Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
cięcie laserem
Autor Wiadomość
michw
[Usunięty]

Wysłany: 27 Maj 2010, 10:59   cięcie laserem

Witam...
Kieruje moje zapytanie do szanownych kolegów i koleżanek wyznających się na cięciu laserowym..:)
Problem polega na tym że projekt który jest w cdr - dajmy na to serce po wycięciu - łuki składają się z krótkich odcinków, a nie z jednej lini biegnącej po łuku? Według sprzedawcy lasera - projekt został źle przygotowany. Jednak ten sam projekt wycinany na ploterze z folii wygląda normalnie. Łuk jest łukiem, a nie prostymi odcinkami tworzącymi łuk? I o co chodzi? Może ktoś mi coś mądrego poradzi?

lechnik
Doradca

Wysłany: 27 Maj 2010, 11:14   

w programie do ciecia masz opcje "wygładzania" zaokrogleń wyztarczy ją zaznaczyś i po kłopocie

dekored 
Praktyk

Wysłany: 28 Maj 2010, 13:52   

a w corelu nie mógł zrobić?

JarekDRAW 

Wysłany: 29 Maj 2010, 21:29   

michw napisał/a:
Problem polega na tym że projekt który jest w cdr - dajmy na to serce po wycięciu - łuki składają się z krótkich odcinków, a nie z jednej lini biegnącej po łuku?

Troszeczkę się znam na cięciu laserem bo go mam. Do jakiego pliku exportujesz plik do cięcia? Wygląda mi na dwg.

Pozdrawiam

michw
[Usunięty]

Wysłany: 30 Maj 2010, 08:56   

Witam...
Właściwie to nie dla mnie... Znajomy zaopatrzył się w laser i się uczy :)) Z tego co widziałem to wycina to bezpośrednio z CDR. Nie eksportuje do innego pliku.

boro 
Bywalec

Wysłany: 1 Czerwiec 2010, 19:43   

u mnie taki efekt często występuje w plikach które przygotowane zostały w Autocadzie i zaimportowane do Corela. Do cięcia przyjmujemy pliki cdr, a wielu klientów używa programów CAD bo to dla nich "naturalne środowisko". I wstawiają swoje Cadowskie rysunki do Corela. Tyle że to co w CADzie wygląd na łuk, po imporcie do Corela staje się ciągiem krótkich oddzielnych odcinków. Może twój kolega dostał coś takiego w projekcie ?
Z tego co słyszałem to niektóre programy do cięcia na ploterach poprawnie interpretują takie pliki i łuk wycinany na ploterze wygląda na łuk. A wycinany na laserze bezpośrednio z Corela składa się z odcinków.

michw
[Usunięty]

Wysłany: 6 Czerwiec 2010, 23:48   

Plik był przygotowany w 100% w Corel i bezpośrednio z pliku CDR jest wycinany, tak że błędy z importem do CDR odpada.

changela 
Znawca

Pomogła: 14 razy
Wysłany: 8 Czerwiec 2010, 16:16   

a może w krzywych jest dużo niepotrzebnych węzłów? wówczas na cienkim materialne efekt jest brzydki :)

boro 
Bywalec

Wysłany: 8 Czerwiec 2010, 21:39   

możesz gdzieś wystawić ten plik ? przyjrzę się temu bliżej w wolnej chwili. mam parę różnych laserów, zobaczymy co się na nich dzieje.

michw
[Usunięty]

Wysłany: 9 Czerwiec 2010, 01:29   

Witam...
Dołaczam plik...

laseer.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 1150 raz(y) 141.87 KB

boro 
Bywalec

Wysłany: 14 Czerwiec 2010, 11:00   

mógłbyś zapisać w niższej wersji ? nie mam x4

krysialorent 
Początkujący

Wysłany: 28 Grudzień 2010, 20:39   

może ktoś wrzucić ten plik jeszcze raz bo go nie mogę pobrać.

miszcz301 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: 9
Wysłany: 29 Grudzień 2010, 07:15   

;]

laseer.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 873 raz(y) 120.62 KB

chezare 

Wysłany: 30 Grudzień 2010, 21:57   

Na laserach się nie znam, ale może trzeba usunąć wypełnienie? Niektóre programy do obsługi ploterów (mam na myśli cięcie w folii) z takimi wypełnionymi kolorem figurami robią przedziwne rzeczy, może z laserami jest podobnie? Jeśli chodzi o sam rysunek to z tego co widzę jest gładziutki jak .... niemowlaka, choć są w nim elementy, których nie widać (serce). Nie wiem też po co mostki w tekście?

Monia 
Początkujący

Wysłany: 30 Grudzień 2010, 22:11   

W widoku szkieletowym jest serce, które laser może pociąć i dlatego być może to właściwe serce jest w częściach.

boro 
Bywalec

Wysłany: 30 Grudzień 2010, 23:44   

Plik jest OK, prawidłowo przygotowany na laser. Powinien się wyciąć bez problemu.
Białe serce (niewidoczne w normalnym widoku) do skasowania, wszystkie czarne obiekty trzeba by zamienić na białe lub "puste" i nadać kontur włosowy - powinno się gładko i bezproblemowo wyciąć.
Jeżeli zamienia łuki na odcinki, to wg mnie wina drivera, ustawień programu sterującego laserem, lub samego lasera. Na pewno nie wina projektu.
Możesz spróbować jeszcze innego podejścia: zamiast ciąć przegrawerować karton na wylot.

(mostki w literach są po to aby środki liter nie wypadły po wycięciu w kartonie. Trzeba by je dorysować jeszcze do wszystkich środków "kwiatków" i białych przestrzeni między kwiatkami. Inaczej wszystko się rozsypie po wycięciu. )

Cysorz 

Wysłany: 1 Styczeń 2011, 21:44   

Plik jest OK, potwierdzam.
Czy Twój program do wycinania może otwierać/importować pliki "*.ai"? Jak by nie było, to standard :D

PS
Czasami nadanie konturu szkodzi (głównie przy ploterach tnących) - zwłaszcza przy starszych wersjach (np. CutBoy) gdzie program outlaine traktuje jako dodatkowy obiekt...

babok 
Początkujący

Wysłany: 30 Wrzesień 2011, 21:58   

mam pytanie przygotowałem projekt do grawerowania i ciecia w formacie CDR i nie moge go otworzyć w programie od ploteram ,mam program PH cad.A jak przygotuje w corelu i eksportuje do formatu Ai to nie kazda grafika sie graweruje dlaczego tak sie dzieje??zaznaczam jakims kolorem i robie na grawerowanie to i tak sie nie graweruje,może ktoś zna program PH cad i wie dlaczego tak sie dzieje

chezare 

Wysłany: 1 Październik 2011, 05:56   

Cześć Malutki, nigdy nie spotkałem się z tym żeby kontur przeszkadzał w cięciu czegokolwiek na jakimkolwiek ploterze. Przecież każdy ploter tnie po konturze :-)
Za to widziałem wiele przypadków kiedy wypełnienie kolorem przeszkadzało w wycinaniu.
Spotkałem się też z przypadkami (cięcie folii) kiedy zdublowany kontur - na rysunku trudno to zauważyć - powodował głupienie programu do wycinania.

Cysorz 

Wysłany: 1 Październik 2011, 10:23   

chezare - wiem to z własnego doświadczenia. Mam w pracy takiego 20-letniego już chyba CAMM-1 :) i on (czy też równie stary CutBoy) nie lubią czasami obiektów, które mają zadane równocześnie i wypełnienie i kontur...

Struna 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X8
Wysłany: 1 Październik 2011, 10:57   

Cięcie podwójne po tej samej linii wynika z interpretowania konturu i wypełnienia jako dwóch obiektów. Dlatego przed cięciem trzeba zostawić albo sam kontur albo samo wypełnienie.

rafakow 
Praktyk

Wysłany: 3 Październik 2011, 07:46   

Przy okazji tematu dot. cięcia laserem - czy możecie mi podać sposób na przygotowanie napisów do wycięcia. Chodzi konkretnie o litery posiadające "wnętrze" (jak np. O B a )
Teraz robię to w ten sposób, że zamieniam na krzywe i dodaję krzywą łączącą "wnętrze" litery z jej obrysem, tak by po wycięciu zewnętrznych obrysów nie wypadło "wnętrze". Mam też ze trzy czcionki już przygotowane pod laser. Może jest jakiś sposób na ułatwienie sobie takiego działania?

boro 
Bywalec

Wysłany: 3 Październik 2011, 20:24   

Nie bardzo wiem po co ci ta krzywa ? może masz w tym jakiś specjalny cel, ale w normalnym wycinaniu jest to całkiem zbędne.

Jeżeli chcesz jakoś zapanować nad wypadaniem to można to zrobić ręcznie lub automatycznie.

Ręcznie:
Przy cięciu najpierw wycinasz najbardziej wewnętrzne części (czyli środki a, b, o) a potem zewnętrzne. Najpierw wypadnie to co zbędne, z potem wytnie się to co potrzebne.

Kolejność elementów można ustawić sobie samodzielnie (shift +PgUp, shift+PgDn), leżące "najniżej" są wycinane najpierw. Więc klikasz na środek o, dajesz shitf+PgDN i już jest niżej niż reszta o. Oczywiście najpierw zamieniasz na krzywe i rozdzielasz (Ctrl+Q, Ctrl+k)
Automatycznie:
W większości chyba laserów można w driverze włączyć opcje automatycznego sortowania, tak że maszyna sama najpierw wycina wewnętrzne części i można w ogóle o tym nie myśleć.

Jeżeli materiał przy wycinaniu leży na "plastrze miodu", to kolejność cięcia nie ma w praktyce większego znaczenia, bo elementy po wycięciu i tak się nie przemieszczają.
Ostatnio zmieniony przez boro 3 Październik 2011, 20:27, w całości zmieniany 1 raz  

Struna 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X8
Wysłany: 3 Październik 2011, 20:26   

Tu raczej chodziło o wycinanie tekstu np. w tabliczce z plexi, tak aby elementem docelowym była tabliczka, a nie same litery. Wtedy środki z liter wypadną bez 'mostków' łączących.

boro 
Bywalec

Wysłany: 3 Październik 2011, 20:31   

w takim wypadku to niestety pozostaje ręczna dłubanina. Miejsce wstawienia takiego łącznika jest inne w każdej literze i w każdej czcionce. Nie ma reguł które pozwoliły by to jakoś zautomatyzować tak aby było szybko i estetycznie.

Odpowiedz do tematu