|
usuwanie tła ze zdjecia |
| Autor |
Wiadomość |
arabika
Początkujący

|
Wysłany: 22 Październik 2011, 12:19 usuwanie tła ze zdjecia
|
|
|
wiem, ze o tym było już sporo, ale ja niestety nie mam najmniejszego pojęcia o corelu. Prosze o pomoc i rozpisanie krok po kroku jak usunąć tło ze zdjecia. Mam wersję jpg i mapy bitowe. Nie wiem nawet czy otowrzyc je za pomoca corelDraw czy corel photo paint.
z góry dziękuję za pomoc |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7699 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 22 Październik 2011, 12:46
|
|
|
Było już opisywane ,chyba zrobił to Wawel i Chezare
Nie ma jednej metody wszystko zależy od konkretnego zdjęcia ,jeśli jest dosyć kontrastowe można to zrobić prawie automatycznie jeśli nie trzeba się trochę pomęczyć ,ewentualnie połączyć kila sposobów. Moze dołącz zdjęcie będzie łatwiej doradzić . |
|
|
|
 |
arabika
Początkujący

|
Wysłany: 22 Październik 2011, 15:32 usuwanie tła ze zdjęcia
|
|
|
przejrzalam tematy forum, ale widze, ze są tutaj znawcy programu, piszecie skrótem, a ja naszukałam się chociażby tzw "mapy". Na szczęście już ją zlokalizowałam, ale to początek ciezkiej pracy.
Załączam zatem zdjęcie, do oprawy podobnych zdj mam kilkanascie.
owocowy.jpg lody |
Pobierz Plik ściągnięto 1115 raz(y) 15.58 KB |
|
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 22 Październik 2011, 15:39
|
|
|
zawsze staraj się pracować na zdjęciu najlepszej jakości później zawsze można zmniejszyć jeśli będzie za duże . To zdjęcie najprościej byłoby chyba wyciąć ręcznie w CorelDraw krzywymi Beziera ,
owocowy1.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 955 raz(y) 66.11 KB |
|
|
|
|
 |
arabika
Początkujący

|
Wysłany: 22 Październik 2011, 16:39
|
|
|
o krzywych Beziera czytałam na forum, ale to chyba wyższa szkoła |
|
|
|
 |
kula69

Wersja CorelDRAW: x5
Pomógł: 71 razy Wiek: 56 Dołączył: 04 Lut 2011 Posty: 890 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 22 Październik 2011, 16:54
|
|
|
| restauro, ma racje ale jeśli nie masz czasu to w PP narzędziem maska > różdzka z parametrem ustawionym na 8-15 |
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 22 Październik 2011, 18:01
|
|
|
| arabika napisał/a: | o krzywych Beziera czytałam na forum, ale to chyba wyższa szkoła |
Najprostsza rzecz pod słońcem , Obrysy na przykładzie są właśnie krzywymi .Zazwyczaj stosuje się kilka sposobów żeby uzyskać dobry efekt . Musisz opanować wszystkie.
Do poniedziałku powinnaś już je mieć w jednym paluszku .
http://corel.wodip.opole....ywe_beziera.htm
http://corel.wodip.opole.pl/
Dołączony plik metodą którą poleca Kula ale zapisany w png ponieważ forum nie akceptuje formatu Corel PP " cpt"
owocowy.png
|
Pobierz Plik ściągnięto 990 raz(y) 37.77 KB |
|
|
|
|
 |
asia2307
Bywalec asia

Wiek: 52 Dołączyła: 25 Sty 2012 Posty: 31 Skąd: Jastrzębie-zdrój
|
Wysłany: 12 Październik 2012, 12:07
|
|
|
Cześć, probowałam ,niewyszlo. Męczę się z usunięciem , zmianą tła i zamazaniem danych
Jestem bardzo poczatkująca i nie znam narzędzi.Czytałam wskazówki na forum i nie bardzo rozumiem czy to mam zrobić w corel draw czy photo- paint.Posiadam wersję X4
DSC01085.JPG
|
Pobierz Plik ściągnięto 610 raz(y) 1.12 MB |
|
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 12 Październik 2012, 17:42
|
|
|
ups ,nie ma jak skasować postu |
| Ostatnio zmieniony przez bidon184 13 Październik 2012, 00:38, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 12 Październik 2012, 22:36
|
|
|
Bidon jaja sobie robisz z pogrzebu.
Asiu, na pewno musisz użyć programu do grafiki rastrowej czyli Photo-Painta.
Cała sztuka polega na skopiowaniu jednych fragmentów obrazu w inne, tam gdzie chcemy coś zamaskować. Ponieważ tło jest dosyć różnorodne to musisz klonować fragmenty blisko miejsc które chcesz wyretuszować. Narzędzie do klonowania (powielania) grafiki w Photo-Paint schowane jest pod literą C (Clone Tool). Trzeba pokombinować z ustawieniami, kryciem, itp. Wykadrować taki prosty kształt łatwiej będzie w DRAW. Musisz obrysować kształt który ma zostać i wykadrować grafikę tym kształtem (Efekty -> PowerClip).
Jeśli użyjesz tego narzędzia, to wcześniej musisz w opcjach-edycja odhaczyć automatyczne centrowanie wykadrowanej grafiki.
Miłego weekendu życzę
PS
Zmniejszyłem obrazek żeby Bidon nie czepiał się, że niedokładnie, bo jest niedokładnie.
To żmudna i czasochłonna robota. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 13 Październik 2012, 00:36
|
|
|
a widzisz nie doczytałem że w Photo-Painta jest taka możliwość,no szacun,więc skasowałem te swoje wypociny |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 13 Październik 2012, 09:07
|
|
|
Zupełnie niepotrzebnie, każdy kto używał różnych programów do edycji grafiki rastrowej doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że na początku listy jest PhotoShop, później spora przerwa i cała masa innych programów wśród nich Photo-Paint z pakietu Corela.
Jest też spora liczba darmowych produktów, które z pewnymi zadaniami dają sobie radę lepiej i pracuje się w nich wygodniej niż w tych często przereklamowanych gigantach.
Najważniejsze znaleźć odpowiednie narzędzie do zadania. |
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 13 Październik 2012, 09:40
|
|
|
| chezare napisał/a: | | Najważniejsze znaleźć odpowiednie narzędzie do zadania |
I kieszeni . |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 13 Październik 2012, 09:52
|
|
|
To prawda, czasami hamują człowieka środki a czasami możliwości.
Całkiem niedawno mogłem zarobić w dwa dni tyle co przez rok i to bez żadnych nakładów finansowych. Bez przetargów, wystarczyło podpisać umowę. Problem był taki że prosta robota miała być zrobiona w kilka godzin w kilkudziesięciu miastach rozsianych po całym kraju. Nie mam 30 samochodów i 100 ludzi, kasę wzięła jakaś duża firma, która ma ludzi i samochody
Pocieszeniem jest fakt, że dla nich to żadne pieniądze |
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 13 Październik 2012, 10:02
|
|