Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
znaczek wektorowo i obrys, problem.
Autor Wiadomość
zywik 
Początkujący

Wysłany: 10 Wrzesień 2007, 21:25   znaczek wektorowo i obrys, problem.

Problem polega na tym, ze gdy robie znaczek wektorowo i dodaje obrys to ploter przy wycinaniu czasami sie gubi. Czy jest mozliwosc zostawienia tylko obrysu, a skasowaniu wektorow??. Dopiero co zaczynam uzywac Corela, wiec przepraszam jezeli to banalny problem.

JarekDRAW 

Wysłany: 11 Wrzesień 2007, 05:28   

Witam, najedź kursorem na paletę kolorów, u góry jest krzyżyk lewy klik pozbywasz się wypełnienia, dajesz kursorem na czarny kolor prawy klik i masz kontur.

zywik 
Początkujący

Wysłany: 11 Wrzesień 2007, 09:23   

JarekDraw napisał/a:
Witam, najedź kursorem na paletę kolorów, u góry jest krzyżyk lewy klik pozbywasz się wypełnienia, dajesz kursorem na czarny kolor prawy klik i masz kontur.

Akurat nie o to chodzilo:). Juz sie z tym uporalem, musialem wszystkie krzywe rozdzielic w znaczku, a potem je usunac recznie co nie bylo trudne:). Sam obrys zostal i jakos dalo rade:). A wypelnienia tutaj nie bylo:). Chociaz problem mialem jeszcze jeden, ale to chyba moja wina. Czy Corel przy uzywaniu obrysu automatycznie definiuje, ze gdy proste nie sa zamkniete to obrys jest dwustronny??. Bo przy obrysie kola itp. moge sobie wybrac typ obrysu (wewn. zewn. itp) i spokojnie robi tyle linii obrysu ile mu wskarze, ale gdy juz wybieram do obrysu cos bardziej skomplikowanego obrys pojawia sie dwustronny, wewnatrz i na zewnatrz. O co chodzi??:)

Stawe 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X5, X6
Wysłany: 11 Wrzesień 2007, 11:58   

Myślimy chyba o CorelTrace? Jeżeli tak to może być nie tylko obrys zewnętrzny czy wewnętrzny ale i centralny (środkowy). Tak czy owak nigdy mi to idealnie nie pracowało. Ja takie trasowanie zwykle grupuję, nadaję konturom jakiś jaskrawy kolor (np. czerwony) i traktuję jako podkładkę, szkic.
Na tym wzorze rysuję CorelDraw'em na czysto. Dzięki temu np. koło jest naprawdę okrągłe a nie takie jak przetrasował program z GIFa czy JPGa który często jest kolejną kopią z jakiegoś oryginału.

zywik 
Początkujący

Wysłany: 11 Wrzesień 2007, 15:14   

Stawe napisał/a:
Myślimy chyba o CorelTrace? Jeżeli tak to może być nie tylko obrys zewnętrzny czy wewnętrzny ale i centralny (środkowy). Tak czy owak nigdy mi to idealnie nie pracowało. Ja takie trasowanie zwykle grupuję, nadaję konturom jakiś jaskrawy kolor (np. czerwony) i traktuję jako podkładkę, szkic.
Na tym wzorze rysuję CorelDraw'em na czysto. Dzięki temu np. koło jest naprawdę okrągłe a nie takie jak przetrasował program z GIFa czy JPGa który często jest kolejną kopią z jakiegoś oryginału.

Nie myslimy o CorelTrace:). Tego akurat rzadko uzywam, bo jednak jeszcze nie jest to chociazby dobrze zrobiony program, duzo lepiej sprawdza sie w tym Adobe. Co do mojego problemu chodzi o skomlikowane rysunki wektorowe. Jak mowilem, z prostymi ksztaltami nie ma zadnego problemu z dodaniem obrysu(konturu), ale gdy probuje dodac obrys do czegos bardziej skomplikowanego Corel pewnie glupieje i dodaje obrys z obu stron automatycznie, mimo iz nie sa to proste "otwarte" gdzie faktycznie dodaje z automatu dwustronny kontur:). No, ale jak to bywa praca w tym to sama przyjemnosc, wiec szukanie rozwiazania problemow jest bardzo ciekawe:). Czasami mozna uzyskac niezle efekty.
Pozdrawiam.

Stawe 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: X5, X6
Wysłany: 11 Wrzesień 2007, 21:30   

Coś nadal nie rozumiem - jak to obrys dwustronny? Krzywa zamknięta lub nie może mieć wypełnienie i kontur. Jeżeli krzywa nie jest zamknięta wypełnienia na ogół nie widać.
Kontur jest linią która może mieć dowolną grubość lub nie istnieć (grubość zero). Jeżeli zamienię grubszy obrys (kontur) na obiekt to może mieć on wypełnienie i kontur i wtedy zobaczę faktycznie obrys z obu stron... ale po co to robić? Czy nadal czegoś nie rozumiem? :)

zywik 
Początkujący

Wysłany: 11 Wrzesień 2007, 23:05   

Stawe napisał/a:
Coś nadal nie rozumiem - jak to obrys dwustronny? Krzywa zamknięta lub nie może mieć wypełnienie i kontur. Jeżeli krzywa nie jest zamknięta wypełnienia na ogół nie widać.
Kontur jest linią która może mieć dowolną grubość lub nie istnieć (grubość zero). Jeżeli zamienię grubszy obrys (kontur) na obiekt to może mieć on wypełnienie i kontur i wtedy zobaczę faktycznie obrys z obu stron... ale po co to robić? Czy nadal czegoś nie rozumiem? :)

Gdy wycinasz cos na folii, zeby to potem wypiaskowac musi byc to tak przygotowane, zeby obrys mozna bylo sobie latwo wydlubac i wypiaskowac:). Powiedzmy opracowywujesz sobie jakas odznake, medal itp. Powiedzmy cztery trojkaty zlaczone rogami, a na srodku orzelek:). Robisz z wektorow rysunek, nastepnie do linii dodajesz kontur. I mimo, ze wszystko jest pozamykane, w takim natloku krzywych Corel dodaje kontur z dwoch stron i nie ma innej opcji do wyboru:). Co mnie osobiscie nie przeszkadza, ale w odznace, ktora ma szer. i wys. po 10 cm i grubosc konturu 4 mm. okazuje sie, ze sa 3 linie do wyciecia:). Kontur i w srodku wektor, czyli de facto linie co 2 mm., a w takim wypadku ploter ostro sie wali, a w rogach podwaza folie:). Myslalem, ze teoretycznie jest jakis szybki sposob na usuniecie wektorow z rysunku(pewnie jest:)), ale ja takiego nie znalazlem, wiec musialem calosc rozdzielic i usunac wektory pojedynczo:). W gruncie rzeczy malo pracy, ale zawsze jakis skrocik bylby lepszy;). Aha, a o wypelnieniu zapomnijmy, bo ja takiej rzeczy nie uzywam(w sensie zmian koloru):). Wszystko black and white;).

Pozdrawiam:).

JarekDRAW 

Wysłany: 12 Wrzesień 2007, 06:56   

Heloo, może podeślij mi ten plik bo jestem ciekaw w czym jest problem jarek@poliplex.pl
mam corela 12.

jagna 
Jagna

Pomogła: 13 razy
Wysłany: 23 Wrzesień 2007, 06:23   

Hi, nie bardzo nadążam za tobą, ale może to pomoże ci w twoim problemie (Corel X3):

1. Po narysowaniu obiektu nie nadawaj mu wypełnienia a kontur wybierz o włosowej
wartości.
2. Wybierz narzędzie z lewej strony belki narzędziowej - Ineractive Contur (znam tylko wersję angielską, ale załączam jpeg na końcu opisu).
3. Kliknij narzędziem na kontur rysunku i przeciągnij na zewnątrz, a następnie nadaj mu parametry jak na załączonym rysunku 2
4. Kolory i pozostałe numery możesz dowolnie zmieniać w zależności od potrzeb, ploter powinnien być teraz szczęśliwszy:)

Daj mi znać czy to było problemem
Jagna

centralny_kontur.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 381 raz(y) 29.22 KB

centralny_kontur 2.jpg
Rys 2
Pobierz Plik ściągnięto 401 raz(y) 65.85 KB

Odpowiedz do tematu