Problem z VBA i makrami |
Autor |
Wiadomość |
Struna
Fachowiec
Wersja CorelDRAW: X8
Pomógł: 8 razy Wiek: 38 Dołączył: 20 Paź 2009 Posty: 276 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 24 Listopad 2011, 12:19 Problem z VBA i makrami
|
|
|
Witam wszystkich,
Nigdy wcześniej nie potrzebowałem używać makr w pracy. Zdarzyło się kilka razy na komputerze domowym, ale to tylko z ciekawości. O ile w domu wszystko było ok, to w pracy mam problem z VBA. Chciałem dodać makra obsługujące ploter tnący, niestety nie mogę się z tym uporać.
Nie mogę wejść w żaden element makr w programie, bo od razu straszy błędem:
"Nie można uruchomić Visual Basic for Applications. VBA może nie być zainstalowany.
Spróbuj ponownie go zainstalować przy pomocy instalatora produktów firmy Corel, wybierając instalację niestandardową."
O ile sam komunikat jest dla mnie jasny, to niestety instalacja VBA już nie tak bardzo. Nigdzie w instalatorze Corela nie mam VBA. Przeszukałem również zawartość płyty i nic.
Czy ktoś mógłby mnie poinformować gdzie mogę znaleźć VBA, żebym mógł wejść spokojnie w ustawienia makr itp.?
Dla "ułatwienia" dodam, że posiadam CorelDRAW X4 i Windows 7 64bit. |
|
|
|
|
restauro
Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 574 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7680 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 24 Listopad 2011, 12:31
|
|
|
Ale jaką wersję X4 posiadasz ? Normalnie Visual Basic instaluje się z automatu , wersja SE chyba nie zawiera tej opcji. |
|
|
|
|
Struna
Fachowiec
|
Wysłany: 24 Listopad 2011, 13:04
|
|
|
No właśnie niestety mam SE, bo tylko taka teraz jest dostępna w sprzedaży :/ Nie ma możliwości ściągnięcia gdzieś oddzielnie VBA? |
|
|
|
|
restauro
Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 574 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7680 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 24 Listopad 2011, 13:28
|
|
|
Struna napisał/a: | No właśnie niestety mam SE, bo tylko taka teraz jest dostępna w sprzedaży :/ Nie ma możliwości ściągnięcia gdzieś oddzielnie VBA? |
Nie wiem jak wyglądają sprawy licencyjne w tej wersji .Jeśli to jednorazowa sprawa zainstaluj wersje próbną |
|
|
|
|
Struna
Fachowiec
|
Wysłany: 24 Listopad 2011, 21:00
|
|
|
Uff, dzięki wielkie za podpowiedź. Gdyby nie informacja że VBA nie było w SE pewnie bym nie znalazł sposobu na rozwiązanie problemu ;) I dziwnym trafem odpowiedź była również tu na forum, jednak nie mogłem jej wcześniej znaleźć :(
Przeglądałem również anglojęzyczne fora itp. ale zbytnio też nie znalazłem problemu. Wszędzie z góry było zakładane, że VBA jest dołączone do setupu.
No nic, jeszcze raz dzięki, a po nowym roku chyba czas zainwestować w upgrade do X5. W związku z tym mam pytanie - czy mając X4 SE, mogę upgrade'ować do pełnej wersji X5 (ze Swishem itd.) i będę miał VBA? |
|
|
|
|
wawel
Ekspert wawel
Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 24 Listopad 2011, 21:31
|
|
|
Struna napisał/a: |
No nic, jeszcze raz dzięki, a po nowym roku chyba czas zainwestować w upgrade do X5. W związku z tym mam pytanie - czy mając X4 SE, mogę upgrade'ować do pełnej wersji X5 (ze Swishem itd.) i będę miał VBA? |
Przeklejam odpowiedz dot. wersji SE i uaktualnienia.
Aby zakupić uaktualnienie pakietu CorelDRAW Graphics Suite X5, należy posiadać wcześniejszą licencjonowaną wersję programu:
CorelDRAW Graphics Suite
CorelDRAW (standalone)
CorelDRAW Classic
CorelDRAW Select
CorelDRAW Graphics Suite – Special Edition
Corel PHOTO-PAINT (standalone)
Corel DESIGNER
Corel Painter
Micrografx Designer
Micrografx Graphics Suite
Micrografx Picture Publisher or Corel Picture Publisher
Ale czy warto aktualizowac i zost. przy prod. tej firmy? Corel ta ost. wersja zrobil sobie zla robote. |
|
|
|
|
Struna
Fachowiec
|
Wysłany: 24 Listopad 2011, 23:20
|
|
|
Wydaje mi się, że X5 jest lepsze od X4. Mam w domu wersje H&S i nie narzekam. Szkoda było wracać do X4 w pracy. I wiadomo, że Corel będzie zawsze tańszy od produktów na A., ale to historia na inny temat, zresztą chyba już poruszany na forum. |
|
|
|
|
joannaw.79
Fachowiec
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 13 Cze 2011 Posty: 269 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 25 Listopad 2011, 00:07
|
|
|
Struna, Nie to ładne co ładne tylko co się komu podoba
Ja ogromnie żałuję, że zrobiłam Up-a w domu z X4 na X5. Na szczęście w agencji reklamowej podczas dyżurów wciąż mogę pracować na X4 (od miesiąca, bo wcześniej mieli 9, ale nawet i to polubiłam) i nie przeszkadza mi, że to wersja SE bez VBA. |
|
|
|
|
|