Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z VBA i makrami
Autor Wiadomość
Struna 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X8
Wysłany: 24 Listopad 2011, 12:19   Problem z VBA i makrami

Witam wszystkich,

Nigdy wcześniej nie potrzebowałem używać makr w pracy. Zdarzyło się kilka razy na komputerze domowym, ale to tylko z ciekawości. O ile w domu wszystko było ok, to w pracy mam problem z VBA. Chciałem dodać makra obsługujące ploter tnący, niestety nie mogę się z tym uporać.

Nie mogę wejść w żaden element makr w programie, bo od razu straszy błędem:
"Nie można uruchomić Visual Basic for Applications. VBA może nie być zainstalowany.
Spróbuj ponownie go zainstalować przy pomocy instalatora produktów firmy Corel, wybierając instalację niestandardową."

O ile sam komunikat jest dla mnie jasny, to niestety instalacja VBA już nie tak bardzo. Nigdzie w instalatorze Corela nie mam VBA. Przeszukałem również zawartość płyty i nic.
Czy ktoś mógłby mnie poinformować gdzie mogę znaleźć VBA, żebym mógł wejść spokojnie w ustawienia makr itp.?

Dla "ułatwienia" dodam, że posiadam CorelDRAW X4 i Windows 7 64bit.

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 24 Listopad 2011, 12:31   

Ale jaką wersję X4 posiadasz ? Normalnie Visual Basic instaluje się z automatu , wersja SE chyba nie zawiera tej opcji.

Struna 
Fachowiec

Wysłany: 24 Listopad 2011, 13:04   

No właśnie niestety mam SE, bo tylko taka teraz jest dostępna w sprzedaży :/ Nie ma możliwości ściągnięcia gdzieś oddzielnie VBA?

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 24 Listopad 2011, 13:28   

Struna napisał/a:
No właśnie niestety mam SE, bo tylko taka teraz jest dostępna w sprzedaży :/ Nie ma możliwości ściągnięcia gdzieś oddzielnie VBA?

Nie wiem jak wyglądają sprawy licencyjne w tej wersji .Jeśli to jednorazowa sprawa zainstaluj wersje próbną

Struna 
Fachowiec

Wysłany: 24 Listopad 2011, 21:00   

Uff, dzięki wielkie za podpowiedź. Gdyby nie informacja że VBA nie było w SE pewnie bym nie znalazł sposobu na rozwiązanie problemu ;) I dziwnym trafem odpowiedź była również tu na forum, jednak nie mogłem jej wcześniej znaleźć :(

Przeglądałem również anglojęzyczne fora itp. ale zbytnio też nie znalazłem problemu. Wszędzie z góry było zakładane, że VBA jest dołączone do setupu.

No nic, jeszcze raz dzięki, a po nowym roku chyba czas zainwestować w upgrade do X5. W związku z tym mam pytanie - czy mając X4 SE, mogę upgrade'ować do pełnej wersji X5 (ze Swishem itd.) i będę miał VBA?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 24 Listopad 2011, 21:31   

Struna napisał/a:

No nic, jeszcze raz dzięki, a po nowym roku chyba czas zainwestować w upgrade do X5. W związku z tym mam pytanie - czy mając X4 SE, mogę upgrade'ować do pełnej wersji X5 (ze Swishem itd.) i będę miał VBA?

Przeklejam odpowiedz dot. wersji SE i uaktualnienia.

Aby zakupić uaktualnienie pakietu CorelDRAW Graphics Suite X5, należy posiadać wcześniejszą licencjonowaną wersję programu:

CorelDRAW Graphics Suite
CorelDRAW (standalone)
CorelDRAW Classic
CorelDRAW Select
CorelDRAW Graphics Suite – Special Edition
Corel PHOTO-PAINT (standalone)
Corel DESIGNER
Corel Painter
Micrografx Designer
Micrografx Graphics Suite
Micrografx Picture Publisher or Corel Picture Publisher

Ale czy warto aktualizowac i zost. przy prod. tej firmy? Corel ta ost. wersja zrobil sobie zla robote.

Struna 
Fachowiec

Wysłany: 24 Listopad 2011, 23:20   

Wydaje mi się, że X5 jest lepsze od X4. Mam w domu wersje H&S i nie narzekam. Szkoda było wracać do X4 w pracy. I wiadomo, że Corel będzie zawsze tańszy od produktów na A., ale to historia na inny temat, zresztą chyba już poruszany na forum.

joannaw.79 
Fachowiec

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 25 Listopad 2011, 00:07   

Struna, Nie to ładne co ładne tylko co się komu podoba :-)

Ja ogromnie żałuję, że zrobiłam Up-a w domu z X4 na X5. Na szczęście w agencji reklamowej podczas dyżurów wciąż mogę pracować na X4 (od miesiąca, bo wcześniej mieli 9, ale nawet i to polubiłam) i nie przeszkadza mi, że to wersja SE bez VBA.

Odpowiedz do tematu