlosc grafik nie przysle podobnie zrobionych mat.
pozdr. |
|
|
|
 |
drozd
Znawca

|
Wysłany: 20 Wrzesień 2011, 18:06
|
|
|
| wawel napisał/a: |
Optymalne rozwiazanie to odeslac do autora z informacja ze plik nie spelnia kryteriow z lista rzeczy do poprawienia. Czesto to pomaga i na przyszlosc grafik nie przysle podobnie zrobionych mat.
|
hehehe, weź szybko wytłumacz w e-mailu, albo przez telefon asystentowi kandydata na posła czym się różni ,,normalny'' czarny RGB od C0 M0 Y0 K100. Normalnie kosmos Ale dzięki za wcześniejsze info o pluginach do gimpa. Jak nie będzie wyjścia - będę się ratował. |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 20 Wrzesień 2011, 20:57
|
|
|
| Jest jeszcze corelowskie "Znajdź i zamień" - można naprawdę w kilka/naście sekund zamienić właściwości obiektów, szczególnie wtedy gdy takowych jest mnóstwo. Polecam, bo to bardzo dobre narzędzie! |
|
|
|
 |
drozd
Znawca

|
Wysłany: 21 Wrzesień 2011, 05:52
|
|
|
| ,,znajdź i zamień'' - o tym nie pomyślałem, sprawdzę. Próbowałem za to ,,zamień kolory'', ale sprawa nie była prosta... (bo se kurna chata wymyślili w tym RGB małe literki; wypełnienie czarne, a kontur zielonkawo-czarnawy; chyba ciut za małe te literkowe obiekty były i nie zamieniało tak łatwo; tak wiem - mogłem ten kontur też zamienić na CMYK-ową czerń, ale problem w tym, że kolor kontury wykorzystano również w innych, dość dużych partiach plakatu i zmieniał mi się plakat; dobrze, że wybory nie są co miesiąc). |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 21 Wrzesień 2011, 06:06
|
|
|
Malutki, to świetne narzędzie nie zawsze jest takie świetne
Dostałem grafikę do wydrukowania, kilkaset metrów kwadratowych banerów na jutro.
Pan Piotr z drukarni powiedział, że jak dostanie pliki jutro do 10 to zdąży. Pliki z AutoCada. Teoretycznie Corel potrafi je otworzyć, okazało się, że tylko teoretycznie. Przyszedł mi do głowy pomysł Wawela, ale szybko z niego zrezygnowałem, bo raz, że czas uciekał, a po drugie pliki przywędrowały z Mediolanu. Ściągnąłem triala AutoCada, otworzył wszystko bez żadnych problemów. Niestety moje umiejętności obsługi tego wynalazku skończyły się na otwarciu pliku. Czas uciekał. Udało mi się z tego wszystkiego zrobić pdfa, który bez problemów otworzył się w Corelu. Okazało się niestety, że część obiektów jest w RGB. Gdybym umiał obsługiwać AC to pewnie dał bym sobie z tym radę, ale nie umiem, a czasu na naukę nie było. Do 10 rano następnego dnia zostało jeszcze parę godzin. Znajdź i zamień wielokrotnie używałem, uruchomiłem procedurę i przez dłuższą chwilę przyglądałem się jak Corel skacze po kolejnych obiektach zamieniając wypełnienia z RGB na CMYK. Pomyślałem, że szybciej by mu poszło jak by zamieniał nie koniecznie od razu odświeżając ekran? Wyglądało, że to wszystko trochę potrwa. Przerwałem działanie procedury i wyłączyłem odświeżanie ekranu. Uruchomiłem zamianę od nowa, nic się nie zmieniło, dalej widziałem co robi Corel, była 9 wieczorem. Ustawiłem budzik na 4 rano i poszedłem spać. Trochę się zdziwiłem jak o 4 rano zobaczyłem, że Corel dalej pracuje. Plików było kilka, a zostawały przecież jeszcze kontury w RGB. Zatrzymałem zamianę. Spakowałem kilkaset MB danych i wysłałem do pana Piotra na serwer, pomyślałem, że nie ma co narażać organizmu na uszkodzenia i wieźć materiały do drukarni osobiście, choć to tylko parę metrów Żeby nie wyjść na idiotę, który wysyła do druku materiały w RGB napisałem też, że wiem w jakim stanie są projekty i żeby nie stresować pana Piotra, bo to sympatyczny człowiek jest, dopisałem, że wszystko mi jedno jakie będą kolory na wydrukach. Na szczęście to były jakieś schematy fabryki, a nie fotografie nowej kolekcji mody z Mediolanu Pan Piotr dał sobie z tym jakoś radę i wszyscy byli zadowoleni.
Ja wzbogaciłem się o wiedzę, że niektóre świetne narzędzia Corela, nie zawsze są takie świetne |
|
|
|
 |
Martha
Praktyk

Pomogła: 7 razy Dołączyła: 13 Paź 2011 Posty: 92 Skąd: Pomorze
|
Wysłany: 13 Październik 2011, 09:51
|
|
|
Podepnę się pod temat.
Jestem początkującą Corelowiczką i wciąż się uczę.
Drukarnia życzyła sobie wszystko w CMYK więc u Was przeczytałam jak zamienić RGB na CMYK.
Miałam obiekty .wmf potrzebne mi do wizytówki oczywiście w kolorach RGB. Zamieniając je poprzez: Edycja -> znajdź i zamień -> zamień obiekty -> zmień modele lub palety kolorów, oczywiście x2 (najpierw wypełnienie a potem kontury) większość kolorów się zamieniła ale jadąc pipetą na powiększonym obiekcie zauważyłam, że na konturze każdej krzywej pozostał kolor w RGB.
Dlaczego nie zamieniły się wszystkie kolory? Czy widać to będzie po wydruku? Jak zobaczyć realny kolor w CMYK?
Dołączam plik do wglądu.
RGB-CMYK.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 329 raz(y) 30.62 KB |
|
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 13 Październik 2011, 12:37
|
|
|
| Nie musisz niczego zmieniać "ręcznie" - podczas zapisywania do *.pdf wystarczy, że zaznaczysz w opcjach konwersję na CMYK. |
|
|
|
 |
Martha
Praktyk

|
Wysłany: 13 Październik 2011, 12:43
|
|
|
| A jeśli drukarnia woli w .cdr? |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

|
Wysłany: 13 Październik 2011, 12:59
|
|
|
Projektant nie ma obowiazku uzywac corela i w zwiazku z tym oddawac mat. w cdr.
Drukarnia jesli nie ma jakiejs wyraznej potrzeby, powinna uzywac plikow zamknietych np: pdf, eps, ps czasem tiff (zalezy do czego).
Ale jesli juz musi byc cdr to takiego pdf-a mozna otworzyc w corelu i zapisac jako cdr
Moze to zrobic tez drukarnia.
ps
warto przy tych przeksztalceniach obejrzec luki - sa zlozone z wielu prostych ("zasluga" formatu wmf) i czern aby nie byla zlozona z 4 kolorow i o takich wysokich wartosciach proc. |
|
|
|
 |
Martha
Praktyk

|
Wysłany: 14 Październik 2011, 11:26
|
|
|
Dobry sposób z tym pdf-em.
W innym projekcie miałam mapę bitową (zdjęcie) i poprzez zamień obiekty nie chciało mi się zamienić z RGB na CMYK. Zapisałam najpierw jako pdf z ustawieniem konwersji na CMYK, potem otworzyłam projekt pdf w Corelu i wszystkie kolory mam w CMYK :) Zapisałam jako .cdr.
Nie straciłam na jakości takim przechodzeniem? |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

|
Wysłany: 14 Październik 2011, 11:51
|
|
|
| Martha napisał/a: |
Nie straciłam na jakości takim przechodzeniem? |
To zalezy od ustawien - na wyjsciu do pdf-a masz np. rodzaj kompresji (stratnej, bezstratnej) lub obnizenie rodzielczosci bitmap, jesli tego pilnujesz to powinno byc ok.
Sposob z pdf-em nie jest jednak remedium na wszystko, bo pdf byl pomyslany jako format zamkniety, i jego edytowanie nie bylo mozliwe z czasem powstawalo coraz wiecej narzedzi ktore moga w rozny sposob ingerowac w jego zawartosc (zmiany standardow pdf-a, kolorow, wydzielanie stron, az po pelna, czy prawie pelna edycje), i np. Corel potrafi rozsypac przy otwieraniu wyjustowane teksty. (w pierwotnym pdfie z corela jest ok) Problemem moga byc przezroczystosci ktore corel sam przy okreslonych ustawieniach splaszcza z tlem, siatki mesh, gradienty itd. Ale dla takiej prostej grafiki jak ta z watku to wszystko powinno byc ok.
pozdr. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.14 sekundy. Zapytań do SQL: 11 |
|
|