|
cięcie laserem |
| Autor |
Wiadomość |
rafakow
Praktyk

|
Wysłany: 4 Październik 2011, 08:03
|
|
|
| Struna napisał/a: | | Tu raczej chodziło o wycinanie tekstu np. w tabliczce z plexi, tak aby elementem docelowym była tabliczka, a nie same litery. Wtedy środki z liter wypadną bez 'mostków' łączących. |
Dokładnie o to chodziło Więc pozostaje ręczne dłubanie.... Na szczęście nikt jeszcze na razie nie wpadł na pomysł by wyciąć w pleksi XII rozdział "Pana Tadeusza"....
W pliku przykładowe gotowe fonty.
LASER.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 413 raz(y) 73.05 KB |
|
|
|
|
 |
Struna
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X8
Pomógł: 8 razy Wiek: 39 Dołączył: 20 Paź 2009 Posty: 276 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 4 Październik 2011, 21:52
|
|
|
| Jedyna metoda automatyzacji, to stworzenie czcionek już z mostkami łączącymi środki ;) |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 4 Październik 2011, 23:34
|
|
|
| No z "automatyzacją" to nie ma chyba zbyt wiele wspólnego ;) |
|
|
|
 |
rafakow
Praktyk

|
|
|
|
 |
Struna
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X8
Pomógł: 8 razy Wiek: 39 Dołączył: 20 Paź 2009 Posty: 276 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 5 Październik 2011, 07:18
|
|
|
| Malutki napisał/a: | | No z "automatyzacją" to nie ma chyba zbyt wiele wspólnego ;) |
Może nie wiele, ale napracując się raz, potem masz już wszystko szybko, w locie i bez problemów ;)
Co do programu to go widziałem. Mają też na stronie kilka czcionek przykładowych, ale raczej nieprzydatnych. Poza tym, nie sądzę że warto wydawać 500-1000€ dla kilku kresek. Przynajmniej osobiście wolałbym robić to ręcznie, chociaż jak dla firmy, 4000tys. zł to nie jest dużo, ale zawsze można to lepiej zainwestować ;) |
|
|
|
 |
Skwarek
Początkujący Skwarek

|
Wysłany: 26 Październik 2011, 15:10
|
|
|
Witam!
Podepnę się pod temat,żeby nie dublować wątków na forum.
Mam pewien problem z przegotowaniem "projektu" do wycięcia laserem. Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z Państwa orientuje się na tyle,żeby sprawdzić poprawność pliku? (czy nadaje się do wycięcia). Plik mogę wysłać na maila do weryfikacji. Jeśli coś z nim nie tak to prosiłbym o uwagi i spróbuję poprawić.
Kiedyś zamarzyłem sobie stworzyć nietuzinkowy prezent dla dziewczyny (zegar ścienny z wyciętej płyty gramofonowej). Mimo sporej ilości prób nie udało mi się stworzyć wersji do zaakceptowania przez drukarnie. Niemiła obsługa zamiast wytłumaczyć co jest nie tak odpowiada "nie nadaje się, popraw to".
Szkoda mi zarzucać tego pomysłu bo w sumie jestem na finiszu ;)
Mogę też zlecić komuś wycięcie stworzonego wzoru (mogę dostarczyć płytę, zapłacę za wycięcie oraz wysyłkę).
Projekt stworzony w Photoshopie, zwektorowany w Corelu X5 (trial), w widoku szkieletowym (arrange->shapping->Bounduary) jest jedna linia (czyli powinno być już ok). Jeśli trzeba to przekonwertować to niższej wersji to proszę o instrukcje. |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7700 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 26 Październik 2011, 16:10
|
|
|
Do niższej wersji konwertujesz wybierając podczas zapisu np wersje 10
Powinno być ok ale dołącz plik w niższej wersji ,jeszcze sprawdzimy. |
|
|
|
 |
Skwarek
Początkujący Skwarek

|
Wysłany: 26 Październik 2011, 16:48
|
|
|
| Zapisane w wersji 7 |
| Ostatnio zmieniony przez Skwarek 26 Październik 2011, 19:14, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
kula69

Wersja CorelDRAW: x5
Pomógł: 71 razy Wiek: 56 Dołączył: 04 Lut 2011 Posty: 890 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 26 Październik 2011, 18:30
|
|
|
| Skwarek, wg. mnie to jest poprawne. Co prawda mechanizm będzie widoczny i mocowanie ciut słabe, ale - to inna bajka. |
|
|
|
 |
Skwarek
Początkujący Skwarek

|
Wysłany: 26 Październik 2011, 18:36
|
|
|
Ok. Dziękuję za odpowiedź. W takim razie zapytam jeszcze czy macie zaprzyjaźniony zakład który jest w stanie to wyciąć? jeśli nie to trudno. Powalczę jeszcze z niemiłą obsługą...
Mocowania tam w zasadzie brak - otwór przez który przejdzie mechanizm wskazówkowy. Ciężar zegara będzie dźwigał sam mechanizm z drugiej strony ponieważ tarcza stanowi tylko dekorację ;) |
|
|
|
 |
restauro

|
|
|
|
 |
boro
Bywalec

|
Wysłany: 26 Październik 2011, 21:45
|
|
|
powiem ci tak, płyta winylowa to czyste i grube PCV. Czyli materiał zabójczy dla lasera.
Jeżeli ktoś podejmie się wycięcia, to znaczy że nie wie co robi, albo bardzo nie lubi swojego sprzętu, albo ma nadmiar gotówki do wydania.
Każdy producent laserów (no może poza chińskimi) w instrukcji obsługi pisze, że cięcie PCV powoduje automatyczną utratę gwarancji.
Po prostu spaliny powstające przy cięciu tegoż materiału są bardzo agresywne chemicznie. Uszkadzają optykę i części mechaniczne. Nie mówiąc o płucach operatora.
I dlatego możesz mieć problem ze znalezieniem wykonawcy, bo fachowcy tego nie zrobią. |
|
|
|
 |
kula69

Wersja CorelDRAW: x5
Pomógł: 71 razy Wiek: 56 Dołączył: 04 Lut 2011 Posty: 890 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 26 Październik 2011, 22:23
|
|
|
| boro napisał/a: | | I dlatego możesz mieć problem ze znalezieniem wykonawcy, bo fachowcy tego nie zrobią. |
Skwarek, frezarka cnc załatwi sprawę |
|
|
|
 |
Skwarek
Początkujący Skwarek

|
Wysłany: 27 Październik 2011, 00:02
|
|
|
Boro - być może masz rację (nie jestem mocny w tym temacie). Ale spójrz na fotkę poniżej
Ktoś to musiał czymś wyciąć.
Spodobał mi się motyw i coś podobnego chciałem osiągnąć ;)
Jeśli nie laserem to może cięcie wodą lub jak kolega Kula69 wspomniał frezarka CNC
Generalnie jestem otwarty na propozycje byle efekt był taki jak na obrazku i żeby mnie to finansowo nie zrujnowało (w końcu to tylko prezent urodzinowy) |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 27 Październik 2011, 05:13
|
|
|
Zegar z fotografii jest produkcji Estończyka Pavla Sidorenki, który wycina je laserem, sprzedaje po 30 euro i z tego co wiem jeszcze żyje To prawda, że opary PCW są rakotwórcze ale nie widziałem jeszcze materiału, który spalany wydzielałby dym przyjazny dla organizmu Jak ktoś pomyślał o konopiach, to niech się przyjrzy jak wygląda Palikot
Stare płyty gramofonowe nie były robione z PCW. |
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 27 Październik 2011, 09:11
|
|
|
| Stare płyty chyba do lat 60 były robione z ebonitu .Jest jeszcze inne wyjście można zrobić prosto formę i odlew płyty z dowolnego materiału nawet z kamienia. |
|
|
|
 |
dekored
Praktyk

|
Wysłany: 27 Październik 2011, 10:30
|
|
|
| restauro napisał/a: | | Stare płyty chyba do lat 60 były robione z ebonitu .Jest jeszcze inne wyjście można zrobić prosto formę i odlew płyty z dowolnego materiału nawet z kamienia. |
A koszt wykonania formy? |
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 27 Październik 2011, 12:58
|
|
|
Zależy za ile uda Ci się kupić kauczuk silikonowy ,są inne metody ale trzeba mieć trochę wprawy wiec ta była by najlepsza
Polski bardzo dobry Gumosil WW kosztuje w sklepie firmowym z katalizatorem
1 kg (wystarczyłoby 0,5 kg ale nie ma takich opakowań) około 90 zł
można kupić taniej ,trzeba poszukać w sklepach hobbystycznych .
http://www.silikonypolski...path=_level0.l5 |
|
|
|
 |
|
|