Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Konfiguracja rozdzielczości tabletu
Autor Wiadomość
maciek101
Początkujący

Wysłany: 1 Styczeń 2012, 21:01   Konfiguracja rozdzielczości tabletu

Jak skonfigurować rozdzielczość tabletu by kształt narysowany ręcznie i przeniesiony do corela a następnie obrobiony i wydrukowany miał te same wymiary.
Generalnie chodzi o to iż np linia o długości np. 10cm po wydrukowaniu w corelu ma 12cm.
Konfigurowałem na różne sposoby i przeniesienie wymiaru wypadało różnie nigdy dokładnie .

chezare 

Wysłany: 1 Styczeń 2012, 21:40   

To jest mniej więcej taki sam problem jak…
Jak sprawić żeby fotografia samochodu o długości 5 m sfotografowanego Nikonem xx miała po przeniesieniu do Corela 5 m?
Gdybyś jakoś precyzyjniej opisał problem to może znalazłby się ktoś, kto by ci pomógł? Ja tabletów używam od kilkunastu lat i nie wiem o co chodzi? Sylwester nie ma tu nic do rzeczy, słyszę, ciągle odróżniam kolory i nie straciłem smaku :)

maciek101
Początkujący

Wysłany: 2 Styczeń 2012, 19:29   

Nie mylmy tego z fotografią.Mam problem taki że tablet jest trochę duży tzn. powierzchnia robocza to 1180mmx955mm (63") i chodzi o to żeby tak skonfigurować rozdzielczość w corelu aby wprowadzane rysunki były w skali 1:1.

Jacek4 
Bywalec
Jacek

Wysłany: 3 Styczeń 2012, 09:34   

Może to http://corel.wodip.opole..../kalibracja.htm

maciek101
Początkujący

Wysłany: 4 Styczeń 2012, 21:46   

Kalibracja linijek trochę pomogła ale jak ustawić rozmiar strony do rysowania?
Tablet ma wymiar 1185mmx955mm.Jak rozmiar strony ma taki wymiar to rysunki są zmniejszone.

Jacek4 
Bywalec
Jacek

Wysłany: 4 Styczeń 2012, 23:08   

Powinieneś to robić w skali 1:1 i po przeniesieniu obiektu do Corela długość odcinka np. 10cm dopasować do linijki (warunek że odcinek jest równoległy do linijki pionowej lub poziomej w tym wypadku bardzo pomocna jest włączona siatka), lub narzędziem wymiar odłożyć odcinek 10 cm a obiekt (linie) odpowiednio dopasować (skrócić lub wydłużyć). Każdy rysunek w którym znasz chociaż jeden wymiar tą metodą po zgrupowaniu możesz w corelu wyskalować do odpowiedniej wielkości zachowując proporcje wymiarów w całości rysunku.
Wygląda na to że tablet ma wymiar 118,5 cm x 95,5 cm dość duży to więcej niż A-0.
Troszkę się pogubiłem tu link do formatów papieru w "mm" http://pl.wikipedia.org/wiki/Format_arkusza
pozdrawiam

maciek101
Początkujący

Wysłany: 7 Styczeń 2012, 15:51   

Witam kombinując ustawieniami wychodzi mi teraz po wprowadzeniu prostego kwadratu
10x10cm że ma w on wymiary 7,5x4,9 cm czyli nie wprowadza go identycznie jak orginał.
I w związku z tym pytanie jak ustawić aby były proporcje takie jak orginalny rysunek.
Gdy będę wprowadzał bardziej skomplikowane kształty to proporcje będę bardziej porąbane.

Odpowiedz do tematu