Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Licencja dla firmy
Autor Wiadomość
Boustius
Początkujący

Wysłany: 28 Sierpień 2011, 15:51   Licencja dla firmy

Witam serdecznie

Szukałem troche po internecie ale na forum tematycznym moze nie bedzie rozbieznych wersji...

Kochani moi. Zakładam jednoosobowa dzialalnosc gospodarcza i potrzebuje corela draw. Moze byc nawet x3. Dla szybkiego przykladu, czy moge w firmie uzywac tego:

http://allegro.pl/corel-d...1747007864.html

Program ma mi sluzyc do wrzucania projektow na maszyne drukujaca, wycinajaca itp - czy robi to jakas roznice przy np projektowaniu plakatow i wieszania ich po miescie, czy to jeden piernik jak bede uzywal corela?

Jesli w/w link to nie to, jaka wersje/ewentualna licencje powinienem wybrac zebym nie mial problemow prawnych?

Sponsi 
Profesjonalista

Wysłany: 28 Sierpień 2011, 16:16   

Pewnie, kup Speszyl Edyszyn i git.
Też go mam : ) normalna, komercyjna wersja, tylko bez drukowanego podręcznika i chyba jakichś dodatków.

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 28 Sierpień 2011, 17:28   

Boustius, błagam nie "po internecie", tylko "w internecie".

No, wioska okrutna to jest, naprawdę...

Boustius
Początkujący

Wysłany: 28 Sierpień 2011, 20:16   

LogoPedant napisał/a:
Boustius, błagam nie "po internecie", tylko "w internecie".

No, wioska okrutna to jest, naprawdę...

Twój nick wyjaśniałby czepliwość...
Chodzę sobie w domu/chodzę sobie po domu.
Ulicą/po ulicy
Istnieją naloty językowe, regionalizmy, gwary i nie jest to powód żeby wyskakiwać z wiochą, kiedy nie wnosi się nic do tematu.

SPONSI dziękuję. Rozumiem, że legalność projektowania i wykorzystywania tego również wchodzi w grę? Napisałeś, że również go posiadasz. Używasz do zastosowań komercyjnych czy prywatnie?

Sponsi 
Profesjonalista

Wysłany: 29 Sierpień 2011, 08:14   

Tam jest napisane, że to komercyjna normalna wersja, także luz.

"po internecie" to nawet fajnie brzmi, tak specjalnie użyte : )

Boustius
Początkujący

Wysłany: 29 Sierpień 2011, 11:04   

Dzięki wielkie!
Zmylił mnie nagłówek "komercyjny" a pod spodem w tabelce "licencja standard"

Super, że mogłem się gdzieś poradzić 8-)

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 29 Sierpień 2011, 12:56   

Boustius

Jak już zejdziesz z internetu to idź na to miasto i choć(dź) w nim już będziesz, to cały czas nie opuścisz wioski... ;-)

Miłego dnia w internecie. :-P

Boustius
Początkujący

Wysłany: 29 Sierpień 2011, 14:40   

Tak Panie!

Rene627 
Początkujący

Wysłany: 25 Sierpień 2012, 13:17   Re: Licencja dla firmy

Cześć a ja jestem jeszcze bardziej zielonym użytkownikiem.
Jaka wersję Corel Graphics Suite polecacie kupic x4, x5 czy x6???? (licencja komercyjna) Poradźcie!
I jak załatwić taka sprawę:
Klient zamówił u grafika amatora logo, zostało zrobione w Corelu11(pirackim) i wysłane mailem. Klient chciałby kupić wszystkie prawa do logo, ale czcionki np.są z Corela, obciążone prawami autorskimi tak jak i program na który trzeba mieć licencję.
Wmiędzyczasie czcionki zostały zamienione na wolne od praw, ale slad wysyłki w internecie pozostał.
Jak z tego wyjść uczciwie, czy można wykupić licencję na czasowe użycie tego programu np. na okres miesiąca z data wsteczną?
Czy jedynym wyjściem jest zakup 11-stki?
A może można kupić komercyjny Corel Graphics Suite i upgradować?
Poradźcie b.pilne! :roll: :shock:

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 25 Sierpień 2012, 15:07   

A co przeszkadza klientowi zapłacić twórcy za logo? Co go obchodzi na jakim Corelu zostało zrobione? Przecież to problem sprzedającego, a nie nabywającego. Nie ma jeszcze obowiązku sprawdzania, czy dokument, który otrzymaliśmy powstał w legalnym programie, a listonosz posługuje się przy roznoszeniu listów legalnym rowerem.

Co do zakupu wersji - ściągnij wersje trial i po prostu potestuj. Ponieważ każda ma jakieś błędy, wiec najlepiej będzie wybrać taką, która ma ich najmniej w interesującym Cię obszarze pracy. Jeśli masz na przykład w planach pracę z tekstem, zwłaszcza akapitowym, to X6 może nie spełnić Twoich oczekiwań. Przeszukaj forum, to dowiesz się dlaczego.

Rene627 
Początkujący

Wysłany: 25 Sierpień 2012, 15:25   

Dzięki,
dokładnie, problem sprzedającego, bo jeśli ma zagwarantować w umowie że logo nie jest obciążone prawami osób trzecich - to nie może bo jedna czcionek France Plain jest Corelowa (tak doczytałam), więc rozumiem, ze dopiero jak zakupi się Corela, Twórca będzie miał prawo jej używać i gwarantować czy tak?
co sądzisz?
Kwestia legalności jest ważna dla mnie, bo z pow. napiętej sytuacji z klientem a jest to zaciekły prawnik, obawiam się że może posunać się do.. wolę nie gdybać...
Więc chcę jak lepiej naprawić i wyjaśnić sytuację.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 25 Sierpień 2012, 18:37   

A jak poznasz, czy logo narusza prawa osób trzecich, skoro nawet podobne zdjęcie może naruszyć? Albo komuś skojarzy się nazwa? Poza tym skąd wiesz, że to nielegalna kopia? A może to był trial np. X6, a plik zapisano w celu uzyskania zgodności jako zrobiony w wersji 11? Uważasz, że Corel zapisuje w pliku informację o legalności, a prawnik potrafi ją odczytać?

Ja nic Ci nie poradzę. Nie jestem prawniczką. Jeśli prawnik jest uczciwy nic Ci nie grozi. A nasłać ekipę i narobić smrodu może każdy.

chezare 

Wysłany: 25 Sierpień 2012, 20:10   

Nie za bardzo rozumiem? Ten prawnik chce logo, czy chce Cię uziemić za posiadanie nielegalnej wersji Corela? Nie rozumiem też po jaką cholerę wysyłałeś mu pliki z Corela i fonty? Ten prawnik ma coś nierówno pod sufitem chyba? Jak kupuje buty to sprawdza czy szewc nie robił ich przypadkiem kradzionym młotkiem?
Nie wiem jak jest teraz ale w starych wersjach Corela, to że się miało licencję na używanie programu wcale nie było jednoznaczne np. z tym, że można było dowolnie używać tysięcy clipartów, które do programu były dołączane. Nie wiem jak było z fontami? Na oko to wygląda tak, że wiele z nich to fonty innych firm a te z Corela mają praktycznie tylko pozmieniane nazwy. Do rysunku można mieć wyłączne prawa ale do powszechnie dostępnego i używanego przez tysiące ludzi fontu nie, chyba że został specjalnie dla klienta skonstruowany.
Szkoda, że sponiewierałeś Logo bo w tym gronie ma pewnie największą wiedzę w tym temacie.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 25 Sierpień 2012, 20:41   

Tak z ciekawości w którym miejscu Rene627 sponiewierała kogokolwiek? Poza tym na miłość boską co to znaczy "Nie rozumiem też po jaką cholerę...." zrobiłeś to czy tamto? Alfa i omega wie jak się coś skończy zanim się zacznie, ale normalny człowiek tego nie wie. Bez obrazy, ale co daje takie mędrkowanie à la politycy, którzy po fakcie zawsze są mądrzy i wiedzą co trzeba było zrobić, ale nigdy przed? "Nie rozumiem też po jaką cholerę polecieli..."

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 25 Sierpień 2012, 20:53   

chezare, Twój rozmówca nie jest autorem wątku, a ja nie mam aż takiej wiedzy, jak Ci się wydaje, jeżeli oczywiście piszesz o mnie. ;-)

Rene627, zakup Corela nie jest żadnym wyjściem, bo najprawdopodobniej fontu i tak nie można użyć w komercyjnym zakresie (domniemam i musiałbyś sprawdzić jaką ten font ma licencję, pomijając program, bo to i tak nie ma znaczenia; poszukaj w sieci). Jeżeli okaże się finalnie, że żaden z elementów Twojego projektu nie jest obciążony prawami osób trzecich, możesz z powodzeniem przekazać klientowi prawa majątkowe do tegoż. Nie masz obowiązku informowania klienta, w jakiej aplikacji był przygotowany projekt. Równie dobrze mogłeś przygotować grafikę w darmowym programie Inkscape i zapisać ją do formatu EPS. Może jest też jakaś aplikacja wektorowa, w której istnieje możliwość zapisu do CDR, ale ja się nie orientuję...

Jeżeli font, o którym piszesz jest jednak nie do użycia, przeproś po prostu prawnika, iż nie zauważyłeś tego faktu i nadmień, że poszukasz podobnego kroju w darmowych zbiorach. Najgorzej brnąć w zaparte...

------------------------

Sądzę, że w całej sprawie chodzi o to, że Rene627 podjął się zadania wykonania projektu, wcześniej go nie przemyślawszy formalnie, a upierdliwy prawnik chce mieć pewność, że nie kupuje trefnego towaru. Nadgorliwość jest jednak gorsza od faszyzmu. Rene627 popełnił błąd (pirackie oprogramowanie) i otwarcie o tym mówi, więc piętnować go nie ma sensu, ale cała sytuacja będzie pewnie nauczką na przyszłość...

Rene627 
Początkujący

Wysłany: 26 Sierpień 2012, 11:24   

Bogumiła, dzięki:) - Odp. te informacje są w pliku, laik ich nie odczyta, ale gdyby doszło do badań to z pliku można wszystko odczytać, np zidentyfikować czcionkę, komputer na którym powstał proj.etc.
Logopedant: Wykonawca nie szedł w zaparte, jak tylko się zorientował-zgłosił błąd, expresem naprawił (2dni) zmienił czcionki na legalne - zostały zaakceptowane + jeszcze bonus dla klienta jako rekompensata.
Ok. Ale co z wcześniejszym logo!?
Odpowiedzialność jest na twórcy - dlatego piszę! W umowie Twórca zagwarantował (w swojej niewiedzy ZIELONY JAK SAŁATA) ze logo nie jet obciążone itd. Potem się zorientował ze chyba jednak jest (czcionki).

Chodzi mi o to jak Twórca może się z takiej sytuacji wyratować, jeśli użył fontów, mało tego klient używał tego logo w prywatnym zakresie przez 2 tyg.
Co byście zrobili na miejscu twórcy?

Oczywiste jest dla mnie, ze trzeba tamtą pierwszą umowę rozwiązać i usunąć wszystkie materiały z logo obciążonym.
Będę musiał zasięgnąć porady prawnika, ale was pytam, może ktoś ma pomysł, podobne doświadczenie.
Jeśli kogoś to wciągnęło - kwestia praw do czcionki France Plain: http://www.fontyukle.net/en/France+Plain.ttf
http://www.fontpark.net/en/font/tr-france-plain/
http://www.eaglefonts.com...n-ttf-38067.htm
Pod pierwszymi trzema linkami można odnieść wrażenie ze czcionka jest darmowa, a w czwartym..:
http://www.ufonts.com/fonts/france-plain.html
Co sądzicie?
Pozdrawiam.
p.s. Nie obrzucajmy błotem i nie pietnujmy ludzi, którzy przyznają na forum że coś spiep..yli albo nie wiedzą czegoś elementarnego. Każdy kiedyś zaczynał. Ciut więcej życzliwości:) Ok?
Ostatnio zmieniony przez Rene627 26 Sierpień 2012, 11:50, w całości zmieniany 1 raz  

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 26 Sierpień 2012, 11:49   

Logika podpowiada, że prawem objęte jest rozpowszechnianie czcionek i jakichkolwiek składników programu, rozdawanie ich, instalowanie na wielu komputerach. W licencji wyraźnie napisano, że zabronione jest poprawianie błędów, czyli "modyfikowanie Produktu lub łączenie go w całości lub częściowo z innym programem". Więc na przykład obrabianie obrazków stworzonych w Corelu za pomocą PhotoShopa zamiast PhotoPainta. Niedozwolone jest "rozpowszechnianie czcionek zawartych w Produkcie".

Słyszał ktoś, żeby firma domagała się odszkodowania za font użyty na banerze? Przecież w tej sytuacji nie mogłyby działać żadne agencje reklamowe. Z drugiej strony takie stawianie sprawy to oskarżanie Microsoftu, Corela i innych o to, ze sprzedają za ciężkie pieniądze programy zawierające składniki, do których nie mają praw, czyli de facto kradzione. A to jest bzdura.

Rene627 
Początkujący

Wysłany: 26 Sierpień 2012, 12:04   

Bogumiło, właśnie mam za sobą przebrnięcie przez umowę licencyjna Corela i ja to rozumiem tak, że "niedozwolone rozpowszechnianie czcionek" to np. sprzedaż samych czcionek, a mając licencje komercyjną można ich użyć w swoim projekcie i sprzedać jako nowy produkt. Mylę się?
2. Kurczę chyba nie udaje mi się wyjaśnić istoty sprawy... Firma niczego się nie domaga, są potyczki prawne odnośnie szczegółów umowy i mam nadzieje że dojdzie do porozumienia, ale na wypadek gdyby były trudności..->
Kwestia brzmi: Co może/powinien zrobić twórca jeśli zorientuje się że naruszył prawa autorskie, po czym naprawił to. Nie przejmować się? "Trzeba żyć";)?
Ostatnio zmieniony przez Rene627 26 Sierpień 2012, 12:08, w całości zmieniany 1 raz  

Rene627 
Początkujący

Wysłany: 26 Sierpień 2012, 12:06   

Może ktoś odpowie mi na pyt.1 czyli jak przekazujecie klientom projekty to zawsze w pdf-ie? A w jakich przypadkach w Corelu? Co jeśli jest jakiś problem i klient chce żeby przesłać plik drukarni?

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 26 Sierpień 2012, 12:50   

Pytanie podstawowe - czy przekazałeś projekt wraz z czcionką? To znaczy osadziłeś ją w dokumencie, wysłałeś osobno w postaci pliku?

LogoPedant
[Usunięty]

Wysłany: 26 Sierpień 2012, 12:52   

Rene627, czy ktoś był nieżyczliwy? Nie zauważyłem.

Sam odpowiadasz sobie na większość pytań. Ja usunąłbym całkowicie (w miarę możliwości) dzieło, które stworzyłem z naruszeniem praw (świadomie, czy nie). Nie mam w tej kwestii żadnych wątpliwości. Pozamiataj bałagan i już. Zdarza się.

Mam 2, żelazne zasady projektowania logo (i innych materiałów):
1. Logotyp zawsze tworzę od podstaw.
2. Sygnet zawsze tworzę od podstaw.

Wcześniej różnie to bywało. Jak się człowiek uczył, to brał gotowy font i go modyfikował, jakkolwiek finalnie był to już indywidualny krój, więc nie było mowy o naruszaniu praw. Sporo fontów na rynku to zmodyfikowane (lepsze lub gorsze) wersje już istniejących...

Ja przekazuję klientowi wiele wersji znaku, w tym wektorowe. Przecież to właśnie u mnie zamawia. Przekazuję również prawa majątkowe, co nie oznacza (wspomnę o tym przy okazji), że klient może dowolnie modyfikować logo. Nienaruszalność dzieła chroni prawo autorskie, dając nam pieczę nad naszym projektem. Można udzielić klientowi zgody, ale to dłuższy temat...

Rene627 
Początkujący

Wysłany: 26 Sierpień 2012, 13:23   

osadzona w dokumencie i zamieniona na krzywe, ale..z podpisem co to za czcionka:)

Rene627 
Początkujący

Wysłany: 26 Sierpień 2012, 13:37   

Wersja wektorowa to rozumiem Corel, a pdf też?
Czy możesz podać jeszcze jakiś przykład popularnego zapisu wektorowego?
Dzięki.
Wiesz, w sumie z tego zamieszania wynikły tez dobre rzeczy - wzrosła moja świadomość i znajomość prawa autorskiego, i już legalnie używam Corela:) co jest b.przyjemne i okazało się tańsze niż mi się wydawało.
Ale ponieważ jestem domorosłym grafikiem/malarzem, nie pracuję w firmie tylko na umowy o dzieło, nie znam standardów jak się zwykle co przekazuje i jak zapisane.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 26 Sierpień 2012, 13:50   

Rene627 napisał/a:
że "niedozwolone rozpowszechnianie czcionek" to np. sprzedaż samych czcionek, a mając licencje komercyjną można ich użyć w swoim projekcie i sprzedać jako nowy produkt. Mylę się?

Tak, mylisz się. Możesz użyć fontu dostarczonego z Corelem i przekazać plik w Corelu osobie trzeciej, ale bez fontu. Jeżeli osoba trzecia taki font ma, to taki plik otworzy, jeżeli nie - otworzy z błędami.

Rene627 napisał/a:
osadzona w dokumencie i zamieniona na krzywe, ale..z podpisem co to za czcionka:)

Nie przekazałeś pliku z fontem. To gdzie tu problem?

Rene627 
Początkujący

Wysłany: 26 Sierpień 2012, 13:54   

Jak to, zamienienie napisu na krzywe, sprawia ze nie jest już fontem?

A to pierwsze co napisałeś oznaczałoby ze nie powinienem używać fontów z Corela w plikach które chcę sprzedać tylko wgrać sobie darmowe np z Google fonts albo stworzyć i wtedy wszystko jest legalnie?

Odpowiedz do tematu