Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Prośba o pomoc w stworzeniu projektu umiejscowieniu obiektów
Autor Wiadomość
Remigiusz
Początkujący

Wysłany: 22 Listopad 2011, 13:48   Prośba o pomoc w stworzeniu projektu umiejscowieniu obiektów

Cześć,
Potrzebuję pomocy przy stworzeniu pliku do zamówienia, nie znam tego programu, a nie chciałbym czegoś spartaczyć.
wymagania stawiane przez firmę do której podeślę projekt to:

"Projekt do wycięcia prosimy przygotować w programie Corel Draw 12 (lub niższym) z grafiką wektorową poukładaną w prostokąty o wymiarach: 1200 x 570 mm.

Wszelkie użyte w projekcie czcionki należy przekszstałcić w krzywe!

WAŻNE!!! linie w projekcie nie mogą się nakładać na siebie lub krzyżować a obiekty muszą być zamknięte. Zamawiający ponosi koszty płyt wyciętych niepoprawnie z powodu źle przygotowanego pliku."

Chodzi mi o zmieszczenie największej ilości znaków przy zachowaniu warunków powyżej jak na zdjęciu poglądowym (będą to cyfry w zegarze). Cięcie ploterem termicznym, odległości między obiektami, nie znam się na tym, ale myślę że 5mm będą ok.

Cysorz 

Wysłany: 22 Listopad 2011, 13:59   

Otwórz sobie załącznik i porozsuwaj obiekty - zorientujesz się na pewno o co chodzi.

cut.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 424 raz(y) 14.23 KB

Remigiusz
Początkujący

Wysłany: 22 Listopad 2011, 15:14   

Rozumiem, że chodzi Ci o nakładanie się na siebie linii. Prostokąty na dole obrazka stworzyłem poprzez narysowanie tabeli (to chyba poprawny sposób)? Dalej nie wiem jak poradzić sobie z rozmieszczeniem jak największej ilości liter (a mają mieć około 8cm wysokości) na tej powierzchni. Nie chodzi mi o sposób który będzie super idealny, ale przynajmniej zręcznie podrasowany.

pogladowy.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 327 raz(y) 1.37 MB

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 22 Listopad 2011, 16:48   

Miałeś zapisać w wersji nie wyższej niż 12 ,ten plik jest w X5 . Tak poważnie mało kto ma X5 wiec będą kłopoty z otwarciem pliku .

Remigiusz
Początkujący

Wysłany: 22 Listopad 2011, 16:54   

Chyba tym razem zapisałem jako plik z wersji 12. tak czy siak jest to tylko poglądowa nieudolna wersja. Docelowo chciałbym zmieścić jak najwięcej cyfr o wysokości około 8cm (liczbe 12 i cyfry 3 6 9) oraz te nieszczęsne prostokąty o wymiarach około 5x2cm.

pogladowy2.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 417 raz(y) 51.56 KB

Roberto 
Doradca

Wersja CorelDRAW: v.9, x4
Wysłany: 23 Listopad 2011, 07:17   

Prostokąty wykonane w taki sposób Corelem, niestety nakładają się na siebie (linie którymi stykają się ze sobą będą jak gdyby dwa razy nacięte). Przy takim układzie prostokątów jak na powyższym rysunku, najlepiej wykonać je z linii poziomych i pionowych, wtedy mamy pewność że nic nie będzie dwa razy nacinane. Co do cyfr - gdzieś miałem program który potrafił optymalizować ułożenie elementów na formacie strony, ale jednak nie działał najlepiej. Dokładniej zrobisz to samo ręcznie (ale trochę dłużej)

Jeżeli zamieścisz na forum w corel'u v.9 lub jako stare AI to może coś pomogę.

takietam 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: 9, x5
Wysłany: 23 Listopad 2011, 20:19   

Remigiusz napisał/a:
WAŻNE!!! linie w projekcie nie mogą się nakładać na siebie lub krzyżować a obiekty muszą być zamknięte.

Czyli nie może być tak, jak Roberto proponujesz. Lepiej porozsuwać sobie te prostokąty, np w następujący sposób: rysujesz jeden prostokąt, potem wchodzisz:CTRL+J>Edycja>i w "umieszczanie kopii" wpisujesz w okienku "w poziomie" szerokość prostokąta + odstęp, i zatwierdzasz. Potem CTRL + D i masz kopię w takiej odległości, jaką chcesz. Analogicznie robisz w pionie.
Dla corela w wersji do 10 tu:
http://www.oberonplace.co...ripts/index.htm
masz skrypt "obiect spacing cośtam", który z automatu rozsunie Ci obiekty o daną wartość.

Remigiusz
Początkujący

Wysłany: 23 Listopad 2011, 21:37   

W załączniku podsyłam plik w corelu w wersji 9.0, dziękuję za wszytkie rady, jednak jest to dla mnie dalej "czarna" magia, może ktoś mógłby zrobić prostą wersję, wszystko tak na prawdę będzie lepsze od tego co zrobie ja.

z góry dzięki pozdrawiam!

pogladowy3.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 391 raz(y) 50.6 KB

Roberto 
Doradca

Wysłany: 24 Listopad 2011, 07:14   

Chyba o to chodzi?

optymal.ai
Pobierz Plik ściągnięto 393 raz(y) 118.65 KB

Remigiusz
Początkujący

Wysłany: 24 Listopad 2011, 11:25   

Dzięki wielkie Roberto! Mój corel otwiera cyfry 6 i 9 jako całkowicie zaciemnione (jak na obrazku poniżej)

Jeżeli chodzi o szerokość obrazka to również widzę go jako ok 1070mm, a nie 1200. To jakieś błędy wynikające z różnicy corela? czy może wszystko jest ok i powinienem już wysyłać plik do cięcia?

pogladowe2.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 380 raz(y) 164.43 KB

Roberto 
Doradca

Wysłany: 24 Listopad 2011, 12:44   

1200 mm to maksymalny obszar na którym powinno się zmieścić, jeżeli jest miej to chyba ok?
Widok/uproszczony szkieletowy - wyjaśni sprawę, u mnie jest poprawnie. Jeszcze jedno - nie sprawdzałem wysokości cyfr, skorzystałem z Twojego pliku cdr - dorobiłem tylko prostokąt.

Remigiusz
Początkujący

Wysłany: 24 Listopad 2011, 13:43   

1200 to maksymalny obszar roboczy, tyle, że opłata za cięcie jest zawsze taka sama, niezależnie od wykorzystania obszaru, więc optymalnie byłoby wykorzystać do tych 1200 ;]

edit: czy mysliscie ze plik z zalacznika jest ok?

gotowe1.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 421 raz(y) 73.74 KB

Roberto 
Doradca

Wysłany: 24 Listopad 2011, 14:22   

Zrób sobie prostokąt o potrzebnych wymiarach (1200x570), umieść ten plik w tym obszarze i podokładaj np. kilka jedynek, prostokątów itp. Zazwyczaj przy takich pracach liczy się długość krzywych a nie powierzchnie, co mnie trochę dziwi. Czy wypełniając ten obszar kółkami o średnicy 5mm zapłacisz tyle samo?

Remigiusz
Początkujący

Wysłany: 24 Listopad 2011, 14:29   

Tak. cena pozostaje niezmienna niezależnie od ilość cięcia. Roberto, możesz spojrzeć na plik dodany powyżej? wydaje mi się że jest ok.

Roberto 
Doradca

Wysłany: 24 Listopad 2011, 14:36   

@up może tylko dla pewności usuń wypełnienie i ustaw jako kontur "czarny włosowy".
Jeszcze kilka jedynek wejdzie :-)

Odpowiedz do tematu