Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Corel X5 i CMYK
Autor Wiadomość
Stawe 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X5, X6
Wysłany: 17 Maj 2012, 07:51   Corel X5 i CMYK

Eksportowałem logo z dokumentu corelowego w CMYKu do formatu WMF oraz EMF. Ku mojemu zaskoczeniu sprawdzając pliki poprzez import stwierdziłem, że kolory zmieniły się na RGB. Jakoś nie pamiętam, żeby takie zjawisko występowało w niższych wersjach Corela...

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 17 Maj 2012, 10:27   

Format wmf (Windows Metafile) może być tylko RGB. Nie istnieje cmykowy wmf. Format emf (Enhanced Windows Metafile) zapewne także.

Stawe 
Fachowiec

Wysłany: 17 Maj 2012, 11:52   

Dziękuję za informację. Problem polegał na tym, że chcieli ode mnie logo do posterów ale nie w Corelu. Nie bardzo rozumiem jak można robić poster bez programu w typie Corela, być może w PDF via Word ale problem oczywiście był w eksporcie do formatu trzymającego CMYK. Zdaje się, że pozostał tylko EPS bo ten na pewno się nadaje.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 17 Maj 2012, 19:56   

Tak, eps zrobiony w Corelu (wiesz, ekrportujesz w Corelu pracę, jako eps). Pamiętej, żeby przy eksporcie zaznaczyć opcję Export text as Curvex. Wtedy eps nie będzie używał fontów. Jeśli nie będzie zawierał grafiki rastrowej, będzie dowolnie skalowalny.

Stawe 
Fachowiec

Wysłany: 17 Maj 2012, 20:23   

Przepraszam, nie o to chodzi - ponad 10 lat w pracy codziennie eksportuję Corela do EPS.
Problem był taki: laik robi poster i chce ode mnie gotowe do druku logo a nie ma Corela. To co mu dać? Wychodzi na to, że WMF i EPS nie nadają się bo nie trzymają CMYKa. EPS może być. Myślę wyłącznie o formatach wektorowych bo nie wiem w jakiej wielkości logo będzie potrzebne. Co jeszcze się nadaje? Może CVG, może PDF da się wstawić do jakiegoś dokumentu (do Corela można). Problem jest w zasadzie akademicki bo zawsze mogę powiedzieć - nie masz Corela nie rób posteru...

Cysorz 

Wysłany: 17 Maj 2012, 21:34   

*.eps "trzyma" CMYK-a na pewno. Równie popularnym formatem jest *.ai.
Może problem jest w tym, że ten "laik" używa programu który nie potrafi obsłużyć 32-bitowego koloru?

Odpowiedz do tematu