Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
corel14 problem z colorami cmyk po publikacji do pdf
Autor Wiadomość
kinga
Początkujący

Wysłany: 6 Styczeń 2012, 18:52   corel14 problem z colorami cmyk po publikacji do pdf

Witajcie,
Mam problem którego nie mogę rozwikłać. Tworzę projekt w corelu 14, przerabiam wszystkie elementy na cmyk. Projekt w corelu wyglada ok, kolory żywe takie jak powinny być. Po publikacji do pdf ustwienia robię takie jak tu:
http://caffeprint.eu/stro...mocpdfzcorelax4
plik pdf wychodzi wyssany z kontrastów i kolorów, taki plik w drukarni sie też otwiera czyli wyssany z kolorów i kontrastów.
Nie mam pojęcia co może być nie tak? Są jakieś ustawienia jeszcze?
Jak wczytam ten plik pdf z burymi kolorami co corela 14 to otwiera się na powrót pełnokolorowy i pełno kontrastowy projekt....
o co chodzi? Wiecie może?
Drukarnia przyjmuje tylko pdf możecie mi jakos pomóc?
Załaczam plik testowy pdf tu czerń i niebieski straciły ale w projekcie czerwony głownie i czarny ginie, zresztą reszta kolorów też głównie zdjęcia - bitmapy w cmyku wygladaja niemal jak czarno białe...

test1.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 174 raz(y) 1.74 KB

joannaw.79 
Fachowiec

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 6 Styczeń 2012, 21:49   

Kwestia profilu kolorów w corelu i monitora, podaj więcej danych to na pewno ktoś pomoże

kinga
Początkujący

Wysłany: 6 Styczeń 2012, 21:55   

Tak mi się właśnie wydaje że to kwestia ustawień,których nie znam,
przygotuję plik pdf jakiegoś wycinka projektu i wkleje , może faktycznie ktoś pomoże;)

Wklejam wycinek, na pewno to jakieś ustawienia... Bardzo proszę o wskazówkę lub tutorial;)

test2.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 193 raz(y) 1.8 MB

joannaw.79 
Fachowiec

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 6 Styczeń 2012, 22:23   

Po pobraniu twojego pliku włącza mi się jakaś reklama, puszczasz wirusa?

kinga
Początkujący

Wysłany: 6 Styczeń 2012, 22:47   

Nie no coś ty...
nie wiem co to może być, mam antyvira na kompie., ale wiem że nie ma nic na pewno.
Plik mogę wgrać jeszcze raz... może pomoże

test2.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 181 raz(y) 1.8 MB

Cysorz 

Wysłany: 6 Styczeń 2012, 22:47   

Skąd masz te bitmapy? Mają zadane jakieś profile?

kinga
Początkujący

Wysłany: 6 Styczeń 2012, 22:52   

Bitmapy- zdjęcia mam od klienta w takiej jakości właśnie i lepszej nie dostane, profili żadnych nie zadawałam, włąśnie ściągam z neta eci_offset_2009 może to to profile drukarskie chodzi właśnie..?

kinga
Początkujący

Wysłany: 7 Styczeń 2012, 00:09   

ok trafiony zatopiony, poznałam przyczynę, to brak ustawień w trakcie konwertowania rgb na cmyki nie miałam ustawionego profilu drukarskiego i po ustawieniu projekt w cdr też wygląda kolorystycznie jak kupa...
bitmapy pewnie lepiej wstawić od nowa, a co z resztą? ustawiać każde po kolei na nowo, czy macie jakiś inny patent może?

Mam jeszcze jedno pytanie, czy osoby znające się na temacie mogłby zerknąć na ten wysłany wcześniej plik test2, czy jest wykonany poprawnie od strony technicznej?
W drukarni zarządzali zamiany tła na bitmapę zamiany nagłówka na bitmapę..
i tak np w nagłówku mam
pod spodem tło wypełnienie tonalne i na wierzchu cienie przezroczystośc liniowa powinnam to wszytko razem zamienić na bitmapę? W jakiej postaci oddać taki nagłówek do druku poprawnie?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 7 Styczeń 2012, 10:15   

O zarzadzaniu kolorem i profilach
http://corel.wodip.opole....opic.php?t=4686

I 3 uwagi jeszcze, rozbieznosci miedzy kolorami (tj ich wygald, nie wartosci %) wystepujace w roznych programach - wystapia jesli np. jeden z tych programow nie obsluguje profili kolorow.
Czesto wiec zobaczysz rozbieznosc miedzy Corelem, a np. Adobe Reader. Przy pliku pdf w standardzie pdf/x-3 roznice powinny zostac zminimalizowane bo do pliku trafi profil - konkretnie do outputintent. Mozna tez uzyc do ogladania tych plikow pdf programow ktore
maja mozliwosc symulacji kolorow przy udziale konkretnego profilu - np. pelna wersja Acrobata czy Callas pdf toolbox, itp.

I sprawa druga to ta ze konwersji do cmyka mozna dokonac w locie - przy generowaniu pdf-a, ma to te zalete ze robi sie to w jednym etapie, i przygotowujac ten sam projekt dla roznych odbiorcow - rozne gazety, drukarnie mozna zmieniajc tylko profil w zarzadzaniu kolorem szybko przygotowac zgodnie z wytycznymi drukarni, wydawnictwa itd plik.

Trzecia sprawa: w corelu X4 dodano juz mozliwosc uzycia Adobe CMM i warto to zainstalowac i uzywac tego silnika zamiast Kodaka. Wiecej na ten temat zanajdziesz na tym forum bo kilka razy juz sie to pojawialo. (u gory forum jest funkcja szukaj)

kinga napisał/a:

Mam jeszcze jedno pytanie, czy osoby znające się na temacie mogłby zerknąć na ten wysłany wcześniej plik test2, czy jest wykonany poprawnie od strony technicznej?
W drukarni zarządzali zamiany tła na bitmapę zamiany nagłówka na bitmapę..
i tak np w nagłówku mam
pod spodem tło wypełnienie tonalne i na wierzchu cienie przezroczystośc liniowa powinnam to wszytko razem zamienić na bitmapę? W jakiej postaci oddać taki nagłówek do druku poprawnie?

Drukarnie nie lubia przezroczystosci, efektow specjalnych typu szybkie kadrowanie/power clip, zwracaja tez uwage na rozdzielczosc aby byla odpowiednio wysoka, a w tym Twoim projekcie wszystkie te elementy wystepuja. Rozdzielczosc jednego zdjecia jest mala, przezroczystosci, i te zdjecia wygaladaja jakby byly ukryte w w kadrze.

Standard pdf/x1a wymusi tez na pliku brak przezroczystosci mozna go tez uzyc - zrsteryzuje przezroczystosci.

kinga
Początkujący

Wysłany: 7 Styczeń 2012, 22:09   

Na początku bardzo dziękuję za odpowiedź! ;)
Właśnie na ten wątek wczoraj trafiłam i stamtąd dowiedziałam się o profilach;)

Chcę się upewnić czy dobrze rozumiem, to co napisałeś.. Tzn że mogę przygotować projekt w rgb w corelu, nie zmieniać części składowych na cmyki i dopiero publikując pdf nastapi konwersja do cmyk? Jeśli tak to brzmi bardzo pocieszająco i niepotrzebnie narobiłam bałaganu zamieniając wcześniej wszystko na cmyki.
Czyli wystarczy zrobić projekt rgb wczytać odpowiedni profil i publikować pdf tak?

Ściągam Adobe CMM zamiast kodaka. Wypróbuję mam nadzieję że teraz faktycznie będzie dobrze.

I jeszcze zapytanie do najniższej części Twojej wypowiedzi, że drukarnie nie lubią przezroczystości, szybkiego kadrowania itp, to znaczy że przerabiać zwykle te elementy na mapy bitowe czy jakoś inaczej tą sprawę się rozwiązuje?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 7 Styczeń 2012, 22:37   

kinga napisał/a:

Chcę się upewnić czy dobrze rozumiem, to co napisałeś.. Tzn że mogę przygotować projekt w rgb w corelu, nie zmieniać części składowych na cmyki i dopiero publikując pdf nastapi konwersja do cmyk? Jeśli tak to brzmi bardzo pocieszająco i niepotrzebnie narobiłam bałaganu zamieniając wcześniej wszystko na cmyki.
Czyli wystarczy zrobić projekt rgb wczytać odpowiedni profil i publikować pdf tak?

Tak, mozna tak zrobic, ale grafike wektorowa lepiej utrzymac w cmyku, - jesli zalezy Ci na konkretnych wartosciach %.
Profile kolorow uzyte w corelu moga zasymulowac jak kolory w rgb beda wygladaly w cmyk-u, a przy publikowaniu do pdf-a zostana przekonwertowane do cmyk-a. Wazne tylko aby profil byl odpowiedni, oraz wybrany model cmyk w oknie publikuj do pdf.

kinga napisał/a:

I jeszcze zapytanie do najniższej części Twojej wypowiedzi, że drukarnie nie lubią przezroczystości, szybkiego kadrowania itp, to znaczy że przerabiać zwykle te elementy na mapy bitowe czy jakoś inaczej tą sprawę się rozwiązuje?

Drukarnie maja standardowa formulke dla efektow Corela i przezroczystosci np. taka
"Wszystkie bitmapy, oraz elementy z nałożonym efektem przezroczystości, cienie, powinny być spłaszczone z tłem do jednej bitmapy 300 dpi, w trybie kolorów CMYK."

Wazne aby teksty i grafike wektorowa zostawiac bez konwersji do bitmapy, a tej konwersji poddac tylko te elementy niebezpieczne.
Przezroczystosc i szybkie kadrowanie nie musi skonczyc sie bledem w druku, ale moze - dlatego drukarnie preferuja taka konwersje do bitmapy.
pozdr.

Cysorz 

Wysłany: 7 Styczeń 2012, 22:48   

RGB: można oczywiście tak pracować tworząc projekt, ale nie będziesz miała wtedy ŻADNEJ kontroli nad kolorami. Szczególnie dotyczy to odcieni niebieskiego i granatu.
PostScript (czyli także *.pdf) nie zawsze potrafi "obsłużyć" natywnych efektów Corela, dlatego więc szczególnie należy zachować ostrożność przy przeźroczystościach, cieniach itp. BARDZO WAŻNE jest to, by nie było takowych efektów NAD obiektami wektorowymi (czyli np. cień NAD tekstem).

To oczywiście tylko tak "po łebkach", ale zastosowanie się do powyższych rad powinno uniknąć podstawowych błędów przy przygotowaniu materiałów do druku...

kinga
Początkujący

Wysłany: 8 Styczeń 2012, 00:07   

Przede wszystkim to wreszcie zaczynam łapać, o co chodzi i za to WAM bardzo dziękuję!!! Sama bym na to nie wpadła albo szukałabym wiekami;)
A tak dzięki WAM i tego watku o ustawieniach kolorów tegrafa wiem o co chodzi już, tyle że jeszcze muszę się tego nauczyć biegle;)

Mam zainstalowany Adobe CMM i korzystam z profilu ISO Coated v2 300%(ECI)
Następne projekty będe wykonywac po włączeniu tego profilu i w cmykach, ale zastanawiam się jak uratować ten już zrobiony... robić od nowa?
Mam wersję nie przerobiona na cmyki, publikowałam pdf wg ustawien z tego forum http://corel.wodip.opole....wanych&start=25
wyszło całkiem całkiem znośnie, zadowalająco no i o niebo lepiej niż wcześniej. Kolory są inne i nie jest to coprawda dokładnie to co chiałam uzyskać, ale i tak 100razy lepiej od wersji poprzednich kiedy jeszcze tego wszystkiego nie wiedziałam i działałam zupełnie w ciemno;)
Zastanawiam się tylko czy mozna liczyć na to że wydruk na kredzie będzie trochę bardziej intensywny w kolorach, czy tak jak na pdfie w cmykach czyli wszystko lekko powiedzmy rozbielone.

Mam też jeszcze jedno pytanie. Zrobiłam sobie przykładowa prace testową stosując się do uwag z forum, profil, praca w cmykach i po publikacji do pdfa niespodzianek nie było!!;) ALE kolory w cmyku są jakby mniej kolorowe, mniej intensywne,inne poprostu i robiąc to samo co wcześniej w projekcie rgb nie jestem w stanie uzyskać podobnego efektu kolorystcznego. Tak ma być czy czegoś jeszcze nie umiem? Czy to kwestia przyzwyczajenia?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 8 Styczeń 2012, 09:54   

kinga napisał/a:

Następne projekty będe wykonywac po włączeniu tego profilu i w cmykach, ale zastanawiam się jak uratować ten już zrobiony... robić od nowa?

Nie wiem jak wyglada ten cdr, jesli jest blady tj zdjecia takie sa, takie jak w pdf to lepiej zaczac od poczatku.
Chyba ze masz wersje w rgb w ktorej kolory sa ok, to wystarczy tylko konwersja do cmyk albo z poziomu programu, albo przy publikuj do pdf.

kinga napisał/a:

Zastanawiam się tylko czy mozna liczyć na to że wydruk na kredzie będzie trochę bardziej intensywny w kolorach, czy tak jak na pdfie w cmykach czyli wszystko lekko powiedzmy rozbielone.

Profile symuluja rowniez podloze, sa rozne te profile, wiec jesli masz dobrze ustawiony monitor i przy profilu dla kredy powlekanej na monitorze kolory sa blade to takie wyjda w druku. Mozna je podciagnac w programie.
kinga napisał/a:

ALE kolory w cmyku są jakby mniej kolorowe, mniej intensywne, inne poprostu i robiąc to samo co wcześniej w projekcie rgb nie jestem w stanie uzyskać podobnego efektu kolorystcznego. Tak ma być czy czegoś jeszcze nie umiem? Czy to kwestia przyzwyczajenia?

Przestrzenie kolorow RGB i cmyk nie pokrywaja sie, czesc kolorow jest poza zakresem, wiec jaskrawe kolory z rgb po konwersji do cmyka zostaja przesuniete do tych mniej nasyconych cmykowych, a najbliszych mozliwych do reprodukcji w cmyku.

pozdr.

kinga
Początkujący

Wysłany: 8 Styczeń 2012, 12:26   

wawel napisał/a:
kinga napisał/a:

Nie wiem jak wyglada ten cdr, jesli jest blady tj zdjecia takie sa, takie jak w pdf to lepiej zaczac od poczatku.
Chyba ze masz wersje w rgb w ktorej kolory sa ok, to wystarczy tylko konwersja do cmyk albo z poziomu programu, albo przy publikuj do pdf.

Mam wersję rgb, zdjęcia wychodzą po publikacji do pdf bardzo ładnie, nie są takie czarno białe, ale grafika choć kolory są lepsze niż na tym co wysłałam to no właśnie taka mało intensywna niż to co sobie zaplanowałam, wysyłam wycinek jpg tego co chciałabym uzyskać i wyślę wycinek pdf tego co uzyskuję.

kinga napisał/a:

ALE kolory w cmyku są jakby mniej kolorowe, mniej intensywne, inne poprostu i robiąc to samo co wcześniej w projekcie rgb nie jestem w stanie uzyskać podobnego efektu kolorystcznego. Tak ma być czy czegoś jeszcze nie umiem? Czy to kwestia przyzwyczajenia?

wawel napisał/a:
Przestrzenie kolorow RGB i cmyk nie pokrywaja sie, czesc kolorow jest poza zakresem, wiec jaskrawe kolory z rgb po konwersji do cmyka zostaja przesuniete do tych mniej nasyconych cmykowych, a najbliszych mozliwych do reprodukcji w cmyku.

pozdr.

zauważyłam, że się nie pokrywają i to chyba największy problem dla mnie jak to podciągnąć, będę zatem wdzięczna za podpowiedź czy w ogóle jest możliwe uzyskanie na wydruku ,albo jak to uzyskać, takiej kolorystyki i inensywności barw jak na pliku jpg załączonym, albo chociaż zbliżonej.

wycinek_projektu.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 271 raz(y) 182.74 KB

kinga
Początkujący

Wysłany: 8 Styczeń 2012, 12:45   

i pdf zmniejszyłam jakims cudem do 2mb

wycinek_projektu_b.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 179 raz(y) 1.99 MB

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 8 Styczeń 2012, 12:46   

kinga napisał/a:

zauważyłam, że się nie pokrywają i to chyba największy problem dla mnie jak to podciągnąć, będę zatem wdzięczna za podpowiedź czy w ogóle jest możliwe uzyskanie na wydruku ,albo jak to uzyskać, takiej kolorystyki i inensywności barw jak na pliku jpg załączonym, albo chociaż zbliżonej.

Wrzucam 2 pliki
Jeden pokazuje kolory ktore nie wchodza do przestrzeni cmyk przy tym profilu ktorego uzywasz - zaznaczone na szaro.
I drugi co mozna uzyskac tylko przy konwersji do cmyk w Corelu.
pozdr.

cmyk.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 206 raz(y) 1.82 MB

pozacmykiem.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 323 raz(y) 102.34 KB

kinga
Początkujący

Wysłany: 8 Styczeń 2012, 12:51   

JAK TO ZROBIŁEŚ???
Wyszło super!! ;)))))
Jak mam ustawić i co w corelu żeby mi tak wyszła zamiana na cmyki?

kinga
Początkujący

Wysłany: 8 Styczeń 2012, 12:56   

przy tym profilu którego używam, tzn dobry wybór? czy użyłeś innego?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 8 Styczeń 2012, 12:59   

Czy ja wiem, podobne to jest do tego Twojego pdf-a, zwykla konwersja z poziomu programu do cmyka i publikowanie do pdf/X-3
W opcjach w zarzadzaniu kolorem ten profil o ktorym wspomialas, tam gdzie rgb nie dalem Adobe rgb tylko ogolny.
W opcjach icc, kolorymetryczna wzgledna, i Kodak bo na 12-stce nie dziala Adobe CMM.
pozdr.

kinga
Początkujący

Wysłany: 10 Styczeń 2012, 15:40   

Dzięki;)
NA moim kompie ten plik który wysłałeś jest dużo bardziej "soczysty" Niż wcześniejsze pdfy;)

Czy w cmykach wogóle osiągne taką intensywnośc kolorów jak na tym jpg moim ? Jest to możliwe, czy ze względu na różnice w tych paletach barw niemożliwe do osiągnięcia?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 10 Styczeń 2012, 16:44   

W/w plik o nazwie pozacmykiem.jpg pokazuje (na szaro) ktore fragmenty proj. sa poza przestrzenia cmyk, reszta kolorow miesci sie w przestrzeni cmyk-a.

Roznice o ktorych wspominasz po czesci moga byc wynikiem ustawien monitora, ktory przelamuje Ci kolory. W tych pierwszych pedefach ktore przyslalas rzeczywiscie kolory byly pozbawione nasycenia, ale w tym ostatnim bylo juz lepiej, duzo blizej tego pdf-a ktory przyslalem.

Jesli chcesz miec 99% pewnosc jak kolory wyjda w druku, to zrob sobie proofa-kotraktowego przed drukiem kalendarzy. I ewent. zamow profesjonalna kalibracje sprzetu.
Mozemy sie tu rozpisywac ze kolor x jest bardziej/mniej nasycony, ale pisanie o kolorach jest malo precyzyjne i nie wiem czy to nas doprowadzi do celu. Dlatego obok tej teorii ktora znajdziesz na forum, warto przygotowac monitor do pracy, i podeprzec sie proofem, przynajmniej na poczatku dokad nie bedziesz miala pewnosci czy monitor pokazuje kolory jak powinien.

pozdr.

Odpowiedz do tematu