Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Nie drukuję wszystkich elementów oraz problem z kolorami?
Autor Wiadomość
gimi22 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: x4
Wysłany: 20 Wrzesień 2012, 21:07   Nie drukuję wszystkich elementów oraz problem z kolorami?

Witajcie!

Mam problem w zasadzie już od dość dawna a mianowicie kiedy drukuję z pozycji corela na niektórych stronach tekst lub zdjęcia są zakryte jakby białymi odcinkami.. jeżeli zapiszę prace do pdf i będę z niego drukował to wszystko jest dobrze. Zdjęcia poniżej.

Przy okazji chciałem zapytać o ustawienie ponieważ w trakcie druku z corela wszystko a zwłaszcza zdjęcia są bardziej nasycone kolorami i często lekki fiolet wychodzi na granatowy. Znalazłem poradnik jak ustawić pod adresem poniżej w którym zdjęcia z CMYK powinienem przemienić na RGB ale dlaczego skoro do druku używa się cmyk? już sam nie wiem jak poprawnie ustawić

Wszystkim dziękuję za poświęcony czas i pomoc

Pozdrawiam

http://www.f5.com.pl/plik...ik_drukarki.pdf

Przechwytywanie.JPG
Pobierz Plik ściągnięto 255 raz(y) 31.86 KB

zdjecie 2(4).JPG
Pobierz Plik ściągnięto 260 raz(y) 600.64 KB

zdjecie 1(5).JPG
Pobierz Plik ściągnięto 280 raz(y) 610.94 KB

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 21 Wrzesień 2012, 12:01   

Przełącz widok na Szkieletowy i sprawdź czy tam, gdzie obrazek został obcięty nie leży na przykład cień lub inny efekt. Corel potrafi czasami zmienić kolejność obiektów wyciągając na wierzch to, co było na spodzie, albo przestać traktować przeźroczystość jako przeźroczystą. W ostateczności zaznacz wszystko, przekształć w mapę bitową i w takiej postaci wydrukuj.

Corelbezblednyblad.jpg
Dla Corela nawet brak błędu jest poważnym problemem.
Pobierz Plik ściągnięto 251 raz(y) 87.32 KB

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 21 Wrzesień 2012, 16:52   

to co piszesz jest prawdą ,ale problem polega na tym ,że cmyk jest mieszaniem kolorów a nie dyfuzją pomiędzy paletami barw,i tutaj tkwi problem,z tego co czytam corel sobie z tym poprostu nie radzi i obojetnie co bys nie robił(a)zawsze będzie to interpretacja barw,dlatego proponuje w takim przypadku zapisanie do pliku svg,eps no kazdy wektorowy i otwarcie takiego pliku w innym zwnętrznym programie, i dostosowanie go do wymagań

Odpowiedz do tematu