Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Proszę o pomoc w wykonaniu znaku
Autor Wiadomość
Axen87 
Bywalec

Wysłany: 9 Grudzień 2011, 12:42   Proszę o pomoc w wykonaniu znaku

Witam.

Mam znak/logo zapisany w .pdf i .jpg. Chciałbym zamówić pieczątkę z nim ale potrzebuję do tego obrazek wykonany w Corelu.

Znajdzie się ktoś kto by mi z tym pomógł?

Logo te nie musi być tak bardzo szczegółowe jak na zdjęciu. W rezultacie będzie miało ok 3 cm średnicy. Wręcz nawet lepiej by było aby zawierało same kształty i tekst, bez tego kreskowanego tła.

Pozdrawiam i liczę na to, że znajdzie się ktoś do pomocy :)

znak.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 273 raz(y) 550.31 KB

znak.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 426 raz(y) 164.35 KB

Smiglowiec 
Praktyk
Ubostwiam to Forum

Wysłany: 9 Grudzień 2011, 13:28   

Postaram się, ale nic nie obiecuje jakości, mówisz ze kontury i tekst wystarcza?

Axen87 
Bywalec

Wysłany: 9 Grudzień 2011, 13:34   

Mam na myśli, że to ma być pieczątka, więc raczej można zrezygnować z tych najmniejszych elementów kosmetycznych. Przy zmniejszonym obrazku, raczej będą przeszkadzały w rozczytaniu tekstu. Ewentualnie można wrzucić jakaś lekką teksturę.

Jak znajdzie się ktoś jeszcze chętny to zapraszam. Będziecie mogli porównać swoje prace później :-)

Smiglowiec 
Praktyk
Ubostwiam to Forum

Wysłany: 9 Grudzień 2011, 13:47   

Patrząc na poziom na tym forum nie będzie co porównywać;) ale spróbować zawszę mogę..:P

Axen87 
Bywalec

Wysłany: 9 Grudzień 2011, 13:54   

Czekam na efekt i zachęcam innych również ;-)

Luzik 
Bywalec

Wysłany: 9 Grudzień 2011, 16:50   

Może tak?

stempel.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 399 raz(y) 326.61 KB

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 9 Grudzień 2011, 17:15   

Axen87, urządzasz konkurs, czy jak?

Axen87 
Bywalec

Wysłany: 9 Grudzień 2011, 17:58   

Luzik, a to dobrze jest zrobione? Wygląda jak skopiowany a nie zrobiony obrazek. Po pomniejszeniu jest zupełnie nieczytelny. Tak jak prosiłem na początku. Najważniejsze są litery i kontury.

LogoPedant, jeśli nagrodą mogą być moje szczere podziękowania to da się zrobić ;-)

Czy ktoś jeszcze może podjął się zrobienia tego? :-)

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 9 Grudzień 2011, 18:11   

Axen87, może jestem ciut unieruchomiony i nie mogąc pracować, mam za dużo czasu więc sprawdziłem Twoje posty - zawsze prosisz w gładkich słówkach o pomoc a mi to wygląda ze robisz usługi (3 prace w paru postach wyglądające na profi) i zarabiasz na tym żerując na nas. Może jestem ciut podejrzliwy, ale tak to wygląda z mojej strony
Axen87 napisał/a:
LogoPedant, jeśli nagrodą mogą być moje szczere podziękowania to da się zrobić ;-)

I jeszcze śmiesz nas podpuszczać (konkurs) to jest ordynarne

Luzik 
Bywalec

Wysłany: 9 Grudzień 2011, 18:15   

Jak kumasz to sprawdź kolory w pdf i jpg które załączyłeś i porównaj z tym co wysłałem.
Napisz czy chcesz wektor czy cdr'a. To co zapodałem jest wystarczające do wykonania pieczęci. Howgh :)

Luzik

Axen87 
Bywalec

Wysłany: 9 Grudzień 2011, 18:21   

kula69, dla mnie to jest oczernianie kogoś a nie pisanie, że jest się ciut podejrzliwym. Że tak zapytam, na jakiej podstawie wnioskujesz, że zarabiam na tym? Zastanów się może najpierw zanim napiszesz coś na co tylko masz podejrzenie, tym bardziej bezpodstawne. Pieczątka, o którą proszę w tym temacie jest do celów hobbistycznych. Znajomy ojca zapytał czy nie umiałbym tego zrobić. Bawię się nieco w PS, natomiast Corel słabiutko to napisałem tutaj. Wydawało mi się, że ten dział jest po to by poprosić o pomoc a nie czytać bzdurne posty takie jak Twój. Z drugiej strony jest to dosyć ciekawe. Musiałbym chyba po kilka tysięcy brać za taką pierdółkę skoro w ciągu paru miesięcy poprosiłem o pomoc 2 razy...

Luzik, no ja właśnie nie bardzo na Corelu się znam. Zainstalowałem sobie tylko Trial wersje, zęby zobaczyć jak to wygląda. Skoro mówisz, ze wystarczy to ok. Czy mógłbyś tylko pousuwać te tła kreskowe i ostawić w pliku tylko jedną wersję, tą większą? Rozumiem, że pieczątka ma być wypukła. Czyli jak te tekstury będą to raczej prawie cała będzie wypukła i nie będzie widać tego co najważniejsze.
Ostatnio zmieniony przez Axen87 9 Grudzień 2011, 18:25, w całości zmieniany 1 raz  

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 9 Grudzień 2011, 18:24   

Pieczątka do Świętego Benedykta ?

kula69 

Wysłany: 9 Grudzień 2011, 18:42   

Axen87, skąd podejrzenia - prosiłeś o :"Czy znajdzie się ktoś kto zrobiłby mi logo w pliku .cdr? Super by było aby były 2 wersje pliku - w nowym Corelu i w jakimś starszym, bo nie wiem jaką wersję posiada firma, która graweruje loga."; w innym poście "Mogę mieć więcej takich zleceń jak to i chciałbym się nauczyć sam to robić": oraz ogólne wrażenia raz piszesz że masz CD9 innym razem że riala później że w ogóle po prostu wrażenie kręcenia. Możesz się oburzać - mi to wygląda jak pewien gość z mojej miejscowości co zajmował się tylko Photoshopem i zawsze przychodził do nas aby mu pliki przerabiać na wektory "dla rodzinki" później się okazało że to były zlecenia.
Masz racje to dział pomóż co nie koniecznie oznacza zrób za mnie a to chyba 3 grafika nie 2.
Jak spojrzysz sam jak mogłem to pomogłem, ale oburzyłeś mnie ty konkursem traktując nas jak dzieci w piaskownicy bądź frajerstwo

Axen87 
Bywalec

Wysłany: 9 Grudzień 2011, 18:53   

kula69, tak jest to trzecia. Dwa pozostałe tematy były w październiku 2010 oraz kwietniu 2011. Rozumiem, gdybym np pisał tu co tydzień, ale na prawdę musisz się nudzić i musisz być bardzo wrednym gościem, jeśli wysuwasz takie wnioski o kimś kto w ciągu 14 miesięcy poprosił o pomoc 3 razy. Kiedyś miałem jakąś wersje 9. Ale ja tego nie używam i poszło razem z formatem. Dziś zainstalowałem trial x5 aby to zobaczyć. Miałem się nauczyć kiedyś, ale nie mam na to czasu. Ja zajmuje się webmasteringiem, PSem w wolnych chwilach się bawię. Tamte loga robiłem przy okazji, robiąc wizytówki dla znajomej. Zresztą co ja w ogóle się tłumacze. Nie chcesz, nie pomagaj, mi to nie przeszkadza, może zrobi to ktoś inny. Jak na razie spamujesz w temacie i wypisujesz jakieś głupoty, które nie mają najmniejszego powiązania z prawdą. Też mogę tak powymyślać i pooczerniać Ciebie na forum ale po co, ... Na tym świecie są po prostu ludzie i ludzie.

restauro, znajomy jakąś nalewkę robi sobie co się nazywa Benedyktynka. Pewnie dlatego chce taki stempelek. A to ma być pieczątka do butelki, żeby ładnie i oryginalnie wyglądała na stole. Zawsze to co innego niż postawić flachę czystej ze sklepu jak goście przyjdą ;)

Luzik 
Bywalec

Wysłany: 9 Grudzień 2011, 21:36   

Tak nawiasem WAL SIĘ

EOT

Luzik

Edit
Na Sutki :)

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 9 Grudzień 2011, 23:09   

Proponuję ubrać klucze ze znaku w rajstopy i obciągnąć nimi flaszkę, zanim Benedyktynka wyjedzie na stół... :-P

Axen87 
Bywalec

Wysłany: 9 Grudzień 2011, 23:12   

Gdzie w moim pierwszym poście jest jakaś mowa o konkursie? Przecież to dział dotyczący pomocy a nie konkursów. Zupełnie nie rozumiem.

LogoPedant napisał/a:
Axen87, urządzasz konkurs, czy jak?
Uznałem to za żart, więc odpisałem, że jeśli nagrodą może być moje szczere podziękowanie to da się załatwić. Co według mojej opinii było żartobliwą odpowiedzią na pytanie. Przecież wiadomo, że to żaden konkurs. Pierwsza zgłosiła się osoba, która powiedziała, że spróbuje to zrobić. A więc poprosiłem aby podjął się tego ktoś inny, bo jeśli nie wyjdzie dla pierwszej to może by ktoś inny pomógł. I tyle, zero wykorzystywania, zero złości, jedynie prosta prośba o pomoc.

Przecież nie każdy polak musi znać Corela.

A, że znajdzie się na forum delikwent, który nie znając osoby potrafi ją ocenić i nawet wywnioskować z 15 postów, c kto robi w życiu i jak zarabia, to tylko moje szczere gratulacje dla osób, które w takie brednie czytają i uznają je za prawdę.

Powiem tylko tak, gdyby mi się nie chciało pomagać komuś to bym po prostu nie czytał tego działu, nie wypowiadał się i nie pomagał. Widać niektórzy wolą zrobić burdel na forum nie wiadomo z jakiej przyczyny.

Pozdrawiam.

chezare 

Wysłany: 9 Grudzień 2011, 23:36   

Axen87, w pierwszym poście rzeczywiście nie ma nic o wyścigach i konkursie ale później dwa razy obiecujesz, że chętni będą mogli sobie obejrzeć kto lepszy?
Zwykle przy takich okazjach ludzie piszą tak, potrzebuję pomocy w przerobieniu grafiki na format wektorowy. I czekają. Czasami proszą o jakieś zmiany. Ja wiem, że nie każdy musi umieć obsługiwać ten czy inny program i to rozumiem, każdy jednak dla przyzwoitości powinien pisać Polak. Jeśli chodzi o Kulę, to jest jednym z tych co akurat pomagają najczęściej. Mnie bardziej zastanawia to co napisał Helikopter, chętnie bym się dowiedział co miał na myśli?
Tak w ogóle, odnosząc się do tematu, to poszedłeś do byle jakiej firmy, to raz i zwróciłeś się o zrobienie czegoś co jest zrobione. W pdfie jest ten znak w 100% wektorowy. Gdyby w tej firmie, która ma robić pieczątkę zechciało się komuś otworzyć pdfa w Corelu to by zauważył, że to są same wektory.

Axen87 
Bywalec

Wysłany: 9 Grudzień 2011, 23:48   

Bardzo możliwe, ja się nie znam na tym. Tak jak pisałem wyżej, poprosił o to znajomy ojca, jemu napisali, że musi to być w pliku corela. Mi przesłał pdf, sam natomiast wyciągnąłem z tego pdfa zdjęcie, bo nie wiedziałem co jest lepszą bazą to przerobienia tego. Możliwe, że im też ten sam pdf dawał. Tego nie wiem. Prosił tylko o usunięcie tego tła i zostawienie samych kontur i napisów.
Gdybym wiedział, że takie problemy będą to bym nawet nie pisał. Bo poco. Ale tak to jest jak się chce komuś pomóc. Mogłem napisać, że nie wiem i miałbym z głowy tą całą dziwną sytuację :-)

p.s. Tekst z porównaniem obrazków napisałem z myślą o Smigłowcu, który chyba zaczyna przygodę z corelem i nie wiedział czy mu to wyjdzie. Nic nikomu nie obiecywałem. Jak widać, słowa każdego można podciągnąć pod wiele kontekstów, co komu lepiej pasuje ;-)

W każdym razie, jakby ktoś chciał to zrobić to byłoby miło jak nie to trudno, nic na siłę.

Pozdrawiam i życzę spokojnej nocy.

joannaw.79 
Fachowiec

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 10 Grudzień 2011, 00:30   

Pieczątka pieczątce nierówna. Być może chodziło o to że drobne tło będzie zalewać? Bo prawdopodobnie będzie.
Radziłabym dopytać jaką metodą tę pieczątkę mieli wykonywać. Na dobrym laserze np. Trotec byłoby możliwe głębokie wycięcie rowków i wyciągnięcie dość dobrej dokładności odbicia, można także spróbować metody flashowej, która nieźle się sprawdza przy takich niuansach, jednak te automaty niestety na początku zalewają a później wysychają. Tradycyjna, polimerowa pieczątka z takim tłem nie wyjdzie za nic w świecie.
PDF jest oczywiście wektorowy, tu nie ma co przerabiać na wektory. Szkoda, że nie mam już dostępu do lasera bo chętnie podjęłabym się takiego wyzwania choćby dla sprawdzenia własnych możliwości. Wycinałam i grawerowałam różnie różności i zawsze miałam z tego dziką frajdę: im bardziej skomplikowane tym lepiej. Dawne czasy...

Axen87 
Bywalec

Wysłany: 10 Grudzień 2011, 13:04   

Szkoda moich nerwów na to forum. Tłumacz coś komuś a i tak każdy to ma głęboko, bo już każdy przyszył odpowiednią swojemu rozumowaniu "łatkę". Brak słów.

3 razy poprosiłem o pomoc w ciągu 14 miesięcy, ale nie ma co wystarczyły 3 słowa byle kogo aby wymyślić głupią historyjkę. Gratuluję wszystkim umiejętnego zniechęcania innych.

Temat można zamknąć.

DzumA - 78

Wysłany: 10 Grudzień 2011, 14:01   

LOGO powiedz mi proszę, czy taki medalik i to jeszcze na nalewce to legalna sprawa ?
przecież to zakrawa na pomstę z nieba !

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 10 Grudzień 2011, 14:10   

DzumA - 78, a skąd ja mogę wiedzieć? Nie znam pochodzenia "stempla"...

Jedyne, co mogę napisać, to to, że nalewka nie ma tutaj żadnego znaczenia w odniesieniu do prawa autorskiego.
Inne Ministerstwo się tym zajmuje... ;-)

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 10 Grudzień 2011, 15:00   

Trochę wygładzone

pieczec 10.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 142 raz(y) 28.44 KB

kula69 

Wysłany: 10 Grudzień 2011, 15:16   

może i byłem ciut wkurzony ale ... nie lubię podpuszczania ludzi na siebie (chyba że chodzi o konkurs z nagrodami) a to co myślę to moje i mam prawo podzielić się z innymi. Jeśli uraziłem niewinnego- przepraszam. Jeśli się nie pomyliłem - może ktoś się zastanowi

Odpowiedz do tematu