|
Rozciąganie pochylonego prostokąta i napisanie w nim tekstu. |
| Autor |
Wiadomość |
dominika51015
Początkujący

|
Wysłany: 15 Czerwiec 2012, 21:29 Rozciąganie pochylonego prostokąta i napisanie w nim tekstu.
|
|
|
Witam.
To moje pierwsze starcie z corelem, więc proszę o wyrozumiałość:)
Próbuje zrobić broszurę - w załączniku.
Tyle udało mi się zrobić.
Chcę rozciągnąć element (pochylony prostokąt) chwytając za dolną krawędź i rozciągnąć go w dół, tak żeby po rozciągnięciu boki prostokąta były w tym samym miejscu, a jedynie zmieniła się długość prostokąta, szerokość ma być cały czas taka sama, położenie również ma się nie zmienić.
Dodatkowo w tym pochylonym prostokącie ma być tekst, który jest pochylony tak samo jak prostokąt i odsunięty od granic prostokąta o 1cm.
Moje próby były takie:
Gdy zaznaczaczam obiekt pojawia się taka ramka z czarnych kwadracików - niestety gdy chwytam kwadracik obiekt zmienia swoje położenie lub deformuje się.
Próbowałam również rozciągnąć obiekt (narzędzie kształt) chwytając za dwa zaznaczone, narożne węzły (shift+zaznacz), w tej sytuacji już jest lepiej ale obiekt "kosi się" na boki.
Bardzo proszę o pomoc:)
forum.pdf
|
Pobierz Plik ściągnięto 223 raz(y) 91.45 KB |
|
|
|
|
 |
Martin Nez
Doradca Grafik?

Wersja CorelDRAW: 2019
Pomógł: 14 razy Dołączył: 29 Sty 2011 Posty: 115 Skąd: Czmoń
|
Wysłany: 15 Czerwiec 2012, 22:29
|
|
|
Najpierw przygotuj całość bez obracania (w miejscu, gdzie chcesz mieć fotki po prostu wstaw kolorowe prostokąty), później obróć i za pomocą części wspólnej (Rozmieszczenie > Kształtowanie) dołącz zdjęcia. Nie da się w Corelu wydłużyć tak obróconych prostokątów.
Pozdr,
MN |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 72 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 16 Czerwiec 2012, 11:18
|
|
|
Zrób tak:
1. Zamień prostokąt na krzywą, tj zaznacz go i wciśnij ctrl + Q. Wówczas prostokąt przestanie być predefiniowaną krzywą i zacznie się zachowywać, jak normalna krzywa Beziere'a.
2. Narzędziem Shape Tool zaznacz dwa narożne węzły, które chcesz przesunąć i przesuń je tam, gdzie chcesz.
3. Kąty mierzysz (a także zmieniasz) w okienku Angle of Rotation, więc nie będzie problemu z ustaleniem i zmianą kąte obrotu i z późniejszym kątem ustawienia napisu.
Jakby co, to pisz - chętnie odpowiem... |
|
|
|
 |
dominika51015
Początkujący

|
Wysłany: 16 Czerwiec 2012, 22:18
|
|
|
Dzięki za wszelkie rady:)
dokładnie tak próbowałam zrobić jak napisaliście ale się nie udało...
Prostokąta nie da się przekształcić w krzywe (ctrl+q nie działą, tak samo po kliknięciu prawym przyciskiem myszki opcja przekształć w krzywe jest nieaktywna).
Napisałeś :"Narzędziem Shape Tool zaznacz narożne węzły, które chcesz przesunąć i przesuń je tam, gdzie chcesz."
Dokładnie tak robiłam, ale wówczas prostokąt kosi się na boki.
Spróbuję to wytłumaczyć: Prostokąt ma 4 węzły a,b,c,d. Łapiąc za dwa dolne węzły c i d (jednocześńie) - fakt mogę powiększyć prostokąt ale ciężko jest wówczas zrobić tak aby bok np. AC pozostał w tym samym miejscu - on się kosi.
A z tym kątem obrotu to nie zrozumiałam....
Próbowałam tekst tak "na oko" ustawić- w corelu wygląda on ok ale jak zapisuje plik do pdfa to literki są jakby źle poustawiane - jedna jest niżej, druga wyżęj.... Jest na to jakaś rada? |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 72 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 16 Czerwiec 2012, 22:56
|
|
|
Piszesz: | Cytat: | | Prostokąta nie da się przekształcić w krzywe |
I tu się właśnie mylisz. Narysuj prostokąt narzędziem Rectangle Tool, zaznacz go i ctrl+Q. Jeśli masz inne skróty klawiaturowe, co się może zdarzyć, to Arrange/Convert to Curves.
To się musi dać zrobić!
Piszesz także: | Cytat: | Napisałeś :"Narzędziem Shape Tool zaznacz narożne węzły, które chcesz przesunąć i przesuń je tam, gdzie chcesz."
Dokładnie tak robiłam, ale wówczas prostokąt kosi się na boki. |
Widocznie nie używałaś narzędzia Shape Tool (F10), tylko narzędzia Pick Tool (strzałki).
Jeśli nie zamienisz prostokąta na krzywe, to narzędziem Shape Tool (F10) możesz tylko zaokrąglać rogi tego prostokąta.
Spróbuj... |
|
|
|
 |
dominika51015
Początkujący

|
Wysłany: 17 Czerwiec 2012, 21:10
|
|
|
no dokłądnie tak robie...
Prostokąt rysuję, udało mi się zamienić go na krzywe (moje wcześniejsze prostokąty były już krzywymi), naciskam F10 czyli kształt i prostokąt kosi się na boki.
w załączniku zrzuty ekranu z opisami bezpośrednio na zrzutach.
2.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 370 raz(y) 224.99 KB |
1.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 359 raz(y) 209.5 KB |
|
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 17 Czerwiec 2012, 22:34
|
|
|
A po co sobie tak życie utrudniać?
Skoro jest to regularny prostokąt to wystarczy najzwyklejszy tekst akapitowy który wystarczy obrócić o potrzebny kąt... |
|
|
|
 |
dominika51015
Początkujący

|
Wysłany: 18 Czerwiec 2012, 21:13
|
|
|
z tekstem sobie poradziłam, problem jest jedynie w tym, że po zapisaniu ukośnego tekstu do pdf-a literki są nie w jednej lini. Np 3-kropek zamiast równo w lini ma środkową kropkę niżej. Taki tekst źle wygląda i źle się czyta.
Czy jest na to jakaś rada? |
|
|
|
 |
LogoPedant [Usunięty]
|
Wysłany: 18 Czerwiec 2012, 21:19
|
|
|
Jest. Nie wydziwiać z obracaniem tekstu i głowy czytającego. Nie ma obrotu = nie ma problemu. |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 18 Czerwiec 2012, 23:16
|
|
|
| To tylko wyświetlanie. Zrób sobie zbliżenie (np. 400% albo więcej) i zobaczysz, że wszystko jest OK. Tak samo wyjdzie w druku. |
|
|
|
 |
dominika51015
Początkujący

|
Wysłany: 19 Czerwiec 2012, 17:42
|
|
|
rzeczywiście po zbliżeniu wygląda dobrze ale problem w tym, że ja tą broszurę potrzebuję w formie elektronicznej, właśnie jako pdf i musi dobrze wyglądać w normalnym rozmiarze.
Jest na to jakaś rada? |
|
|
|
 |
|
|