Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozciąganie pochylonego prostokąta i napisanie w nim tekstu.
Autor Wiadomość
dominika51015 
Początkujący

Wysłany: 15 Czerwiec 2012, 21:29   Rozciąganie pochylonego prostokąta i napisanie w nim tekstu.

Witam.
To moje pierwsze starcie z corelem, więc proszę o wyrozumiałość:)

Próbuje zrobić broszurę - w załączniku.
Tyle udało mi się zrobić.

Chcę rozciągnąć element (pochylony prostokąt) chwytając za dolną krawędź i rozciągnąć go w dół, tak żeby po rozciągnięciu boki prostokąta były w tym samym miejscu, a jedynie zmieniła się długość prostokąta, szerokość ma być cały czas taka sama, położenie również ma się nie zmienić.

Dodatkowo w tym pochylonym prostokącie ma być tekst, który jest pochylony tak samo jak prostokąt i odsunięty od granic prostokąta o 1cm.

Moje próby były takie:
Gdy zaznaczaczam obiekt pojawia się taka ramka z czarnych kwadracików - niestety gdy chwytam kwadracik obiekt zmienia swoje położenie lub deformuje się.
Próbowałam również rozciągnąć obiekt (narzędzie kształt) chwytając za dwa zaznaczone, narożne węzły (shift+zaznacz), w tej sytuacji już jest lepiej ale obiekt "kosi się" na boki.

Bardzo proszę o pomoc:)

forum.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 223 raz(y) 91.45 KB

Martin Nez 
Doradca
Grafik?

Wersja CorelDRAW: 2019
Wysłany: 15 Czerwiec 2012, 22:29   

Najpierw przygotuj całość bez obracania (w miejscu, gdzie chcesz mieć fotki po prostu wstaw kolorowe prostokąty), później obróć i za pomocą części wspólnej (Rozmieszczenie > Kształtowanie) dołącz zdjęcia. Nie da się w Corelu wydłużyć tak obróconych prostokątów.

Pozdr,
MN

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 16 Czerwiec 2012, 11:18   

Zrób tak:
1. Zamień prostokąt na krzywą, tj zaznacz go i wciśnij ctrl + Q. Wówczas prostokąt przestanie być predefiniowaną krzywą i zacznie się zachowywać, jak normalna krzywa Beziere'a.
2. Narzędziem Shape Tool zaznacz dwa narożne węzły, które chcesz przesunąć i przesuń je tam, gdzie chcesz.
3. Kąty mierzysz (a także zmieniasz) w okienku Angle of Rotation, więc nie będzie problemu z ustaleniem i zmianą kąte obrotu i z późniejszym kątem ustawienia napisu.

Jakby co, to pisz - chętnie odpowiem... :-)

dominika51015 
Początkujący

Wysłany: 16 Czerwiec 2012, 22:18   

Dzięki za wszelkie rady:)

dokładnie tak próbowałam zrobić jak napisaliście ale się nie udało...

Prostokąta nie da się przekształcić w krzywe (ctrl+q nie działą, tak samo po kliknięciu prawym przyciskiem myszki opcja przekształć w krzywe jest nieaktywna).

Napisałeś :"Narzędziem Shape Tool zaznacz narożne węzły, które chcesz przesunąć i przesuń je tam, gdzie chcesz."
Dokładnie tak robiłam, ale wówczas prostokąt kosi się na boki.
Spróbuję to wytłumaczyć: Prostokąt ma 4 węzły a,b,c,d. Łapiąc za dwa dolne węzły c i d (jednocześńie) - fakt mogę powiększyć prostokąt ale ciężko jest wówczas zrobić tak aby bok np. AC pozostał w tym samym miejscu - on się kosi.

A z tym kątem obrotu to nie zrozumiałam....

Próbowałam tekst tak "na oko" ustawić- w corelu wygląda on ok ale jak zapisuje plik do pdfa to literki są jakby źle poustawiane - jedna jest niżej, druga wyżęj.... Jest na to jakaś rada?

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 16 Czerwiec 2012, 22:56   

Piszesz:
Cytat:
Prostokąta nie da się przekształcić w krzywe

I tu się właśnie mylisz. Narysuj prostokąt narzędziem Rectangle Tool, zaznacz go i ctrl+Q. Jeśli masz inne skróty klawiaturowe, co się może zdarzyć, to Arrange/Convert to Curves.
To się musi dać zrobić!
Piszesz także:
Cytat:
Napisałeś :"Narzędziem Shape Tool zaznacz narożne węzły, które chcesz przesunąć i przesuń je tam, gdzie chcesz."
Dokładnie tak robiłam, ale wówczas prostokąt kosi się na boki.

Widocznie nie używałaś narzędzia Shape Tool (F10), tylko narzędzia Pick Tool (strzałki).

Jeśli nie zamienisz prostokąta na krzywe, to narzędziem Shape Tool (F10) możesz tylko zaokrąglać rogi tego prostokąta.
Spróbuj...

dominika51015 
Początkujący

Wysłany: 17 Czerwiec 2012, 21:10   

no dokłądnie tak robie...

Prostokąt rysuję, udało mi się zamienić go na krzywe (moje wcześniejsze prostokąty były już krzywymi), naciskam F10 czyli kształt i prostokąt kosi się na boki.

w załączniku zrzuty ekranu z opisami bezpośrednio na zrzutach.

2.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 370 raz(y) 224.99 KB

1.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 359 raz(y) 209.5 KB

Cysorz 

Wysłany: 17 Czerwiec 2012, 22:34   

A po co sobie tak życie utrudniać?
Skoro jest to regularny prostokąt to wystarczy najzwyklejszy tekst akapitowy który wystarczy obrócić o potrzebny kąt...

dominika51015 
Początkujący

Wysłany: 18 Czerwiec 2012, 21:13   

z tekstem sobie poradziłam, problem jest jedynie w tym, że po zapisaniu ukośnego tekstu do pdf-a literki są nie w jednej lini. Np 3-kropek zamiast równo w lini ma środkową kropkę niżej. Taki tekst źle wygląda i źle się czyta.

Czy jest na to jakaś rada?

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 18 Czerwiec 2012, 21:19   

Jest. Nie wydziwiać z obracaniem tekstu i głowy czytającego. Nie ma obrotu = nie ma problemu. ;-)

Cysorz 

Wysłany: 18 Czerwiec 2012, 23:16   

To tylko wyświetlanie. Zrób sobie zbliżenie (np. 400% albo więcej) i zobaczysz, że wszystko jest OK. Tak samo wyjdzie w druku.

dominika51015 
Początkujący

Wysłany: 19 Czerwiec 2012, 17:42   

rzeczywiście po zbliżeniu wygląda dobrze ale problem w tym, że ja tą broszurę potrzebuję w formie elektronicznej, właśnie jako pdf i musi dobrze wyglądać w normalnym rozmiarze.
Jest na to jakaś rada?

Odpowiedz do tematu